Diyarbakır'da 1 Mayıs: Akademisyenler gözaltında

Diyarbakır'da emekçiler İstasyon Meydanı'ında toplandı. Yürüyüşe geçen emekçiler 1 Mayıs 77'de yaşamını yitirenleri unutmadı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır'da 1 Mayıs kutlamasına başlandı. KESK,DİSK, TTB ve TMMOB tarafından çağrısıyla bir araya gelen işçi ve emekçiler İstasyon Meydanı'ında toplandı. Diyarbakır İstasyon Meydanında toplanan emekçiler,  Taksim'de 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenleri unutmadı. Meydanda toplananlar sık sık "Her yer 1 Mayıs Her yer Taksim" sloganıyla 1977'de Taksim'de hayatını kaybedenleri andı.

AKADEMİSYENLER GÖZALTINDA

Diyarbakır'da 1 Mayıs kutlamaları başlamadan 2 gün önce KHK ile ihraç edilen 17 akademisyenin gözaltına alındığı öğrenildi. 1 Mayıs kutlamaları devam ederken akademisyenlerin evlerinde aramalar devam etti. Haberin duyulması üzerine 1 Mayıs kutlamasına katılan emekçiler sloganlarla tepkilerini dile getirdiler.

'OHAL VE KHK'YA HAYIR'

1 Mayıs kutlamalarında BES Diyarbakır Şube Başkanı Bedirhan Çetinkaya açılış konuşmasını yaptı. Çetinkaya "OHAL yasalarına ve KHK'lara 'hayır' dediklerini belirterek bu hukuksuzluğa karşı direneceklerini söyledi. Milletvekillerinin tutuklanmasını eleştiren Çetinkaya, "Demokratik cumhuriyet için emekçiler olarak mücadele etmeye devam edeceklerini" ifade etti. Çetinkaya konuşmasının sonunda, "Hayır, daha bitmedi" şiarıyla mücadeleyi yükselteceklerini söyledi.

Dünya emekçileri 1 Mayıs'ı nasıl kutluyor?Dünya emekçileri 1 Mayıs'ı nasıl kutluyor?

Diyarbakır'da 1 Mayıs: Akademisyenler gözaltındaDiyarbakır'da 1 Mayıs: Akademisyenler gözaltında

İstanbul'da 1 Mayıs gözaltısı: Sayı 165 olduİstanbul'da 1 Mayıs gözaltısı: Sayı 165 oldu

ŞİMŞEK: DİRENECEĞİZ

SiMSEK

Diyarbakır'da kutlanan 1 Mayıs kutlamasında konuşan DBP Eş Genel Başkan Vekili Gülcihan Şimşek konuşmasına 1977'de Taksim'de hayatını kaybeden emekçileri anarak başladı. Şimşek, 'Saray hükümetinin emekçileri, halkları, kadınları tanımayan bir anlayışa sahip olduğunu' söyledi. Halkların ve emekçilerin buna karşı mücadele ettiğini belirten Şimşek, referandumda halkların ve emekçilerin kazandığını belirtti. Emekçilerin sorunlarına da değinen Şimşek, 1 Mayıs'ta bir araya gelerek buna karşı duracaklarının mesajını verdiklerini ifade etti. Milletvekillerinin tutuklanmasını, belediyelere kayyım atanmasını kınayan Şimşek, "DBP olarak baskılara direneceğiz ve size biat etmeyeceğiz" dedi.


TUNCELİ'DE 1 MAYIS'TA KİTLESEL KUTLADI

Tunceli'de Seyit Rıza Meydanı'nda yapılan 1 Mayıs kutlamasında demokrasi ve barış çağrısı ön plana çıktı. Tunceli'de 1 Mayıs, Seyit Rıza Meydanı’nda sendikaların, siyasi parti ve kitle örgütlerinin katılımıyla yapıldı. Kutlamada Tertip Komitesi adına konuşan Eğitim Sen Dersim Şube Başkanı Süleyman Güler, 1 Mayıs’ın dayanışma ve umudun büyütüldüğü gün olarak 1886 yılından başlanıp bugüne kadar devam ettiğini, o günden bu yana işçi sınıfı ve ezilenlerin her türlü bedeli ödeyerek bugüne geldiğini belirtti.

Son 3 yılda gerçekleştirilen grevler nedeniyle on binlerce kamu emekçisi ve işçi hakkında soruşturma açıldığını ifade eden Güler, “Dersim’de de 209 kamu emekçisi ve 52 işçi olmak üzere 261 çalışan ihraç edildi” dedi. DİSK/Genel-İş Dersim Şube Eş Başkanı Şükran Yılmaz da en son kıdem tazminatına göz dikildiğini, bu duruma yeter demek gerektiğinin ve kıdem tazminatının gasbedilemeyeceğini söyledi. Yılmaz, emek mücadelesiyle birlikte demokrasi mücadelesini de yükseltmek gerektiğini sözlerine ekleyerek, bunun için savaşa karşı durmak gerektiğini belirtti.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ise, 1 Mayıs günü Dersim’de onlarca yerin güvenlik bölgesi ilan edildiğini kaydederek şöyle devam etti: “Bu topraklar çok savaş kan gördü ama bu kadar ahlaksızca bu kadar vahşice düşmanlık görmedi, katledilen öldürülen cenazelerle oynanıyor. Bunu şiddetle kınıyoruz.”

MALATYA'DA EMEKÇİLER 1 MAYIS'A KATILDI

Malatya'da emekçiler 1 Mayıs kutlamaları için yürüyüşe geçti.

malatya

ANTEP'TE 1 MAYIS: KIDEM HAKTIR 

Antep'te OHAL gerekçesiyle 1 saat izin verilen 1 Mayıs mitinginde kıdem tazminatı hakkının gasbına karşı mücadele vurgusu öne çıktı.

URFA'DA 1 MAYIS

İşçilerin uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs Urfa'da da kutlandı.

ADIYAMAN'DA 1 MAYIS

Adıyaman’da 1 Mayıs’ın kutlama yeri Emniyet Müdürlüğünün yanındaki Mustafa Yücel Özbilgin Parkı oldu.