TBMM önündeki anayasa protestosuna gazlı müdahale

'Başkanlık' sistemini içeren anayasa değişikliği görüşmelerini protesto için TBMM önünde yapılacak basın açıklamasına polis izin vermedi. Çok sayıda avukat, polis müdürünün 'süpürün' talimatı üzerine TBMM önünden uzaklaştırıldı. Polis, müdahale sırasında biber gazı da kullandı. 1 kişi gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Anayasa değişikliği bugün Meclis Genel Kurulu'na getirilirken, polis TBMM girişlerini bariyerlerle kapattı.

Ankara Barosu ve CHP ile Emek ve Demokrasi İçin Güç Birliği'nin çağrısıyla 100'ü aşkın sivil toplum kuruluşu ve sendikanın TBMM önünde yapacağı protestoya izin verilmedi.

Meclis Dikmen kapısı önündeki yol demir bariyerler ve TOMA araçlarıyla trafiğe kapatıldı.

eylemaa

Gelen gruplar polisler tarafından uzaklaştırılırken, zaman zaman tartışmalar yaşandı. Polis, 2911 sayılı yasaya göre "Meclis'e 1 kilometre kala eylem yapılamaz" gerekçesiyle grupları uzaklaştırdı.

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran polislere tepki gösterdi. CHP'li milletvekillerinin de müdahalesi de sonuç vermedi.

Polis, bariyerlerle girişi kapattı. Polis, bariyerlerle girişi kapattı.

Çok sayıda avukat, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve CHP'li vekillere, polis müdürünün 'süpürün' talimatı üzerine müdahale edildi.

CHP’Lİ VEKİLLER YARALANDI

Müdahale sonucu, CHP Ankara milletvekili Necati Yılmaz’ın protez dişinin kırıldığı, diğer vekillerin de çeşitli yerlerinden yaralandıkları öğrenildi. CHP’li Yılmaz,  “Polis bütün girişleri abluka altına almıştı. Biz de, STK temsilcileri basın açıklaması yapabilsinler diye dışarıya çıktık. Ancak polis, değil açıklamaya orada durmalarına bile izin vermiyordu. Biz yer açmaya çalıştık, o süreçte göğüs göğüse mücadele oldu polisle” dedi.

anayasa4

Yılmaz’ın dışında CHP’li vekiller Orhan Sarıbal, Ali Şeker ve Şenal Sarıhan’ın da polis müdahalesinde yaralandıkları öğrenildi. Polisin bazı vekillere tekme attığı da bildirildi.

BAKANLIK ÖNÜNDE İKİNCİ MÜDAHALE

Polisin uzaklaştırması sonrası grup, İçişleri Bakanlığı önünde açıklama yapmak istedi. Baro Başkanı Canduran, "Biz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Bu Meclis bizim de Meclisimiz. Ama biber gazı ve köpeklerle dağıtıldık" diye tepkisini dile getirdi. Baro başkanının basın açıklamasını okumaya başladığı sırada ikinci müdahale geldi.

aa

Polis müdahalesinde bir kadın gözaltına alındı.

Eyleme destek olmak için Meclis kapısına gelen milletvekilleri, protestonun ikinci adresi olarak duyurulan Yüksel Caddesi'ne gitti.