'Yeni saat uygulaması ile elektrik tüketimi yüzde 6.5 arttı'

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, ileri saat uygulamasında vazgeçilmesiyle, elektrik tüketiminin arttığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, ileri saat uygulamasından vazgeçilmesiyle elektrik tüketiminin yüzde 6.5 arttığını belirtti. Yeşil, tüketimdeki artışın elektrik kesintilerine neden olduğunu söyledi.

Bir konferansa katılmak için Samsun'a gelen EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, açıklamalarda bulundu. İleri saat uygulamasından vazgeçilmesiyle enerji tüketiminde tasarruf olmadığını kaydeden Yeşil, tersine tüketimin arttığını aktardı.

2015'in Kasım ayı ile 2016'nın Kasım ayı arasında elektrik tüketimi yüzde 6.5 oranında arttığını dile getiren Yeşil, bu nedenle elektrik kesintileri yaşandığını söyledi.

Yeşil, "Biz bunu 30 Ekim 2016'da kararlaştırdıkları zaman da kamuoyuna açıklamalar yaptık ve ilgililere 'Bunu yapmayın' dedik. Yani sabah 1 saat de olsa karanlıkta kalkılması, kahvaltı hazırlanması gibi konular hep karanlıkta yapılacak. 'Bunu yapmayın tüketimi artırır' dedik. Onlar da, 'Enerji tasarrufu sağlar' dediler. Biz ona 'Tasarruf değil israf diye başlık atarak' açıklama yaptık."

'DOĞRUSU ULUSLARARASI SAAT NEYSE ONA UYMAK'

Saat farkı nedeniyle Avrupa ile ilişkisi olan şirketlerin zorluklar yaşadığını ifade eden Hüseyin Yeşil, şirketlerin çalışma saatlerini kendilerine göre ayarlamak zorunda kaldığını anlattı.

Yeşil, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın okulları yarım saat daha geç başlatmak gibi çalışma içerisinde. Ama en son bakanlık, 'Çok gerekirse bazı illerde ve bölgelerde bu çalışma saatlerini biraz ileri alırız diye' palyatif çözümler bulmaya çalışıyor. Doğrusu uluslararası saat neyse ona uymaktır. Hem tasarruf sağlar, hem de uluslararası ilişkilerde bir sıkıntı yaratmaz." (SAMSUN/DHA)