Referanduma 3 gün kala anket şirketleri ne diyor?

Referanduma 3 gün kaldı. Anket şirketleri son tahminlerini yaptı...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 'Başkanlık' maddesini içeren anayasa referanduma 3 gün kaldı. Kamuoyu araştırma şirketleri ise son tahminleri paylaştı. Son anketlere göre çoğunlukla ‘Hayır’ın önde olmasına rağmen bazı araştırma şirketlerine göre de ‘Evet’ oyları 1 ila 2 puan arası önde görülüyor. Tüm kamuoyu araştırma şirketlerinin ortak görüşü ise; “açıklanan sonuçlarda muhakkak yanılma payı vardır” oldu.

Nitekim, 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde anketçilerin büyük oranda yanıldıkları görülmüştü.

İşte son anket sonuçları

SONAR: YÜZDE 51,5 ‘HAYIR'

Referandum sürecinin en başından beri “Hayır”ın önde olduğunu savunan SONAR Araştırma'nın başkanı Hakan Bayrakçı ise tahmininde ısrarlı. Amerika'nın Sesi'ne konuşan Bayrakçı, “Biz yüzde 51,5 ‘Hayır' bulduk ve bu rakamda devam ediyoruz. Bu durumu değiştirecek bir şey olmadı. Yurtdışı oylarının seçim sonuçlarında etkili olacağı söyleniyor ama 1 milyon 400 bin seçmen oy kullandı. Bu da toplam seçmenin yüzde 3'ü civarında bir şeye tekabül ediyor. O oyların yüzde 60- yüzde 40 gibi dağılması çok büyük fark yaratmaz.” dedi.

Oy verme işlemi saat kaçta başlıyor?Oy verme işlemi saat kaçta başlıyor?

KONSENSÜS: YÜZDE 51,2 ‘EVET'

Konsensüs'ün başkanı Murat Sarı, 1 Kasım'daki yanılmayı telefonla yapılan anketlerin ağırlığına bağlıyor. Referandum için 200 mahallede 2.000 kişiyle yüz yüze konuşarak anket yaptıklarını söyleyen Sarı, son çalışmada ‘Evet'lerin öne geçtiğini belirtti: “Biz son çalışmada ‘Evet'leri yüzde 51,2 ‘Hayır'ları ise yüzde 48,8 bulduk. Hata payı yüzde 2,1. Hata payı ‘Evet'lerin tersine çalışırsa o zaman ‘Hayır' çıkar. Ama seçim sonuçlarının bu aralıkta çıkacağında iddialıyım çünkü yüz yüze yapılan 2.000 anketin yüzde 80'ini telefonla kontrol ettik ve firesiz aynı yanıtları aldık. Eğer sonuçlar sandığa 52-48 aralığında yansırsa seçmen ikisine de onay vermiş olmuyor. ‘Aranızda anlaşın' diyor hatta bana kalırsa yarı başkanlık gibi bir mesaj vermiş oluyor.”

AKAM: “YÜZDE 53 HAYIR

Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi’nin (AKAM) son referandum anketi, “hayır” oylarının önde olduğuna işaret etti AKAM'ın 5-10 Nisan tarihleri arasında yaptığı ankete, 8160 kişi katıldığı, evet oy oranının yüzde 46,25, hayır oranının yüzde 53,75 olduğu belirtiliyor.  Avrasya Kamuoyu Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz, referandum anketleriyle ilgili olarak, “AKAM olarak ‘Evet’ çıkması halinde şirketimizi kapatacağımızı taahhüt ettik. İlk gelen veriler önceki anketlerimizi doğruluyor. Bu referandumdan kesinlikle açık ara farkla ‘Hayır’ çıkacak. Referanduma katılım artarsa bu fark tarihi bir sonuca dönüşür” demişti.

GENAR: “'EVET'LER ÖNDE

Eski başkanı Mustafa Şen'in bugün Başbakan Binali Yıldırım'ın Başdanışmanı olarak görev yapan GENAR ise referandum sürecinin en başından beri ‘Evet' oylarını önde buluyor. GENAR Başkanı İhsan Aktaş, son araştırmalarda da benzer bir sonuç bulduklarını ancak seçmeni yönlendirmemek için kesin rakamı 16 Nisan'da sandıklar kapandıktan sonra açıklayacaklarını belirtti.

ANAR: YÜZDE 52 ‘EVET'

Referandum yarışının başa baş geçtiğini söyleyen ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu, 5-10 Nisan tarihleri arasında 26 ilde 4.189 kişiyle yüzde 1,51 hata payı olan araştırmasının sonuçlarını açıkladı. ANAR son çalışmasında ‘Evet' oranını yüzde 52 ‘Hayır' oranını ise %48 buldu.

KONDA: YÜZDE 51 EVET

Yönetim Kurulu Başkanı Tarhan Erdem ile Genel Müdür Bekir Ağırdır yönetimindeki KONDA'nın yüzde 99 güven aralığında hata payını artı-eksi yüzde 2,2 olarak duyurduğu araştırmasına göre, "Evet" oyu yüzde 51,5 oranında önde gözükürken, "Hayır" oyu ise yüzde 48,5 bandında. Araştırma sonuçlarına göre, halen kararsız olan ve sandığa gitmeyeceğini açıklayanların oy oranı yüzde 9 olarak yer alıyor. Konda, hata payı ve kararsız seçmen oranına da dikkat çekerek, "Bu bulgular araştırma hata payı dahilinde değerlendirildiğinde sonuca dair halen kesin bir yargıda bulunmak yanıltıcı olabilecektir" notunu düşüyor.