OHAL için son 3 gün

1 aylık referandum tatilinden sonra açılacak Meclis’in ilk gündem maddesi OHAL olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan uzatma sinyalini verdi. Süre 19 Nisan'da doluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 16 Nisan referandumunun ilk sonucu OHAL ile ilgili olacak. 19 Nisan’da 9. ayı dolacak olan OHAL’in yeniden uzatılıp uzatılmayacağı merak konusu.

Son MGK’da (Milli Güvenlik kurulu) gündeme gelmeyen OHAL’le ilgili en sıcak açıklama Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan geldi. Bir kez daha OHAL süreci yaşayan Fransa’yı örnek gösteren Erdoğan, “OHAL’in süresi dolarsa yine uzatılır. O noktada mani bir durum yok” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aynı konuşmasında aktardığı gibi uzatma süreci MGK tavsiyesi, Bakanlar Kurulu kararı ve Meclis olarak sıralanıyor. Uzatma kararının 19 Nisan Çarşamba günü çıkarılması için pazartesi bu sürecin başlaması gerekiyor.

MGK TAVSİYESİ NASIL ALINACAK?

Anayasaya göre MGK tavsiyesi OHAL ilanı için şart, uzatmalarda bu tavsiye aranmayabilir. Ancak bugüne kadar yapılan iki uzatmada da MGK tavsiyesi alındı. HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım da ülke genelinde devam ettirilmek istenen bir OHAL sürecinin hem iç hem dış kamuoyuna anlatılması için MGK’dan “milli güvenliğe tehditler” üzerinden bir tavsiye kararı alınmasını beklediklerini söyledi. Ancak ayda bir yapılan ve son toplantısı 29 Mart’ta gerçekleşen MGK’dan bir tavsiye kararı çıkmadı. Bu durumda Ocak ayında yapıldığı gibi “elden imzalatma” yoluna gidilebilir. Yıldırım, “Pazartesi sabah MGK üyelerine elden imzalatılır, akşam Bakanlar Kurulu’ndan çıkar, salı Meclis’e sunarlar çarşamba günü oylarlar gibi görünüyor” dedi.

Cumhurbaşkanının açıklaması, muhalefet partilerinin izlenimi OHAL’in uzatılacağı yönünde. Ancak, referandumdan çıkacak sonucun da süreçte belirleyici olacağı kaydediliyor.

OHAL’DE 9 AYIN BİLANÇOSU

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıkladığı son bilançoya göre, OHAL sürecinde 113 bin 260 kişi gözaltına alındı, 47 bin 155 kişi tutuklandı. OHAL kararnameleri ile ihraç edilen, açığa alınanların sayısı 120 binin üzerine çıktı. KHK ile getirilen kayyım düzenlemesi ile 83 belediyeye kayyım atandı. 157 basın yayın kuruluşu kapatıldı. El konulan 850’ye yakın şirketin denetimi TMSF’ye geçti.

OHAL 1 YILA KOŞUYOR

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 21 Temmuz’da 3 ay süreyle OHAL ilan edildi. Ardından 10 Ekim ve 19 Ocak’ta 2 kez uzatıldı. 19 Nisan’da 3 ay daha uzatma kararı verildiğinde Türkiye OHAL’de 1 yılı geçirmiş olacak.

Etiketler OHAL süre uzatma