Foça'daki Suriye: Tek odada 7 kişi!

Suriye'den kaçarak Foça'ya yerleşen mültecilerin sayısı artıyor. Suriyeli mülteciler naylon barakalarda yaşıyorlar. Yağmur nedeniyle çadırları su alan mülteciler barışın sembolleri arasında yer alan zeytin ağacının dallarını yakarak ısınmaya çalışıyorlar...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir'in İlçesi Foça'nın Bağarası, Yenibağarası ve Gerenköy mahallelerinde barınan yaklaşık 600 Suriyeli mülteci, zor koşullarda yaşam mücadelesi veriyor. Yıkık dökük barakalarda ve çadırlarda yaşam mücadelesi veren Suriyeli mülteciler için odalarda 7 kişi kalmak lüks sayılıyor.

VİRANE EVLERDE KALIYORLAR

Foça'ya gelen Suriyeli mülteciler başlangıçta 11 aileden oluşan yaklaşık 40 kişi iken, sayıları iki yılda 120 aileye, çoğunluğu çocuk olmak üzere yaklaşık 600 kişiye ulaştı. Suriyeli mülteciler Foça'ya bağlı Bağarası, Yenibağarası ve Gerenköy mahallelerinde yaşamlarını sürdürüyor. Bazıları bu yerleri, daha önceden mevsimlik işçi olarak Foça ve çevresinden gelen Türkiye'deki akrabalarından öğrenip, gelmişler. Büyük tarım arazisi sahiplerinin onlara tahsis ettiği, çoğu eski, yıkık, viran haldeki evlerde, ahırlarda, çocuklu kalabalık aileler halinde kalıyorlar.

Yazın 40 dereceleri bulan sıcaklarda, kışın ise dondurucu soğuklarda, naylonlarla izole etmeye çalıştıkları delik deşik çatılı evlerde, bazıları da çadırlarda barınmaya çalışıyor. İçlerinde az sayıda bulunan gençler, bazı kişilerin "Ne işleri var burada? Niye ülkeleri için savaşmıyorlar? Gençlerimiz, onların ülkelerinde ölürken, onlar burada yaşıyor" diyerek ayrımcılığa uğradıklarını söylüyorlar.  Suriyeli mülteciler, bazı terör olaylarından sorumlu tutulduklarını, kahvehaneye çıkmaya çekindiklerini belirtiyorlar.

TEK ODADA 14 KİŞİ KALIYOR

Suriyeli mülteciler, barındıkları odalarda 7 kişi kalanları 'lüks yaşıyor' kabul ediyor. Sayı artarak tek odada 14'e kadar çıkıyor. Aralarında yaşlı, orta yaşlı, genç, karı koca, yakın uzak akraba, ama özellikle çocuklar var. Yemeklerini ya evin önlerinde yaptıkları derme çatma ocaklarda ya kendilerine verilen piknik tüpü veya soba üzerinde yapıyorlar. Yakacaklarını zeytin toplarken kırılmış ya da budanırken ayrılmış zeytin dalları, yardım yapıldıysa birkaç torba kömür oluşturuyor.

40-50 KİŞİ AYNI TUVALETİ KULLANIYOR

Son günlerde yağan aşırı yağmur ve kar nedeniyle sular içinde kalmış durumda. 40- 50 kişi, bahçedeki alaturka tek tuvaleti kullanıyor. Tavanının bir yanı ve bir duvarı açık. Naylonlar burada da kurtarıcı olarak kullanılıyor. İçme suyunu ortak tankerden alıyorlar. Banyo ihtiyacı, bazı odalarda bir köşenin battaniye ya da bezlerle çevrildiği yerlerde dökme suyla giderilmeye çalışılıyor. Yiyecek ihtiyaçlarını, yazın tarlalarda çalışırken kazandıkları az miktardaki parayla satın aldıklarıyla veya bazı öğretmenlerin, çabalarıyla karşılamaya çalışıyorlar. Aralarındaki Türkçe bilen birkaç kişi de tercümanlık yapıyor. (İZMİR/DHA)

focana1 Mülteciler barakalarda yaşamlarını sürdürüyor.

focanana3 Mültecilerin çadırları sular altında kaldı.