'YSK'nın mühürsüz pusula gerekçesi skandal'

Yüksek Seçim Kurulu mühürsüz pusula ve zarflarla ilgili kararının gerekçelerini iki gün sonra açıkladı. YSK’nın kararını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne dayandırmasına hukukçu Kerem Altıparmak, "Skandal" yorumunu yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Yüksek Seçim Kurulu(YSK)'nun resmi internet sitesine konulan açıklamada, Kurul'un, mühürsüz pusula ve zarfların, yürürlükteki Seçim Kanunu'na aykırı biçimde geçerli kabul edilmesine ilişkin kararı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS)'ne dayandırıldı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) referandumla ilgili tespit ettiği hukuksuzlukları içeren ön raporunu YSK'ya sunduğu gün YSK'nın internet sitesine konulan kararın gerekçesinde şunlara yer verildi:

“Serbest ve demokratik seçim hakkı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Ek 1 No’lu Protokolün 3'üncü maddesi ile güvence altına alınmıştır. Ek 1 Protokol 3'üncü madde, sadece milletvekili seçimine ilişkin seçme hakkını düzenlemekle birlikte özü itibariyle serbest seçim hakkını önemsemekte ve koruma altına almaktadır.”

AGİT heyeti ön raporu YSK'ye sunduAGİT heyeti ön raporu YSK'ye sundu

'HATASI OLANLAR İÇİN SUÇ DUYURUSU'

YSK'nın kararında, "Açıklanan nedenlerle; 1- Yüksek Seçim Kurulu tarafından gönderildiğinde şüphe bulunmayan hallerde, sandık kurullarının hata veya ihmali sonucu mühürlenmeyen oy zarfı ve oy pusulası ile kullandırılan oyların geçerli kabul edilmesi gerektiğine, 2- Hata veya ihmali tespit edilen sandık kurulu başkan ve üyeleri hakkında ilgili seçim kurullarınca yasal gereğinin takdir ve ifası için suç duyurusunda bulunulması gerektiğine... oy birliğiyle karar verilmiştir" denildi.

AGİT: Ya mahkeme ya tarih karar verecekAGİT: Ya mahkeme ya tarih karar verecek

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “YSK’nin gerekçeli kararı da ayrı bir skandal. Karar referanduma AİHS uygulanmaz ama ben yine de uyguladım diyor. Pes!” yorumunu yaptı.

AGİT üyesi 'şaibeli oy' sayısı verdiAGİT üyesi 'şaibeli oy' sayısı verdi

'SÖZLEŞME BÖYLE BİR ŞEY SÖYLEMİYOR'

Altıparmak YSK’nın kararına ilişkin Duvar'a ise şu değerlendirmeyiyaptı: “Yasanın açık hükmü varken bunu uygulamak zorunda oldukları için buna bir gerekçe uydurmak durumundalardı. Ancak AİHS’in Ek Protokolü'nün referandumda uygulanamayacağını bizzat kendileri kabul ediyorlar. Kaldı ki sözleşmeyi uygulayabilseler bile burada meşru olmaz çünkü sözleşmenin hükmü açık açık böyle bir şey söylemiyor. Buna uygun içtihadı da yok. Sözleşme şunu mümkün kılar, seçim sırasında her türlü hileyi ‘önlemek’ için yasal düzenleme yapabilirsiniz. Bunun uygulanması meşrudur.”

kerem altiparmak Keram Altıparmak

'HİÇBİR MAHKEME KABUL ETMEDİ'

Kerem Altıparmak, YSK’nın kararında, Anayasa’nın 90’ıncı maddesinin “Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası andlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz” şeklindeki fıkrasını hatırlatmasını ise şu sözlerle değerlendirdi:

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, cumhurbaşkanına hakaret davalarında çok açık kararı var. 'Cumhurbaşkanına hakareti ayrı bir suç olarak düzenleyemezsin diyor o kararda. Türkiye’deki mahkemelerin, Anayasa’nın 90’ıncı maddesi doğrultusunda bu kararı esas alıp davaları düşürmesi lazım. Yıllardır bunu birçok mahkemeye görüş olarak sunduk ama hiçbir mahkeme AİHM içtihadını kabul etmedi. Bunun yansıtılmadığı bir hukuk sisteminde AİHS’in genel seçimlerle ilgili bir hükmünü referanduma uygulamaya çalışmak saçmadır.”