10 binler Bakırköy'de 1 Mayıs'ı kutladı

İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs tüm Türkiye'de kutlandı. Tüm yurtta işçi ve emekçiler 'güvenli çalışma ve 8 saatlik iş günü' talepleriyle 1 Mayıs alanlarını doldurdular. 1 Mayıs'a katılan işçi ve emekçiler 'Kıdem tazminatlarının fona devredilmesine ve özelleştirmelere karşı olduklarını' açıkladı. Sendikaların hedefinde ise ihraçlar ve KHK'lar vardı. İstanbul'da kutlamaların adresi Bakırköy Meydanı oldu. 10 binler Bakırköy Meydanı'na akın etti. Taksim'e yaşanan gözaltıların dışında 1 Mayıs tüm yurtta coşkuyla kutlandı.

Google Haberlere Abone ol

Hacı Bişkin

Kavel Alparslan

DUVAR - Tüm Dünyada kutlanan İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs için İstanbul'da adres Bakırköy Özgürlük Meydanı oldu. Sendikalar, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin çağrısı ile 1 Mayıs'ı kutlamak için 10 binler Bakırköy'e doğru yürüyor. Kortejlerde buluşan işçi ve emekçiler yürüyüş sırasında renkli görüntüler oluşturdu.

İşçiler ve emekçiler 1 Mayıs kutlamaları için Taksim Meydanı'nda kutlama yapmak istemiş ancak İstanbul Valiliği 'güvenlik' gerekçesiyle Taksim'i kutlamalara yasaklamıştı.

EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ BAKIRKÖY'DE BİR ARADA

Bakırköy miting için İncirli'de toplanan emek ve demokrasi güçleri yürüyüşe geçti. Kortejde KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, TTB Başkanı Raşit Tükel, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu da bulunuyor.

'ÖZGÜR BASIN SUSTURULAMAZ'

Türkiye Gazeteciler Sendikası da 1 Mayıs'ta Bakırköy'deki kutlamalara katıldı. Tutulu meslektaşlarının bırakılmasını isteyen gazeteciler 'Gazetecilik suç değildir' dedi.

BASıN

'HAYIR'IN İRADESİNİ ETE KEMİĞE BÜRÜYORUZ'

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü: Tabii ki emeğin özgürlüğü halkların özgürlüğü ile aynı sürecin iki yönü. Emeğin özgürlüğü için mücadele etmeyen bir HDP demokrasi için de etmez. Taksim engellenmiş durumda ama 'hayırın' yarattığı hareketle burada olmak Taksim'deki barikatın arkasına yaslanmak kadar önemli. Burada sendikaların kararı doğrultusunda hayırın iradesini ete kemiğe emeğe bürüyoruz. İnsanlar her şeye rağmen çocuklarıyla burada.

İstanbul'da 1 Mayıs gözaltısı: Sayı 165 olduİstanbul'da 1 Mayıs gözaltısı: Sayı 165 oldu

TARAFTAR GRUPLARI BAKIRKÖY'DE

Taraftar grupları Fenerbahçe Sol Açık ve Çarşı 1 Mayıs kutlamaları içim Bakırköy'e geldi. Gruplar Gezi eylemlerinde yaşamını yitirenleri andı.

Bakırköy'de 1 Mayıs kutlamaları başladıBakırköy'de 1 Mayıs kutlamaları başladı

'BÜYÜK BİR KAVGANIN ARİFESİNDE ALANDAYIZ'

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, 1 Mayıs'ı kutlayarak konuşmasına başladı. Beko, "Selam olsun Cumartesi Annelerine, selam olsun savaşa karşı barış diyen yiğitlere. Dünyanın dört bir yanında bugün milyonları dolduranlara selam olsun" dedi.

Taksim'deki gözaltılara değinen Beko, "1 Mayıs birlik dayanışma, mücadele günü için Taksim'e çıkmak isteyen arkadaşlarımız gözaltına alınmış. Onların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Büyük bir kavganın arifesinde 1 Mayıs alanındayız" diye konuştu.

'KIDEM TAZMİNATI İŞÇİNİN HAKKIDIR'

Kıdem tazminatlarının fona aktarılacak olmasına eleştiren Kani Beko, "Referandumdan önce anlattık 'evet' çıkarsa ilk iş olarak kıdem tazminatını gasp etmek olacağını söylemiştik. Kıdem tazminatının gasbına 'hayır' dedik. Kıdem tazminatı yük değil işçilerin hakkıdır" ifadelerini kullandı.

'BEDELİ NE OLURSA OLSUN MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK'

1 Kasım 2015 seçimlerinden önce taşeron işçilerim kadroya alınması için söz verildiğini hatırlatan Beko, "Taşeron işçi kardeşlerimiz kadro alıncaya kadar bedeli ne olursa olsun mücadelemiz devam edecek" şeklinde konuştu.

Kiralık işçilik düzenlemesine tepki gösteren Kani Beko, köleliğin yasal hale getirildiğini belirtti.

Ankara'da önce anma sonra 1 Mayıs mitingiAnkara'da önce anma sonra 1 Mayıs mitingi

'İHRAÇ EDİLENLERİN YANINDA OLACAĞIZ'

İşsizliğin yükseldiğini dile getiren Kani Beko, "İşsiz sayısı rekorla tarihe geçti. 5 işçiden 3'ü işsiz. İşsizlik hızla artıyor. İşsizlik fonumuzu gasp etmek isteyen leş kargalarına izin vermeyeceğiz" dedi.

OHAL'in ardından yüz binlerce kamu çalışanının ihraç edildiğini ifade eden Beko, şunları söyledi:

"Mahkeme kararı olmadan 85 belediyede kayyum var. Kayyum ile 1500'ün üzerinde arkadaşımız işten atıldı. Gidebilecekleri bir mahkeme bile yok.  İşe iade edilene kadar yanlarında olacağımıza söz veriyoruz."

'BU BİZİM ANAYASAMIZ DEĞİL'

16 Nisan referandumunu sonucunun "hayır" olduğunu savunan Kani Beko, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"16 Nisan'da sandıklardan 'hayır' çıktı. Yüksek Seçim Kurulu'ndan 'evet' çıktı. Ancak siz yaptığınız bu hırsızlık ile nereye kaçarsanız kaçın sizi yakalamak boynumuzun borcu olsun. Bu anayasa değişikliğinin içinde işsizler, köylüler, Kürt sorunu var mı? Bu anayasa bizim anayasamız değil. 80 milyonun anayasası için önümüzdeki dönemde birlikte mücadele edeceğiz. Laik sosyal demokrat bir anayasa olmalı."

EMEKÇİLER, KOCAELİ'DE 1 MAYISI İÇİN TOPLANMAYA BAŞLANDI

Emekçiler, Kocaeli'de yapılacak 1 Mayıs için 12.00 itibariyle toplanmaya başlandı. Evrensel'de yer alan habere göre, İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı’nın belediye ekipleri tarafından günler öncesinden kazılmasının ardından bu bölgede Yürüyüş Yolu üzerinde toplanan sendika, siyasi parti, dernek ve kitle örgütleri, yürüyüşe başlamak için saat 13.00'ü bekliyor. Basın emekçileri de kendi hazırladıkları "1 Mayıs’ta haberde" pankartı ile yürüyüşte yerini aldı.

bakırköyy

Dünya emekçileri 1 Mayıs'ı nasıl kutluyor?Dünya emekçileri 1 Mayıs'ı nasıl kutluyor?

İHRAÇLARA KARŞI TEPKİLER

OHAL sonrasında ilk kez 1 Mayıs kutlandı, Sendikalar ihraçlara tepki gösterdi.

Hak İş'ten Erzurum'da 1 Mayıs mitingiHak İş'ten Erzurum'da 1 Mayıs mitingi

Diyarbakır'da 1 Mayıs: Akademisyenler gözaltındaDiyarbakır'da 1 Mayıs: Akademisyenler gözaltında

İstanbul'da 1 Mayıs gözaltısı: Sayı 165 olduİstanbul'da 1 Mayıs gözaltısı: Sayı 165 oldu