Pegasus CEO’su Nane: Bu akşam Türkiye'ye İsrail'den de yasak geliyor

Pegasus Havayolları CEO’su Mehmet Nane, ABD ve İngiltere'nin ardından İsrail'in de Türkiye'den direkt uçuşlarda elektronik eşya yasağı getireceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pegasus Havayolları CEO’su Mehmet Nane, Okan Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Girişimcilik Dersi’ne katıldı. Mehmet Nane Amerika ve İngiltere’ye İstanbul’dan direkt uçuşlarda kabine büyük ekranlı cep telefonu, tablet ve dizi üstü bilgisayar alınmasını yasaklayan kararını değerlendirdi.

'İSTİHBARAT KAYNAKLI İHBAR'

Nane, şöyle dedi: “Bu akşam İsrail yasağı da geliyor. Politika falan bir yana kişisel özgürlüklere getirilmiş bir kısıtlama. İngiltere uçuşu 4 saat, Amerika uçuşu minimum 10 saat. Kendi bilgisayarınızdan müzik dinlemek, kitap okumak ya da rapor yazmanız kısıtlanıyor. Bir bomba ihbarı istihbarat kaynaklı önlem amacıyla alınmış bir karardır bu ve 90 gün sonunda biteceğini düşünüyorum.”

İKİ ALTERNATİF TIRTIŞILIYOR

Konuya ilişkin bir haber de DHA'dan geldi. Yasak konusunda İsrailli havacılık güvenlik otoritesinin çalışma yaptığı belirtilen haberde nasıl bir uygulamanın hayata geçirileceğinin ise henüz belli olmadığı kaydedildi. Habere göre İsrail havacılık güvenlik yetkilileri, konuyla ilgili iki farklı uygulamayı tartışıyor. Bunlardan ilki aynı ABD veya İngiltere gibi kabine cep telefonundan büyük elektronik cihazın alınmaması.

Alternatif olarak İsrail’e yapılan seferlerde verilen özel güvenlik hizmetinde yolcunun yanına aldığı diz üstü bilgisayar, tablet gibi elektronik aletlerin özel kontrolden geçirilmesi. Bunun için cihazların ayrı x-ray aletine konulması, kimyasal kontrol gibi önlemlerle kontrol edilmesi gündemde.

İSRAİL ÖNEMLİ PAZAR

Başta Türk Hava Yolları olmak üzere İsrail Türk şirketleri için çok önemli pazar. Geçen yıl Türkiye'ye toplam 294 bin İsrailli turist gelirken THY Tel Aviv'e günde 9 sefer yapıyor. Yolcuların önemli bölümünü Avrupa, Amerika veya Uzakdoğu'ya uçan İsrailliler oluşturuyor.

NE OLMUŞTU?

ABD’den Başkan Donalt Trump imzasıyla çıkan yasakta, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 Müslüman ülkedeki 10 havalimanından yapılan ABD seferlerinde yolcuların yanlarına cep telefonundan büyük olan elektronik cihazları alması yasaklandı. Bu tür cihazları yolcular kargoya verilecek bagajlarına koymaları gerekiyor. Uygulama, 24 Mart’tan itibaren başlatılacak. İngiltere ise dün aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 6 Müslüman ülkeden yapılan seferlerde elektronik cihaz yasağı getirmişti.  (HABER MERKEZİ)

'İstanbul yasağı'nın sebebi IŞİD tehdidi'İstanbul yasağı'nın sebebi IŞİD tehdidi