Erdoğan: Hayır demek 15 Temmuz'un yanında yer almaktır

Erdoğan, "16 Nisan aynı zamanda 15 Temmuz'un cevabı olacaktır. Hayır diyenlerin konumu 15 Temmuz'un bir yerde de yanında yer almaktır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez ülkelerine yapacağı ziyaret öncesi havalimanında basın toplantısı düzenliyor. Erdoğan, Suriye'de yürütülen Fırat Kalkanı harekatı ve El Bab operasyonunun yanı sıra referandum sürecine ilişkin de açıklamalarda bulundu.

'EL BAB'DA MERKEZE GİRİLDİ'

Erdoğan, Suriye'nin El Bab bölgesindeki son duruma ilişkin şunları söyledi: "Şu anda El Bab gerek bizim gerekse ÖSO tarafından dört bir yandan kuşatılmış durumda. Güçlerimiz merkeze inmiş halde. En önemli nokta biliyorsunuz hastane tepesi. Orası alınmış durumda. Şu anda merkeze girilmiş vaziyette. Artık DEAŞ güçleri tamamiyle El Bab’ı terk etme sürecine girdi. Öyle sanıyorum ki bundan sonrası an meselesidir."

'ARZU EDİLMEYEN OLAY'

Erdoğan, El Bab'da bir Rus uçağının Türk askerlerini vurmasına ilişkin şunları söyledi: "Bu konuyla ilgili biliyorsunuz açıklamaları zaten yaptık. Bu açıklamalar noktasında benim tabii yapmış olduğum açıklama gerek silahlı kuvvetlerimizin gerekse MİT’in bana verdiği bilgiler çerçevesindedir. Bu çerçevede yaptığımız anlaşma karşılıklı yapılmıştır. Bu açıklamalar bu işin gerçek boyutudur. Bunun dışındaki açıklamalar herhalde itibar edilecek açıklamalar değildir. Bu süreç içinde bizlerin işleri çok daha hassas, dikkatli biçimde götürme gayretlerimiz var. CIA Başkanı’nın gelişiyle, ABD Başkanı ile yaptığımız görüşme ve arzu edilmeyen olay sonrası Sayın Putin ile yaptığımız görüşme, genelkurmay başkanlarımızın yaptığı görüşmeler bu hassasiyetin nereden nereye varması noktasında önemli.

EL BAB OPERASYONUNUN HEDEFİ

Erdoğan, El Bab operasyonunun amacını şöyle açıkladı: "Bizim buradaki hedefimiz nedir? Biz bu bölgeyi terörden arındırmaya çalışıyoruz. Bundan sonraki süreçte doğuya yönelik Mümbiç ve Rakka olayı vardır. Şu anda ABD yeni yönetimi ve CIA ile düşüncelerimizi paylaştık ve bu düşüncelerimizin takipçisi olacağız. Hedef burada 4-5 bin km’lik terörden arındırılmış bir bölgedir. Böylece bizim kamplarımızdaki insanları kendi topraklarına döndürmek. Ben bu düşüncelerimi Sayın Trump ile de paylaştım. İkinci bir noktada burada uçuşa yasak bölge konusu. Bu bölgeyi uçuşa yasak bölge olarak ilan etmediğiniz sürece orada güvenlik tesis edilemeyecektir. En önemlisi de eğit donat meselesidir. ÖSO bu eğit donat kapsamında yetiştirilmiş bir ordudur. Onlar da orada oranın insanı olma hasebiyle şu ana kadar çok çok faydalı olmuşlardır. Çok da şehit vermişlerdir ama bu noktada ortaya koydukları çaba inkar edilemez."

Kurtulmuş: Fırat Kalkanı El Bab'da biterKurtulmuş: Fırat Kalkanı El Bab'da biter

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ KURTULMUŞ'UN SÖZLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un "El-Bab operasyonunun başarılı olmasıyla Fırat Kalkanı Harekatı'nın hedefine ulaşmış olacağı"na yönelik sözleri de soruldu. Erdoğan şöyle konuştu: "El Bab’dan sonra durmak… Böyle bir şey yok. Orada bir iletişim sıkıntısı olabilir. El Bab bir defa bizim nihai hedefimiz değildir. Şu ana kadar biliyorsunuz 3 bini aşkın DEAŞ’lıyı etkisiz hale getirdik. DEAŞ’ın asıl merkezi El Bab değil Rakka. Nihai hedef de 5 bin km karelik bir alanı temizlemektir. Bizim Türkiye olarak burada kalmak gibi bir hedefimiz yok. Bu ayrı bir konu. Nasıl Cerablus, El Rai, Dabık temizlendi, oranın kendi insanı yerleşti. El Bab da temizlenecek ve orada El Bab’lı yerleşecek. DEAŞ’ı, YPG’yi ve PYD’yi oradan boşalttıktan sonra Rakka’yı da DEAŞ’tan boşalttıktan sonra zaten bizim orada kalmamız çok ama çok lüks olur. Fakat bunu şimdi konuşmak çok erken olur diye düşünüyoruz."

'HALKIMIZ TAM OLARAK ANLAMADI'

Erdoğan referandum anketleriyle  ilgili soruya şu yanıtı verd: "Şu anda sağlıklı bir anket döneminde değiliz. Bazı anketler gelmiyor dersem o da yalan olur ama asıl anketlerin bize akışı araziye çıkışla beraber daha da yoğunlaşacaktır. Şu anda ben halkımızın cumhurbaşkanlığı sistemini tam olarak anlama dönemine geldiğine ihtimal vermiyorum. Bunu tam olarak anlatmamız lazım. Ben bu konuda halkımızın hassasiyetine inanıyorum. Mersin ve Aksaray’da şunu gördüm, şu anda daha araziye inilmemesine rağmen halkın büyük çoğunluğu bir defa kapmış. Kapmış dediğim nedir? Evet diyor. İşin ucunun nereye gayet iyi biliyor."

'15 TEMMUZ'A CEVAP OLACAK'

Erdoğan, 'hayır' diyenleri ise şu sözlerle eleştirdi: Bir tarafta bu ülkeyi bölmeye çalışan bir terör örgütü ve onunla birlikte hareket edenler var. Bölücü terör örgütü ne diyor? 'Hayır' diyor. Bizim değerler silsilemizde ne vardır? Kişi sevdikleriyle birlikte haşrolucaklardır. Benim milletim o Kandil’dekilerle beraber, benim o 248 şehidimi şehadete gönderenlerle beraber hareket etmeyecektir. Onlar da 16 Nisan’da evet demek suretiyle gereken cevabı verecektir. 16 Nisan aynı zamanda 15 Temmuz’un bir cevabı olacaktır. Hayır diyenlerin konumu bir yerde de 15 Temmuz’un yanında yer alanların yanında yer almaktır." (HABER MERKEZİ)