Hükümet Konağı yıkılabilir

Datça ilçesindeki Hükümet Konağı 5 gün önce gerçekleşen iki depremle hasar gördü. Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, binanın acilen boşaltılması gerektiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Muğla'nın Datça ilçesindeki Hükümet Konağı'nın, 5 gün önce 17 saat arayla meydana gelen iki depremle hasar görmesi endişe yarattı. Heyet eşliğinde inceleme yapan Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, bodrum katındaki kolonları görünce, binanın acilen boşaltılması gerektiğini belirtirken, boşaltılacak olan resmi kurumlar için yeni yer arayışına başlandı.

Datça'da 2004 yılında meydana gelen deprem fırtınasından sonra, Pamukkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü tarafından yapılan incelemede, olası bir depremde yıkılma riskinin bulunduğuna ilişkin rapor verilen Hükümet Konağı'nın, geçen 25 Ocak'ta, 17 saat arayla meydana gelen iki ayrı depremin ardından yeniden hasar görmesi, yetkilileri harekete geçirdi. Muğla Vali Yardımcısı Fethi Özdemir başkanlığında, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Datça Belediyesi ve Valilik Yatırım İzleme Müdürlüğü temsilcileri ile teknik görevlilerden oluşan heyet, Datça Hükümet Konağı'nda dün incelemelerde bulundu.

İNCELEME HEYETİ ŞOKE OLDU

25 Ocak Çarşamba gecesi meydana gelen Richter ölçeğine göre 4.2 büyüklüğündeki deprem ve aynı gün Akdeniz açıklarında meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremin ardından başta Kaymakamlık olmak üzere, Adliye, Emniyet, Nüfus Müdürlüğü, Tapu Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk kütüphanesi, Maliye, Tarım Müdürlüğü gibi kamu kurum ve kuruluşlarının faaliyet gösterdiği, biri 6 katlı, diğerleri 5, 4 ve 2 katlı olmak üzere, dört ayrı bloktan oluşan Datça Hükümet Konağı'nın taşıyıcı kolonlarında meydana gelen hasar, inceleme heyetini şoke etti.

'CAN VE MAL GÜVENLİĞİ İÇİN ACİLEN BOŞALTILMALI'

Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, inceleme sonrası yaptığı açıklamada, Datça Hükümet Konağı'nın, yapı olarak kullanıma elverişli olmadığı ve depremlerde hasar gördüğünün bizzat yetkili teknik görevliler tarafından yerinde incelenerek tespit edildiğini söyledi. Hükümet Konağı ile ilgili daha önce yapılan etütlerde, binanın depreme dayanıklı olmadığı ve acilen boşaltılması gerektiği yönünde raporlar bulunduğunu hatırlatan Vali Yardımcısı Özdemir, "Son meydana gelen depremlerde, binadaki hasarın daha fazla arttığı tespit edildi. AFAD İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Datça Belediyesi ve Valilik Yatırım İzleme Müdürlüğü temsilcileri ve teknik görevlilerden oluşan heyet, burada incelemelerde bulundu. Binanın fotoğrafları alındı. Heyet olarak bir tutanak tutulacak. Bu, binan çok acil boşaltılması gerektiği yönünde bir tutanak olacak. Can ve mal güvenliği açısından, binanın tümü kullanıma elverişli değil, boşaltılması gerekiyor" dedi.

NE OLMUŞTU?

Gökova Körfezi'nde 2004 yılı Temmuz ve Ağustos aylarında birbiri ardına yaşanan, en büyüğü 5.4 büyüklükteki 1308 depremin ardından, Datça'da bazı binalarda hasar meydana gelmişti. Depremlerin ardından, Pamukkale Üniversitesi'nden bölgeye gelen bir heyet tarafından yapılan incelemeler sonucu hazırlanan, 'Depremsellik inceleme ve güçlendirme' raporunda, Datça Hükümet Konağı ve Öğretmenevi'nin deprem bakımından güvensiz ve yeni bir depremde ağır hasar ve yıkılma riski taşıdığı bilgisine yer verilmişti. Öğretmenevi, Muğla Valiliği'nin kararı doğrultusunda 2013 yılı Mayıs ayında yıktırılmıştı. Bugüne kadar herhangi bir güçlendirme yapılmayan ve 4 ayrı bloktan oluşan Hükümet Konağı ise halen kullanılıyor. (DHA)

d2

datca1