Cumhuriyet muhabirine 301'den hapis

Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Canan Coşkun'a 'Soğandan MİT çıktı' başlıklı haberinden dolayı 301. maddeden 10 ay hapis ceza verildi. Mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet gazetesi muhabiri Canan Cokun'un 'Soğandan da MİT çıktı' başlıklı haberinden dolayı TCK 301. maddeden yargılandığı davanın karar duruşması bugün görüldü. "Devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağıladığı" iddiasıyla Coşkun'a 10 ay hapis cezası veren mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında Canan Coşkun ve avukatı hazır bulundu. Duruşmayı Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ile Coşkun'a destek için gelen gazeteciler izledi.

'SAVCI MÜEBBETLE YARGILANIYOR'

Coşkun esasa ilişkin son savunmasında, söz konusu haberde herhangi bir hakaret ve aşağılama kastı olmadığını belirterek beraatini talep etti. Coşkun'un avukatı Abbas Yalçın ise Akçakale'de yakalan tırların ve olaya ilişkin hazırlanan iddianamenin de haber olduğuna değinerek, söz konusu haberin sanık tarafından dava dosyasına sunulan dilekçenin esas alınarak yapıldığını söyledi. Yalçın, Coşkun'un iddianamesini hazırlayan Savcı Murat İnam'ın FETÖ üyesi olduğu iddiasıyla 2 kez müebbet ve onlarca yıl hapisle yargılanmasına ve HSYK'ya şikayet edilmesine rağmen hala görevinin başında olduğunu belirterek, “Savcı, 12 satırlık bir iddianame hazırlamış ve sadece başlığa bakarak haberin içeriğine bakmaksızın soğan ve mitin yan yana gelmesini hakaret unsuru saymış. İddianamede haber verme sınırlarının aşıldığına dair tek bir iddiada yok. Bu haber dava dosyasında yer alan dilekçeden yapılmış sıradan bir adli haberdir. Her gazeteci görevi gereği bunu yapmalıdır. Kamunun bilmesinde yarar olan bir husus haberleştirilmiş, müvekkilim de görevini yapmıştır. Beraatini talep ediyorum" dedi.

Kararını açıklayan mahkeme, suçun sabit olduğuna hükmetti. Mahkeme, meydana gelen neticenin ağırlığı ve kastın yoğunluğu gerekçesiyle yasada belirtilen 6 aylık ceza alt sınırından uzaklaşarak, Coşkun'a önce 1 yıl, ardından da takdiri indirim uygulayarak 10 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

TCK 301. MADDE

Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi, 5237 nolu Türk Ceza Kanunu'nun ikinci kitap, dördüncü kısım, üçüncü bölümünün son maddesi. Üçüncü bölümde "Devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlar" ele alınmaktadır. 30 Nisan 2008 tarihinde kabul edilen Türk Ceza Kanunu'nun bu maddesinde Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama ile ilgili durumlar yer almaktadır. Günümüzde bu madde hakkında birçok tartışma yaşanmaktadır.

(Kaynak: Evrensel)