'Haydar'ın cezası belli oldu

Avukat Öz'ü 'haydar'la döven polislerin cezası belli oldu: İki polise 2’şer yıl 11’e ay hapis verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avukat Muammer Öz’ün polis tarafından parkta dövülmesine ilişkin davada karar çıktı. 10 yıl önce Öz'ün öldürüldüğü davaya bakan mahkeme, 'Haydar' adı verilen sopa ile avukatı döven iki polise 2’şer yıl 11’e ay hapis cezası ve bin 860’şar lira da adli para cezası verdi.

Hürriyet'ten Damla Güler ve Dinçer Gökçe'nin haberine göre, 29 Temmuz 2007’de İstanbul Üniversitesi’nin avukatlığını yapan Muammer Öz, akrabaları ile Kadıköy Moda’da piknik yaparken yanlarına, polisler Bülent Okumuş ve Uğur Yıldırım geldi. Dava dosyasına giren ifadeler ve tanık beyanlarına göre, taraflar arasında ‘kimlik gösterme’ tartışması bir anda alevlendi. Parkta dövülen Av. Öz’ün, polis aracında çıkan yargılama sürecinde ‘haydar’ adı verilen sopayla dövülmesi sonrası konu yargıya taşındı. Av. Öz polislerden, polisler de Öz’den şikayetçi oldu.

10 YILDIR GELMEYEN ADALET

İstanbul 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen davada karar çıktı. Sanık polislerin de katıldığı duruşmada söz alan polisler esas mağdur olan tarafın kendileri olduğunu söyledi. Polislerden Bülent Okumuş “Eğer iddia edildiği gibi kendisine vurmuş olsaydım kafasında da kırıkların oluşması gerekirdi” dedi. Okumuş, karakola gittikleri sırada Av. Öz’ün kendilerine tekme attığını söyledi. Duruşmada söz alan Av. Öz ise, kendisine yönelik eylemin ‘işkence’ olduğunu, 10 yıldır adalet beklediğini belirtti. Öz’ün savunma avukatlarından İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hasan Kılıç ise “Sanıkların eylemi işkence suçu yönünden değerlendirilmeli” dedi.

10 yıldır davayı takip eden Avukat Ömer Kavili karara ilişkin Hürriyet'e yaptığı açıklamada, “Bu davada polis memurlarının genç ve pervasız olmasının önemi var. Artı olarak önyargılı olmalarının önemi var. Sırf giysileri farklı olduğu için ayrımcılık yaparak sataşıyorlar” dedi.

YARGITAY İŞKENCEDEN CEZA VERİLMESİNE HÜKMETMİŞTİ

Davanın 10 yıl sürmesinin sebebini anlatan Kavili, “İlk olarak polisler hakkında dava başka bir mahkemede açıldı. Avukat Muammer Öz hakkında dava başka bir mahkemede açıldı. Biz birleştirilmesini istesek de mahkeme kabul etmedi. Ancak Yargıtay davaların aynı mahkemede görülmesine hükmederek kararı bozdu. Yargıtay ayrıca sanık polisler hakkında “İşkence” suçundan ceza verilmesi gerektiğini de belirtti. Buna rağmen mahkeme iki dosyayı aynı mahkemede görülmesini hükmetti ancak işkence suçundan değil, yaralama suçundan ceza verdi” ifadelerini kullandı.