'İstanbul yasağı'nın sebebi IŞİD tehdidi

ABD ve İngiltere'nin Türkiye'de tartışma yaratan 'uçakta elektronik cihaz' yasağının, IŞİD'e dair istihbarata dayandığı belirtiliyor. Amerikan medyasına göre, IŞİD Türkiye dahil 10 ülkeden ABD'ye giden uçakları cihazlara yerleştiriliş bombalarla düşürmeyi planlıyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD ve İngiltere'nin Türkiye dahil 10 ülkeden doğrudan uçuşlar için elektronik cihaz kısıtlamaları kararının ardında IŞİD tehdidi bulunduğu belirtiliyor. Amerikan medyasına konuşan bir dizi yetkili, IŞİD'in ABD'ye uçan sivil bir uçağı teknolojik cihazlara yerleştirilmiş bombalar kullanarak düşürme planlarına dair 'ciddi istihbarat' aldıklarını anlattı.

'IŞİD KONUSUNDA DOĞRULANMIŞ İSTİHBARAT VAR'

Türkiye'nin tepkisini çeken karar, ABD ve İngiltere'ye aktarmasız olarak doğrudan yapılacak uçuşlarda, cep telefonlarından büyük elektronik cihazların kabine alınmasını yasaklıyor; bavula konmasını şart koşuyor. ABC kanalına konuşan yetkililer, IŞİD'in patlayıcıları elektronik cihazlara yerleştirerek uçağa sokma planları yaptığını savundu. Buna göre, bu yönde 'doğrulanmış' ve 'inandırıcı' istihbarat alındı.

'YENİ HAVACILIK TEHDİDİ'

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'nin Demokrat üyelerinden Eric Swalwell, ABC'ye "Yeni bir havacılık tehdidiyle karşı karşıyayız" dedi. Swalwell, "İçerideki ve dışarıdaki düşmanlarımızın ABD'ye giden bir uçağı düşürmek istediklerini biliyoruz" ifadelerini kullandı.

'İSTİHBARAT RAPORUNA DAYALI'

Aynı komitenin Cumhuriyetçi üyelerinden Peter King ise New York Times'a şu açıklamayı yaptı: "Karar, yakın zamanda gelen istihbarat raporlarına dayalı. Muhtemelen planlanmakta olan bir saldırının istihbaratı alındı."

İngiltere ve ABD yolculara kısıtlama getirdiİngiltere ve ABD yolculara kısıtlama getirdi

'TELEFON DİNLEMESİNE TAKILMIŞ OLABİLİR'

BBC'nin güvenlik muhabiri Frank Gardner, kısıtlamaların 'değerlendirilmiş istihbarat' üzerine getirildiğini belirtti. 'Değerlendirilmiş istihbarat' terimi, bir saldırı planına ilişkin bir konuşmanın dinlemelere takıldığı veya bir muhbir tarafından iletildiği durumlarda kullanılıyor.

NE OLMUŞTU?

Washington'ın dün açıkladığı karar, Türkiye dahil 10 ülkeden ABD'ye doğrudan uçuşlarda cep telefonundan büyük elektronik cihazların kabine alınmasını yasaklıyor. Yasaktan Türk Hava Yolları'nın İstanbul'dan yapılan doğrudan uçuşlarının yanı sıra, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Kuveyt, Fas, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Tunus'tan yapılan uçuşlar etkileniyor. Akşam saatlerinde, ABD'nin geleneksel müttefiki İngiltere de aynı yasağı getirdiğini açıkladı. (Dış Haberler)