1 milyon kişi sandıkları bekleyecek

Oy vermek kadar oyu korumak da önemli. 16 Nisan referandumunda 4 parti de sandık başında olacak. Referandum günü 1 milyona yakın kişinin sandık için görev yapması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Anayasa değişikliği referandumuna sayılı günler kaldı. 16 Nisan Pazar günü 81 il, 970 ilçede 166 bin 679 sandık kurulacak. Bu sandıklarda 55 milyon 319 bin seçmen oy kullanacak.

Seçimlerde oy vermek kadar, o oyların doğru şekilde sayılması da büyük önem taşıyor. Meclis’te grubu bulunan tüm partiler referandumun en sağlıklı şekilde sonuçlanması için de kolları sıvadı. Sandık kurulu üyeleri ve müşahitler toplandığında referandum günü neredeyse bir milyona yakın kişi sandıkları korumak için görev yapacak.

CHP 400 BİN GÖRELİYLE SANDIK BAŞINDA

Ana muhalefet partisi CHP sandık güvenliği çalışmalarını tamamladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal aksünger’in verdiği bilgiye göre parti adına sandıklar için 300 bine yakın kişi görevlendirildi, bu sayıya müşahitler de eklendiğinde CHP adına sandıkları 400 bine yakın kişi izleyecek.

Sandık başlarında olacak bu 400 bine yakın kişinin verileri CHP Genel Merkezi’ne akacak. Genel Merekz’de oluşturulan Seçim Takip Merkezi’nde daha önce eğitilmiş 500 kişinin vardiyalı olarak görev yapacağını anlatan Aksünger, “Her ilden sorumlu bir kişi olacak. Bu kişiler illerin verilerini takip edecek. Sorunlar ayrıca oluşturlmuş, “Çözüm masası”na aktarılacak. Bir de “hukuk masası” olacak. 970 ilçeyi online takip edip sonuçları YSK ile karşılaştırmamızı sağlayacak bir sistemimiz de var.” dedi.

Tüm sandıklara sahip çıkacak bir organizasyonları olduğunu anlatan Aksünger, “Bu süreci en iyi şekilde yönetmek için hazırlandık. Kimi sıkıntılar olabilir ama ama bu süreci en iyi şekilde yöneteceğiz. Sandıklara sahip çıkacağız” dedi.

8 SANDIK BAŞKANINDAN BİRİ HDP’Lİ

Meclis’in 3. büyük partisi HDP de sandık güvenliği için çalışmalarında sona geldi. HDP MYK üyesi Sezai Temelli, 7 Haziran çalışmasındaki hedefi önlerine koyarak yola çıktıklarını, yüzde 98 hedefe ulaştıklarını söyledi. Yüzde 2’lik eksikliğin nedeni ise yıkılan yerleşim yerleri ve zorunlu göçün yarattığı sıkıntılar. Yurt genelinde sandıklarda HDP’lilerin bulunacağını söyleyen Temelli, ilk kez 20 binden fazla sandıkta sandık kurulu başkanının da HDP’li olacağına dikkat çekti. Sandık kurulu üyelerine 3 aşamalı bir eğitim verdiklerini ve 16 Nisan’da yurt genelinde sandık başlarında olacaklarını söyleyen Temelli, “Olduğumuz her yerde sandıklara sahip çıkacağız. Bu konuda kimsenin kaygısı olmasın” dedi.

HDP de CHP gibi sandık sonuçlarını genel merkeze anında ulaştıracak bir cep telefonu uygulaması geliştirdi. Bu sayede sonuçlar hızlıca genel merkeze ulaştırılacak, kurulan sistem aracılığıyla anında YSK verileri ile karşılaştırılacak.

Sandıklarda suistimal olasılığının yine de bulunduğuna dikkat çeken Temelli, ama bunun sonuçlara etkisini minimum kılmak adına büyük bir gayret sarf edeceklerini söyledi.

ZORUNLU GÖÇ EDENLER SANDIĞA TAŞINACAK

HDP yıkılan yerleşim yerleri nedeniyle göç etmek zorunda kalan seçmene dönük de ayrı bir çalışma yapacak. Temelli bu konuda şunları söyledi:

“Göç etmek zorunda olanların seçmen kayıtları silinmiş değil. Bu şekilde yaklaşık 200 bin seçmen var. Bu vatandaşlarımızın oylarını kullanmasını sağlamak için de kampanya yüürtüyoruz. Onları sandığa taşımak için de ayrıca bir çalışma yapacağız.

MHP’NİN TÜM SANDIKLARDA GÖREVLİSİ OLACAK

MHP de genel seçimde nasıl bir çalışma yaptıysa referandum için de aynı hazırlıkları yapmış durumda. MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, “yurt içi ve yurt dışında bütün sandıklar için görevlilerimiz, müşahitlerimiz belirlendi. Ayrıca ilçe seçim kurullarında görevli arkadaşlarımız var. Genel seçimde aldığımız tüm tedbirleri almış durumdayız. Hepsi sandık güvenliği için orada olacak ve üstlendikleri görevi yerine getireceklerdir” dedi.

MHP de sandık sonuçları görevliler aracılığıyla parti merkezindeki Bilgi İşlem Merkezi’ne ulaştırılacak. Her ilde sorumlu bir kişinin bulunduğu bu merekzde de sonuçlar alıp değerlendirilecek.

AK PARTİ ÇAĞRI MERKEZLERİ KURACAK

AK Parti de referandum günü için hazırlıklarını tamamladı. Tüm sandık başlarında görevli bulunduracak olan AK Parti’nin 'kat', 'bina' ve 'okul' sorumluları olacak. Tüm illerde ve genel merkezde çağrı merkezleri kurulacak. Sandık sonuçları cep telefonu ya da doğrudan sisteme girilerek bu merkezlere ulaştıırlacak. YSK'dan gelen verilerle bu sonuçlar paralel görüleceği için farklı rakamlar olduğu takdirde anında müdahale edilebilecek. Ayrıca her il ve ilçede hukuki yardım için de ekipler olacak.