ATO önlüğü ile yürümek yasak!

14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Sağlık Bakanlığı'na yürümek isteyen sağlıkçıların polisler önünü kesti. Polisler sağlıkçılardan “Ankara Tabip Odası” yazılı önlükleri çıkarmalarını istedi. Sağlıkçılar kabul etmeyince yürüyüşe izin verilmedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara'da sağlıkçılar 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Sağlık Bakanlığı'na yürümek istedi. Ankara Tabip Odası (ATO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, Dev Sağlık- İş ve Türk Hemşireler Derneği üyeleri Hacettepe Tıp Fakültesi bahçesinde toplandı.

Evrensel'in haberine göre Sağlık Bakanlığı'na yürümek için harekete geçen grubun önü hastane bahçesi çıkışında polis tarafından kesildi. Polisler, sağlıkçıların üzerine giydikleri “Ankara Tabip Odası” yazılı önlükleri çıkarmasını istedi ve bakanlık önüne yapılacak yürüyüşe izin vermedi.

Bunun üzerine sağlıkçılar ile polis arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Sağlıkçılar, polise “Hollanda bizden demokrasi mi görsün” diyerek tepki gösterdi.

HASTANE BAHÇESİNDE AÇIKLAMA

Bunun üzerine sağlıkçılar, polisin yürüyüşlerine engel olmasını protesto ederek, hastane bahçesinde basın açıklaması yapma kararı aldı. Burada konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Bulut, AKP'nin 14 yıldır uyguladığı sağlık politikalarına 14 Mart günü “hayır” dediklerinin vurgulayarak, şöyle konuştu:

“14 yıldır sürdürülen Sağlıkta Dönüşüm Programı ve onun ana unsurları arasında yer alan performansa dayalı ödeme sistemiyle, hasta bakımında niteliğin değil niceliğin öne çıktığı; hekimlerin kısa sürelerde çok sayıda hastaya bakmaya zorlandıkları; hastalara, doğru düzgün anamnez alınmasına, fizik muayene yapılmasına izin vermeyen sürelerin ayrıldığı; nitelikli sağlık hizmeti sunabilmenin koşullarının yok edildiği bir sağlık ortamı yaratıldı.”

2 BİN 761 HEKİM İHRAÇ EDİLDİ

OHAL sürecinde şu ana kadar toplam 2 BİN 761 hekim hukuksuzca ihraç edildiğini belirten Bulut, “ İş güvencesi ve insanca çalışma koşulları, sağlık hakkı, iyi hekimlik ve nitelikli sağlık hizmeti için 14 yıldır uygulanan sağlık politikalarına hayır diyoruz” dedi.

Daha sonra söz alan Türk Tabipler Birliği 2. Başkanı Sinan Adıyaman 1980 yılından bu yana halkın sağlığa ulaşımı piyasalaştırıldığı için 14 Mart Tıp Bayramını kutlayamadıklarını belirterek, Sağlık Bakanlığı'ndan taleplerini açıkladı. Adıyaman şöyle dedi:

“OHAL sonrası hukuksuzca atılan arkadaşlarımızın geri alınmasını istiyoruz. Hastanelerin işyeri hastaların müşteri haline getirilmesine karşı hastalarımıza nitelikli hizmet verebileceğimiz muayene süreleri istiyoruz. Performans sistemi değil geçine bilecek bir alışma ve emeklilik ücreti istiyoruz. Sağlıkta yaşanan sorunlar nedeniyle hekimlere yönelen şiddet sona ersin istiyoruz.”

'SEMBOLLERE TAHAMMÜL EDEMEDİLER'

SES Eş Genel Başkanı Gönül Erdem, bakanlık önüne sağlıkçıların sorunlarını anlatmak üzere gitmek istediklerini ancak polisin kurumlarının sembollerinin yer aldığı önlüklere dahi tahammül edemediğini ve kendilerini engellediğini söyleyerek, durumu kınadı.

Dev Sağlık İş Genel Sekreteri Gürsel Kaya ise AKP hükümetinin “sağlıkta devrim yaptık” diye övündüğünü ancak gerçeğin öyle olmadığını söyleyerek, “Görevimiz halka gerçekleri anlatmak. Doğru hastaneler önünde kuyruklar kalktı ama Anayasal hak olan sağlığa ücretsiz erişim hakkı da ortadan kalktı. Sağlık emekçileri vicdanları ve cüzdanları arasına sıkıştırılır hale geldi” diye konuştu.