ABD'li bakana Türkiye-YPG sorusu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson yaptıkları görüşmeden sonra ortak açıklama yaptı. Basın toplantısında ABD'li bakana, 'YPG'ye destek sürecek mi sorusu?' yöneltildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türkiye'yi ziyaret etti. ABD'li bakan ilk olarak Çankaya Köşkü'nde Başbakan Binali Yıldırım ve ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir araya geldi.

Tiller son görüşmenin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile kameralar karşısına geçti. Tillerson "ABD ve Türkiye'de birçok ortak hedefe sahip. ABD Türkiye halkı için her zaman müttefiktir" dedi. Rex Tillerson ise "Türkiye 1952'den beri NATO müttefiki. Askeri işbirliğimiz devam ediyor. Amaclarımızdan biris DAEŞ'in bölgeden temizlenmesi. ABD Türkiye'deki üstlerden aynı sayıda hava aracı kullanarak operasyon yapmaya devam etti. Türk birlikleri IŞİD'i sınırdan uzaklaştırdı. ABD Türkiye'yi minnetle karşılamakta bu yüzden" açıklaması yaptı.

Bir gazetecinin 'YPG'ye destek sürecek mi sorusuna?' ise Tillerson "Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmenin odak noktasıydı bu soru. Çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Rakka'nın geleceği konusunda buranın yerel sahiplerine geri verilmesini istiyoruz" yanıtını verdi.

ESAD SORUSU

Suriye Devlet Başkanı Esad'ın durumuna ilişkin bir soru üzerine ise Tillerson, "Esad'ın geleceğine uzun vadede Suriye halkı karar verecektir" dedi.

TEK CÜMLELİK CEVAP

ABD Dışişleri Bakanı, 'Amerikan Konsolosluğu'nun Adil Öksüz'ü araması rutin midir?' sorusuna 'Haber verilmesi normal bir durumdur' diyerek tek cümlelik cevap verdi.

Bakan Çavuşoğlu açıklamasında şunları kaydetti:

YPG'YE DESTEĞİ GÖRDÜK: Geçmiş yönetimin YPG'ye destek verdiğini gördük. Bu durum bizi üzmüştür, ilişkilerimizi etkilemiştir. Bu yeni dönemde daha iyi bir işbirliği bekliyoruz. Bir terör örgütü ile mücadele ederken başka bir terör örgütünü kullanmayı Suriye'nin geleceği içinde bir risk olduğunu söyledik, bugünde kendileriyle paylaştık.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson yapıtğı açıklamada, "Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir araya gelerek ülkelerimiz arasındaki ilişkileri güçlendirme konusundaki taahhütümüzün altını çizdik. Amaclarımızdan bir tanesi IŞİD'i yenmek, bölgedeki istikrarsızlığı gidermek ve ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmek" dedi.

BHRARA TÜRKİYE ALEYHİNE RETWEET EDİYOR: Maalesef Halk Bankası Genel Müdür yardımcısı ABD seyahati dönüşü havaalanında tutuklanarak gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır. Dün itibariyle konsolosluk erişimi sağlanmıştır. Burada süreci yakından takip ediyoruz. Fakat bu işin geçmişine gitmek lazım. Bu sürecin, Sarraf dahil siyasi bir süreç olduğunu düşünüyoruz. Eski savcı Bharara, FETÖ ile çok yakında bağları var. Hatta hakim de dahil onlarla daha önce Türkiye'ye gelmişlerdir ve Türkiye'de siyasi etkinliklere katılmışlardır, Türkiye aleyhine konuşmalar var. Bharara, sosyal medyada Türkiye aleyhine ne kadar tweet varsa beğeniyor, Retweet ediyor.