Erdoğan'a 'koruma' mektubu: Hesap sorun

ABD'de iki önde gelen senatör, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a açık mektup yazdı. Mektupta, Washingon'daki kavgaya karışan korumalardan 'hesap sorulması' istendi; "Korumalarınızın barışçıl protestoculara verdiği şiddet içeren yanıt kesinlikle kabul edilemez ve ne yazık ki, sizin hükümetinizin basına, etnik azınlık gruplarına ve siyasi muhaliflere tavrını yansıtıyor" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti sırasında Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği önünde yaşanan kavgaya tepki sürüyor. Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Serdar Kılıç'ın sınırdışı edilmesi çağrısı yapan Cumhuriyetçi senatör John Mccain ile Demokrat Senatör Diane Feinstein Erdoğan'a hitaben bir açık mektup yayınlayarak, cumhurbaşkanının korumalarından hesap sormasını istedi.

Mektubun tam metni şöyle:

"Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan,

Size bugün, koruma ekibinizin bazı üyelerinin, Türkiye'nin Büyükelçisi'nin Washington D.C.'deki konutunun önündeki davranışından duyduğumuz derin endişeyi ifade etmek için yazıyoruz. Korumalarınızın barışçıl protestoculara verdiği şiddet içeren yanıt kesinlikle kabul edilemez ve ne yazık ki, sizin hükümetinizin basına, etnik azınlık gruplarına ve siyasi muhaliflere tavrını yansıtıyor.

16 Mayıs 2017'de, koruma ekibinizin üyelerinin polis hattını geçtiği ve Büyükelçi Kılıç'ın konutunun dışında küçük bir grup protestocuya şiddetli bir biçimde saldırarak en az dokuz kişiyi yaraladığı belirtiliyor. Fakat bu saldırı münferit bir olay değildi. Geçen yıl sizin bazı destekçileriniz ve koruma ekibinizin bazı üyeleri Brookings Enstitüsü'nde protestocular ve gazetecilerle şiddetli bir biçimde çatıştı.

Çalışanlarınızın davranışları, basın ve toplantı özgürlüğü konusunda bütün Amerikalıların sahip olduğu anayasal korumaları ihlal ediyor. Ekibinizin bu hakları Amerikan topraklarında küstahça ihlal etmesi bu özgürlüklere bir hakaret ve hükümetinizi de lekeliyor. Bir NATO üyesi ve bölgedeki kilit bir Amerikan müttefiki olarak Türkiye'yi uzun zamandır destekliyoruz ve onyıllardır süren ortaklığımıza daha uygun davranışlar bekliyoruz.

Kendi evimizde yaşanan bu olayı görmezden gelemeyiz ve sizden, ülkemizin başkentinde barışçıl protestoculara şiddetli bir biçimde saldıran çalışanlarınızdan hesap sormanızı istiyoruz.

Saygılarımızla,

Dianne Feinstein ve John McCain." (Dış Haberler)

Erdoğan'ın kavga anındaki görüntüleri yayınlandıErdoğan'ın kavga anındaki görüntüleri yayınlandı

ABD Türkiye büyükelçisini bakanlığa çağırdıABD Türkiye büyükelçisini bakanlığa çağırdı

'Türkiye'nin ABD elçisi görevden alınsın''Türkiye'nin ABD elçisi görevden alınsın'

Washington Post: Erdoğan'ın korumaları yargılanmalıWashington Post: Erdoğan'ın korumaları yargılanmalı

Senatörlerden çağrı: Türkiye özür dilesinSenatörlerden çağrı: Türkiye özür dilesin

Huffington Post: Erdoğan'ın korumaları mafya gibi saldırdıHuffington Post: Erdoğan'ın korumaları mafya gibi saldırdı