Anayasa Mahkemesi'nden 19 Aralık için emsal karar

'Hayata Dönüş' adı altında 19 Aralık 2000'de cezaevlerine düzenlenen ve 30 mahpusun yaşamını yitirdiği operasyonla ilgili Anayasa Mahkemesi (AYM) emsal teşkil edecek bir karar aldı. Yüksek Mahkeme, 19 Aralık'ta yaşamını yitiren Rıza Poyraz adlı mahpusun yaşam hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi, 19 Aralık 2000'de cezaevlerine düzenlenen operasyonlarda yaşamını yitiren Rıza Poyraz’ın yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Kararın benzer davalar için emsal teşkil edeceği ifade ediliyor.

Birgün'den Zeynep Kuray'ın haberine göre, Poyraz’ın yaşam hakkının usule ilişkin boyutunun ihlal edildiği sonucuna varan AYM, Poyraz ailesine hem 25.000 TL manevi tazminat hem de yargılama gideri olan 2.006,10 TL ödenmesine karar verdi.

Rıza Poyraz, 19 Aralık 2000’de 'Hayata Dönüş' adı altında 20 cezaevine eşzamanlı yapılan ‘operasyonun’ hedeflerinden biri olan Ümraniye Ceza İnfaz Kurumu’nda hayatını kaybeden 7 siyasi tutukludan biriydi. İlaç firmasında çalışan Poyraz, 1995’te Gazi Mahallesi’ne yönelik operasyonda hayatını kaybeden Zeynep Poyraz’ın amcasının kızıydı. 1998 yılında DHKP/C örgütüne üye olma iddiasıyla tutuklanıp Ümraniye E Tipi Cezaevi’ne konulmuştu. 19 Aralık'taki cezaevi baskınlarında askerlerin silahından kurşunlarla vurulan Poyraz, 2 Ocak 2001 tarihinde yaşımını yitirmişti.

16 YIL SONRA GELEN KARAR

Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'nde kamu görevlileri hakkında açılan davanın 16 yıl boyunca sonuçlanmaması üzerine 7.11.2014’te Poyraz ailesinin AYM’ye yaptığı bireysel başvuru 23.2.2017 tarihinde sonuçlandı. Aileye yeni tebliğ edilen kararda AYM, Anayasa’nın 17. Maddesinde güvence altına alınan yaşama hakkının ihlal edildiğine hükmederek ; devletin başvurucuya net 25.000 TL ve harç ile vekâlet ücretlerinden oluşan 2.006,10 TL ödenmesine hükmetti. AYM, ödemede gecikme olması hâlinde geçen süre için yasal faiz uygulanacağının da kararını verdi.

'ÖRNEK BİR KARAR OLACAK'

Poyraz ailesinin avukatı Eren Keskin, AYM tarafından verilen kararın benzer dosyalarda emsal teşkil edeceğini belirterek, şu açıklamada bulundu: “Aile için para miktarı değil, mağduriyetin tespiti önemliydi”. Özellikle Türkiye ‘de faillerin devlet memuru olan dosyalar zamanaşımına sokulmak için çok uzun bir süre sürdürülüyor. Birçok dosyada bunu görüyoruz. O nedenle bu kadar uzun süren yargılamalarda herkesin adil yargılanma hakkının ihlali açısından AYM’ye başvurması gerekiyor."