Ali Özgündüz: O dosyadan ABD'ye kim giderse tutuklanır

Kapatılan 17-25 Aralık soruşturmasıyla ilgili 'Reza’nın Rızasını Kazananlar' kitabını yazan eski CHP Milletvekili ve Cumhuriyet Savcısı Ali Özgündüz, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Atilla'nın ABD'de tutuklanmasını değerlendirdi. Özgündüz "O dosyadan ABD’ye kim giderse tutuklanır" diyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın ABD’de tutuklu bulunan Reza Zarrab’la suç ortaklığı gerekçesiyle tutuklanmasının yankıları sürüyor. Halkbank hisselerini aşağı çeken tutuklamaya hükümetin ilk tepkisi de “FETÖ” oldu. ABD’deki soruşturmayı başlatan savcının FETÖ bağlantısı olduğu iddiasını dile getiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

İktidar kanadında tepkiyle karşılanan bu tutuklama 17-25 Aralık soruşturmasıyla ilgili 'Reza’nın Rızasını Kazananlar' kitabını yazan eski CHP Milletvekili ve Cumhuriyet Savcısı Ali Özgündüz’e göre ise hiç şaşırtıcı değil. Özgündüz bunun nedenini şöyle anlattı:

“Reza Zarraf’a Türkiye, Dubai, Çin’de kurduğu şirketlerle ABD’nin İran’a ambargosunu delerek ABD ekonomisine zarar vermekle, kara para aklamakla suçlanıyor. Bunu, bazı bankaları aracı kılarak yaptı. Bu bankalardan biri Halkbankası. Burada yardımcı olanlar kimdi? O bankanın genel müdürü, tutuklanan bu genel müdür yardımcısıydı. Diğer taraftan bu süreçte yardımcı olan bakanlar ve başka bürokratlar var. Bunların hepsi o dosyada şüpheli. Kim giderse gitsin ABD’ye tutuklanır. Bu gayet normal yargısal bir işlem ve şaşırtıcı değil.”

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Atilla New York'ta tutuklandıHalkbank Genel Müdür Yardımcısı Atilla New York'ta tutuklandı

'MUHTEMELEN ŞÜPHELİ OLDUĞUNU BİLMİYORDU'

Kapatılan 17-25 Aralık soruşturmasında adı geçen bakanların bunu bildiği için Zarrab’ın tutuklanmsının ardından ABD’ye ayak basmadığını söyleyen Özgündüz, tutuklanan müdür yardımcısı için ise şunları söyledi:

“Halkbank Genel Müdür Yardımcısı muhtemelen şüpheli olduğunu bilmiyordu. Çünkü dosyada gizli tanık ifadeleri olduğunu bazı sanıkların isimlerinin kapalı olduğunu biliyoruz. Ama ben giderlerse tutuklanacaklarını söylemiştim, nitekim öyle oldu.”

HALKBANK SORUŞTURMASI AÇABİLİR

Hakan Atilla’nın tutuklanmasının Halkbank’la ilgili nasıl bir sürece yol açacağı merak konusu. Bunun siyasi ve ekonomik yansımaları olacağını söyleyen Özgündüz şöyle devam etti:

“ABD bunu bizim bankacılık sektörü aleyhine kullanabilir. Daha da deşilirrse, devletin bankası olan Halkbank için kara para aklama, hileli bankacılık işlemi yapma gibi bir soruşturmaya yol açabilir. Sonuçta elinde kozlar var ve istediği zaman bu kozları siyasi şantaj olarak Türkiye aleyhine kullanabilir.”

Halkbank: Atilla için devlet harekete geçtiHalkbank: Atilla için devlet harekete geçti

'SEN KAPATIRSAN BAŞKALARI AÇAR'

17-25 Aralık iddialarıyla ilgili dosyanın kapatılmasını eleştiren Özgündüz, “Sen kapatırsan başkaları kapatmaz. İran kapatmıyor. ABD kapatmaz” dedi.

İktidar siyasi hesaplar yerine, ülkenin geleceğini düşünüp yargı sürecini işletseydi Türkiye’nin usulararası yargı konusu olmayacağını söyleyen Özgündüz’e göre hala geç değil. Dosyanın zaman aşımına uğramadığına dikkat çeken Özgündüz, “Sen kendi yargına güvenmiyor musun? Gönder yargıya. Mahkemen yargılasın. Sen yargılamazsan başkaları yargılar” dedi.

'YAŞASIN TRUMP, KAHROLSUN TRUMP' İKİLEMİ

Özgündüz, ABD’deki soruşturmayı başlatan, daha sonra yeni Devlet Başkanı Donald Trump tarafından görevden alınan savcının FETÖ ile ilişkili gösterilmesini de değerlendirdi. Savcı Bharara’nın görevden alınma sebebinin bu dosya ile ilgili olmadığına dikkat çeken Özgündüz, “Bu şark kafası. Bahara alındı, 'yaşasın Trump' diyorlar. Yarın senin bakanın hakkında gıyabi tutuklama kararı çıksa ne olacak. 'Kahrolsun Trump' mı diyeceksin. Bu savcılık soruşturmasıdır. O dosya devam ettiği sürece, o dosyada 17-25 Aralık dosyasına bulaşmış herkes sanıktır.

Halkbank için ABD'yle görüşülecekHalkbank için ABD'yle görüşülecek