Kadir Topbaş İstanbul'a özel yasa istedi

İBB Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul için özel yasa hazırlanması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul için özel yasa çıkarılması gerektiğini savundu. Topbaş, "Diyorum ki İstanbul kendi kendini yönetsin, başka müdahaleler olmasın, kendi kararını kendi versin. Bu yanlış mı? Doğru. Böyle tek elden yürüsün" dedi.

İBB Başkanı Kadir Topbaş, referandum çalışmaları kapsamında dün Büyükçekmece'de konuşma yaptı. Rahat hareket edebilen bir devlet yapısı oluşturulması gerektiğini söyleyen Topbaş, "Biz bile İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak yetkilerimizin artırılmasını istiyoruz. Hatta İstanbul'a özel bir yasa talebimiz oldu. Niye, daha çok iş yapalım diye" şeklinde konuştu.

'BİZİMKİLER SİZE DAR GELİYOR'

Bunun bir ayrıcalık olmadığını belirten Topbaş, diğer büyükşehir belediye başkanlarının da İstanbul için özel yasaya destek verdiğini dile getirdi.

Topbaş, "Türkiye'deki diğer büyükşehir belediye başkanları, 'Sayın başkanım İstanbul'a başka yasa yapsınlar sizin istedikleriniz bize bol geliyor. Bizimkiler size dar geliyor' diyor. Yani Malatya'nın, Denizli'nin Diyarbakır'ın bu büyükşehirlerin yasasıyla İstanbul'u yönetiyoruz, olmuyor, yürümüyor. Bunu istemek bir farklı şey mi istemektir. Krallık mıdır bu veyahut diktatörlük müdür" ifadelerini kullandı.

Üç dönemdir başkanlık yaptığını hatırlatan Kadir Topbaş, "Belediye başkanı olarak tecrübe edindim ki üç dönemden beri bir farklı yasa olsa bu şehirde çok daha farklı iş yapabiliriz. Ne demektir bu, ne istiyorum? Diyorum ki İstanbul kendi kendini yönetsin, başka müdahaleler olmasın, kendi kararını kendi versin. Bu yanlış mı? Doğru. Böyle tek elden yürüsün" dedi.

TOPBAŞ, NEW YORK'U ÖRNEK GÖSTERDİ

Topbaş, New York'ta suç oranlarının yüksek olduğu bir dönemde belediye başkanı seçilen ve 1994-2001 yılları arasında belediye başkanlığı yapan Rudy Giuliani'yi örnek gösterdi. Topbaş şöyle konuştu:

"New York'ta geçmişte kapkaç ve gasp olayları had safhaya gelmişti. New York belediye seçimlerinde Rudy Giuliani seçildi. Kaynak, bütçe yetersiz. Giuliani 'Ey New Yorklular ben bu işi çözerim, ama her New Yorklu yılda bana 5 dolar versin' dedi. New Yorklular da 'tamam' dedi. Başkan bu olayı çözdü, 2 dönem başkanlık yaptı. Yerel yönetim bu demektir. Halkı ile temas kurabilen, gerektiği zaman halka açıklayabilen, halkın da kabul edeceği adımları atabilendir. Biz yerelde bunu arzu ettik. Bize de İstanbul'a da bu yetki verilsin".

Topbaş 2015 yılında da, İstanbul için özel yasa hazırlanmasını istemişti. Topbaş, "İstanbul için bu yasa dar gelmekte ve yetersiz kalmakta. O bakımdan İstanbul'u ayrıştırmak lazım diye düşündük" açıklamasını yapmıştı. Topbaş 2016'da yaptığı meclis konuşmasında da İstanbul'un ayrı bir yasaya tabi olması gerektiğini söylemişti. (DHA)