Mevlüt Çavuşoğlu: Batı dünyası İdlib saldırısını örtmeye çalışacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib'te yaşanan saldırıyı kınadı. Çavuşoğlu, "Daha önce vurdumduymazlık gösteren batı dünyası eminim bunu yine örtmeye çalışacaktır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'nin İdlib kentinde yaşanan 43 kişi hayatını kaybederken 200 kişi de yaralandı. Saldırının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplama kararı alırken, saldırıya Türkiye'den tepkiler geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu saldırıyı kınadıkları söyledi. Dışişleri Bakanlığı da saldırıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

'BATI DÜNYASI ÖRTMEYE ÇALIŞACAK'

Referandum çalışmaları için gittiği Isparta'da İdlib'te saldırıya değinen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Maalesef 150 civarında insan bu kimyasal saldırı sonrasında hayatını kaybetti. İçinde kadınlar, çocuklar var. Zaten rejim ve rejimin destekçileri yıllardır hiç ayrım yapmaksızın vahşice insanları öldürüyor. İlk defa kimyasal silah kullanılmıyor. Kimyasal silah tüm dünya için kırmızı çizgiydi bugün rutin hale geldi" diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi İdlib için toplanıyorBM Güvenlik Konseyi İdlib için toplanıyor

Ateşkes süreci başladıktan sonra ihlalle yaşandığını hatırlatan Çavuşoğlu, İdlib'te yaşanan saldırının ciddi bir ihlal olduğu dile getirdi. Çavuşoğlu, "'Suriye'de de Esad'la ilgili kararı Suriye halkı verecek' diyenler görsünler ki böyle giderse Esad'la ilgili karar verecek halk kalmayacak. Böyle kimyasal silah kullanarak halk mı kalacak? Bunu lanetliyor, kınıyoruz. Bu bir insanlık suçudur. Daha önce vurdumduymazlık gösteren batı dünyası eminim bunu yine örtmeye çalışacaktır. Bu bizim için kabul edilemez" dedi.

KALIN: ERDOĞAN VE PUTİN SALDIRIYI GÖRÜŞTÜ

Saldırıyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın,"Suriye'nin İdlib kentinde Esed rejimi tarafından sivillere yönelik bir kimyasal saldırı gerçekleştirilmiştir. Bu olayı en sert biçimde kınıyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye sınırında kimyasal saldırı iddiasıTürkiye sınırında kimyasal saldırı iddiası

Saldırının savaş ve insanlık suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirten Kalın, "Esasen bugün rutin hâle gelen bu saldırılar, Türkiye'nin Suriye krizinin başından itibaren sergilediği tavrın ne kadar doğru olduğunu açıkça gösteriyor. Cumhurbaşkanımız da bugün Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sn. Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek İdlib'de yaşanan insanlık dışı saldırının kabul edilemez olduğunu ifade etmiş ve yaşananların Astana süreci kapsamında hayata geçirilen ateşkesi tehlikeye attığını vurgulamıştır" dedi.

"Uluslararası toplumun" gerekli adımları atması gerektiğini söyleyen Kalın, "Aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu sivilleri katleden Esed rejimi, Suriye'de devam eden ateşkesi ihlal ederken, çatışmasızlık halini ve siyasi geçiş hedefini sabote etmiştir. Uluslararası toplum, Suriye'de tüm şiddetiyle altı yıldır devam eden katliamlar karşısında artık gerekli adımları atmalıdır " ifadelerini kullandı.

'DERHAL SORUŞTURMA AÇILMALI'

Dışişleri Bakanlığı, İdlib'te yaşanan saldırıyla ilgili olarak yazılı açıklama yaptı. Saldırıyı kınayan Dışişleri Bakanlığı, Suriye hükümetinin BM Güvenlik Konseyi'nin 2118 ve 2209 sayılı kararlarını ihlal ettiğini belirtti.

Açıklamada, "Uluslararası toplumun bu saldırılar karşısında tepkisini ortaya koymasını, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü başta olmak üzere uluslararası kuruluşların, benzerleri yakın geçmişte de cereyan eden bu tür saldırıları derhal soruşturmasını bekliyoruz. Suriye rejimi üzerinde etki sahibi olan tarafları, ateşkes düzenlemesinin ağır ihlallerini oluşturan ve tamamen sivilleri hedef alan söz konusu acımasız saldırıların derhal durdurulmasını teminen sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz" denildi. (DHA)