Avukat Oya Aslan: Öldürmeden durdurabilirlerdi

Polisin ateş açmasıyla iki gencin öldüğü olay hakkında konuşan avukat Oya Aslan, otomobili kullanan 15 yaşındaki D.E.'nin ehliyeti olmadığı için kaçmaya çalıştığını söyledi. Aslan, "Çocukların gittikleri yolun ilerisi karakoldu. Öldürmeden durdurabilirlerdi" dedi. Olayla ilgili olarak, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü soruşturma başlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Gazi Kent Ormanı çıkışında polisin "dur ihtarına uymadı" gerekçesiyle ateş açtığı araçta bulunan 5 gençten 2’si hayatını kaybetti. Aracı kullanan 15 yaşındaki D.E.'nin avukatı Oya Aslan, “Öldürme duygusuyla hareket ederek, vur emri veren amirle ateş açan polislerin tutuklanmaları gerekiyor” dedi. Olayla ilgilenen avukatlardan Kıvanç Kayaoğlu ise hastaneye giden polislerin aileler üzerinde baskı kurmaya çalıştıklarını söyledi.

Evrensel gazetesinden Cansu Pişkin'in haberine göre, 2 gencin hayatını kaybettiği olayla ilgili olarak avukat Kıvanç Kayaoğlu, gençlerin arkadaşlarıyla konuşarak bilgi aldı. Kayaoğlu’nun aktarımına göre, gençler 17 yaşındaki Oğuzhan Erkul'un doğum günü kutlaması için Sultangazi Kent Ormanı'na gitti.

5 genç, saat 22.00 sıralarında 15 yaşındaki D.E.'nin kullandığı otomobille ormandan çıktı. Avukat Kayaoğlu, “Kent Ormanı çıkışında 9-10 polisin beklediğini gören D.E. yavaşlamış. Bu sırada polisler el ederek gençleri durdurmuş. Araçtan inmeden camı açmışlar. Birkaç saniye sonra ehliyeti olmadığı için panikleyen D.E., bir anda gaza basmış. Polis de arkalarından ateş açmış. D.E. yaralanan arkadaşlarını hastaneye götürdükten sonra aracı park ederek eve gitmiş” dedi.

Kayaoğlu hastaneye giden polislerin, “Dosyayı siyasi davalara bakan avukatlara vermeyin, çok da sesinizi çıkarmayın” diye aileler üzerinde baskı kurmaya çalıştığını iddia etti.

'ÖLDÜRMEDEN DURDURABİLİRLERDİ'

Aracı kullanan D.E.'nin avukatı Oya Aslan, olayın gerçekleştiği yerdeki kameraların çalışmadığını söyledi. Olay yerinde bulunan zırhlı araçların kameralarından görüntülere erişilebileceğini belirten Aslan, “vur” emri veren amirle ateş açan polislerin tespit edilerek tutuklanmaları gerektiğini belirtti.

Ateş açan polislerin “Silahlı kişiler olduğuna dair ihbar vardı. Durdurduğumuz araçtaki şahıslar şüpheli davranınca ateş açtık” diyerek kendilerini savunduklarını kaydeden Aslan, “Çocukların gittikleri yolun ilerisi karakoldu. Öldürmeden durdurabilirlerdi ancak öldürme duygusuyla hareket etmişler. Tam 45 adet mermi sıkılmış” dedi.

D.E.'nin sırtında 2 kurşun olduğunu söyleyen Aslan, “D.E. arkadaşlarını hastaneye bıraktıktan sonra eve gelip ailesine durumu anlattıktan sonra bayılıyor. 15 yaşında bir çocuk. Kardeşim dediği 2 arkadaşının öldüğünü bu sabah öğrendi. Psikolojisi oldukça kötü. Olayın sorumluları bir an evvel bulunarak tutuklanmalı” şeklinde konuştu.

BASIN AÇIKLAMASI VE YÜRÜYÜŞ

17 yaşlarındaki Barış Kerem ve Oğuzhan Erkul'un öldürülmesi basın açıklaması ile protesto edildi. Gazi Cemevi önünde yapılan basın açıklamasına Alevi Bektaşi Federasyonu bileşenleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, HDP, HDK, EMEP temsilcileri de katıldı.

Basın açıklamasının ardından, gençlerin yaşamını yitirdiği yere yürüyüş yapıldı.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

İki gencin öldüğü olayla ilgili olarak soruşturma açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından, adli ve idari soruşturma başlatıldı.

Ne olmuştu?

Oğuzhan Erkul'un doğum gününü kutladıktan sonra Gazi Kent Ormanı'ndan çıkan gençler, polisler tarafından durdurulmak istendi. Dur ihtarına uymadığı iddia edilen araca polisler tarafından ateş açıldı.

Araçta bulunan Barış Kerem (17) ve Oğuzhan Erkul (17) hayatını kaybetti. R.A. (17) ile D.E. (15) hafif şekilde yaralanırken B.Y. (17) yara almadan kurtuldu.