Baydemir: Kardeş kavgası Kürtlere değil IŞİD’e kazandırır

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Şengal’de Kürt güçleri arasındaki çatışma için, “Bunun Kürt toplumuna zerre kadar faydası olmayacaktır. Bir tek IŞİD’e faydası olur” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Sözcüsü Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Baydemir, Irak Hanesur’da YPG'ye bağlı Şengal Direniş Birlikleri ile Barzani'ye bağlı Rojava Peşmergeleri arasındaki çatışma için hem Türkçe hem de Kürtçe değerlendirmelerde bulundu, çağrı yaptı. Kardeş kavgası anlamına gelen, "Brakuji (kardeş kavgası) arifesinde olunduğunu" söyleyen Baydemir şunları ifade etti:

“Ortadoğu’nun selameti, geleceği çatışmasızlıktadır. Ortadoğu’nun geleceği Kürt halkının diliyle kültürüyle diğer toplumlarla eşitlik zemininin, barışın inşasındadır. Bir 'brakuji' arifesindeyiz. Bunun Kürt toplumuna zerre kadar faydası olmayacaktır. Bir tek IŞİD’e faydası olur. Oradaki kardeş kavgası IŞİD’in elini güçlendirecektir.”

Sözlerini Kürtçe de tekrarlayan Baydemir, tutuklanmadan önce HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ile birlikte bölgede bir dizi temasta bulunduklarını hatırlattı. Baydemir şunları söyledi:

“Oradaki Kürt siyasi akımlarının ittifakı, ortak paydada buluşması Türkiye’deki Rojava’daki Kürt sorununun çözümüne, Kürt statüsüne çok büyük katkı sunar. Oradaki herhangi bir çatışma Türkiye’yi de geriletir. Kısa vadede Tahran’ın Ankara’nın bundan çıkarı olabilir, memnuniyet duyabilirler, ama uzun vadede bu Türk’ün de, Fars’ın da, Arap’ın da, Kürt’ün de aleyhinedir. Brakuji savaşına hayır diyoruz."

AİHM ÇAĞRISI

HDP sözcüsü Baydemir, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’ın tutuklu gazeteci ve milletvekilleriyle ilgili başvuruların Anayasa Mahkemesi kararı beklenmeden doğrudan ele alınabileceği açıklamasıyla ilgili de konuştu. Dokunulmazlıkların kaldırılması ve milletvekillerinin tutuklanmasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruların geçen zamana karşın sonuçlanmadığına dikkat çeken Baydemir şunları söyledi:

“Siyasi otorite yargı mekanizmasının etkin işlemesine izin vermiyor. Dolayısıyla karar vermesi gereken mekanizma AİHM’dir. İç hukuk yollarını elverişsizliğini AİHM görmek zorundadır. AİHM’e çağrıda bulunuyorum. İç hukuk yolları elverişsizdir. Kişi güvenliği, ifade özgürlüğü, haklar ve özgürlükler, seçme seçilme hakkı bariz şekilde ihlal ediliyor. Öncelikle dokunulmazlığın kaldırılmış olmasının sözleşmeye aykırılığının tespit edilmesini istiyoruz."

BOZDAĞ’A EMPATİ ÇAĞRISI

Baydemir, Almanya’da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın konuşmasının engellenmesiyle ilgili tartışmalara da değindi. Siyasetçinin dilediği yerde, dilediği gibi fikrini ifade etmesi gerektiğini, bunun yasaklanmaması gerektiğini belirten Osman Baydemir, Türkiye’deki durumu sordu: “Ben soruyorum. Bizler fikrimizi ifade edebiliyor muyuz? Fikrini ifade edenlerin başına neler geliyor?

Her siyasetçi kitlesiyle buluşmalı ama siz ülkenizde bunu kendi halkınıza vermezseniz eleştirileriniz havada kalır, kimse sizi ciddiye almaz. Ben empati kurmalarını diliyorum ama bunu referandum, iç siyaset konusu yapacaklardır.”

'HAYIR AYDINLIK GELECEK İÇİN YENİ BİR FIRSAT OLACAKTIR'

Baydemir, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Hayır oyu çukur” sözlerine de “Hayır demek birlikte kazanmak, hayırda buluşmak, herkesin kazanması demek” yanıtı verdi. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve tüm muhalefetin aydınlık geleceğinin hayrının hayırda olduğunu anlatan Baydemir, “Hayırda buluşursak yeni bir başlangıca toplum fırsat sunacaktır. Bu propaganda tutmayacaktır” dedi.