2017 Newroz programı açıklandı

Newroz kutlamalarına ilişkin uygulanacak program Diyarbakır'da açıklandı. Nusaybin'den başlayacak etkinliklerde 21 Mart'ta iki merkezde miting düzenlenecek.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - 2017 Newroz kutlamaları için yapılacak program açıklandı. HDK, DTK, DBP, HDP ve KJA temsilcileri birlikte düzenleyecekleri program konusunda Diyarbakır'da ortak basın toplantısı düzenledi.

Açıklamada 33 büyük merkezdeki kutlamaların 17 Mart'ta Nusaybin'e yapılacak ziyaretle başlayacağı ve 21 Mart'ta Diyarbakır ve Van'da kutlama düzenleneceği belirtildi.

Basın toplantısında açıklamalar yapan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, "Canların toprağa düşmediği iki yıl yaşandı. Birlikte yaşam arzusu tek başına iktidar olma arzusuna yenildi. 2017 Newroz'u içinde bulunduğumuz atmosferden dolayı hayati önemdedir. Özgürlük, adalet, barış duygularının haykırılacağı bir gün olacak. Barış atmosferi içinde hiçbir etkinlik talebi yasaklanmamalıdır. Newroz ateşine su dökülmesin. Başka bir ateş var ki ona su dökmemiz gerekiyor. Söndüreceksek annelerin yüreğine düşen ateşi söndürmemiz lazım. Toplum 2 yıldır kara bir kış yaşadı. Önümüzdeki mevsim bahar olacaktır. Kardeşlik, özgürlük ve barış halayında buluşalım" dedi.

Baydemir şunları söyledi, "Şırnak’tan Cizre’ye Serhad’tan Riha’ya, Newroz kutlamaları için müracaatlarda bulunuldu. Ayın 17’sinde Nusaybin’de start vereceğiz ve 21 Mart’ta özgürlük arzusunun en çok yükseldiği ve haykırılacağı Amed ve Van Newroz'u ile halklar ile buluşmanın heyecanını yaşıyoruz. Çok önemli konuklarımız olacaktır. Güney Kürdistan’da bulunan bütün ileri gelenler ve siyasi partilere davetiye gönderilmiştir. Newroz’a açılacak kapı, sulhe açılan kapı olacaktır. Her şartta, bu halk bin yıllardır Newroz ateşinin yakılması talebinden vazgeçmedi, bundan sonra da vazgeçmeyecektir. Newroz’un baskı ve engellemeler ile kutlanmasını istemiyoruz. Tek bir çocuğun tırnağının kanamasını istemiyoruz."

'GÖRKEMLİ KUTLAYACAĞIZ'

Baydemir'in ardından konuşan HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit de, "HDK olarak Türkiye kentlerinde Newroz’u görkemli bir şekilde kutlayacağız. Newroz, hiçbir zulüm, zorbalık sonsuz değildir. Bir zalime karşı isyan etmek, zorbaya ‘Hayır’ demek insanı mutlak zafere ulaştırıyor. Ülkeyi koyu bir karanlığa götürecek bir süreci yaşamaktayız. Ülkenin götürüldüğü karanlığa karşı Newroz ruhuyla direniyoruz" dedi.

BARZANİ DAVET EDİLECEK Mİ? 

Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Baydemir, “Federe Kürdistan Bölgesel Başkanı Mesut Barzani’yi davet edecek misiniz?” sorusu üzerine, “Newroz mazlum halkların bayramıdır. Renkler ne olursa olsun, siyaset ne olursa olsun, Newroz bütün halklarındır. Bu nedenle bütün Kürtlere çağrımızdır, Newroz ateşini hep birlikte yakalım. Güney Kürdistan’da bulunan bütün siyasi partiler ve liderler davetlidir. Bugün Ortadoğu’da yaşananlar mazlum halklara fırsat vermektedir. Kürt halkı da kendi topraklarında varlığını sürdürmelidir.  Bu süreçte birlik olmazsak, Kürt halkının fermanına neden olacaktır. Êzidî halkı 74 ferman geçirdi, ancak bugün 75’inci ferman uygulanmak isteniyor. Bugün Newroz ruhuyla birliği oluşturmalı ve fermanlara karşı mücadele etmeliyiz. Birbirlerine kurşun değil, gül desteleri uzatmalıdır” dedi.

“PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Newroz mesajı olacak mı?” sorusunu da yanıtlayan Baydemir, “Sayın Öcalan’ın 2013 Newrozu ve sonrasında, insanların hayatını yitirmediği herkes tarafından bilinmektedir. Çözüm süreci masasının devrilmesinden bu yana ağır tecrit koşullarından dolayı herhangi bir görüşme yapılamadı. Tecrit koşullarının ortadan kaldırılması ve barış koşullarının sağlanması için Newroz’da kapı aralanmalıdır” diye konuştu.

“Newroz etkinliklerine izin verilmemesi durumunda kutlamalar gerçekleştirilecek mi?” sorusuna ise Baydemir şu sözlerle yanıt verdi: “Karanlığa ışık olan, Newroz ateşini söndürmek olmamalıdır. Bunun kimseye faydası olmayacaktır. Önemli olan hep birlikte kardeşlik halayını tutabilmektir. 2012 yılında yasaklanan Newroz’da ne oldu; insanlar incindi ancak kimliklerine özlerine sahip çıktı. Newroz ateşi söndürülmemelidir."

Etiketler 2017 Newroz program