Başbakan kendi teklifini nasıl geri çekecek?

Cumhurbaşkanı adaylığı için “Doğuştan Türk vatandaşı olma” şartının Anayasa paketinden çıkarılması gündemde. Başbakan Binali Yıldırım'ın bizzat eklediği belirtilen maddenin şimdi nasıl geri çekileceği merak konusu...

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti'nin 21 maddelik Anayasa değişikliği teklifinde Cumhurbaşkanı adaylığı için şart konulan, “Doğuştan Türk vatandaşlığı”nın da çıkarılması gündemde.

Paketin sürpriz maddelerinden biri olarak nitelendirilen bu kriter açıklanmasının üzerinden tartışmaya yol açtı. AK Parti'nin iç toplantılarında “Türk” vurgusunun “ırkçılık” eleştirilerine yol açacağı, mevcut düzenleme olan Türk vatandaşlığının yeterli olacağı itirazları dile getirildi.

MÜEZZİNOĞLU ADAY OLAMAZ

Bu arada AK Parti içinde sonradan Türk vatandaşı olmuş siyasetçiler de var. Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu onlardan biri. Benzer pek çok da örnek var. Bu durum da eleştirileri kuvvetlendirdi. Şimdi “belli bir süre ikamet koşulu” şeklinde bir değişiklik yapılması bekleniyor.

Tartışmalara yol açan bu maddeyle ilgili değerlendirmelerde teklifin MHP tarafından getirildiği yorumları yapıldı. Sadece kendilerine sunulan metin üzerinden görüş ilettiklerini söyleyen MHP kurmayları ise, “Bu bize gelen değişiklik teklifinde vardı. MHP'nin savunduğu değerler düşünüldüğünde buna itiraz etmemiz tabii söz konusu olamazdı” yorumu yaptı.

TEKLİF BİZZAT BAŞBAKAN'DAN

Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop da teklifin AK Parti'ye hatta bizzat Başbakan Binali Yıldırım'a ait olduğunu, değişiklik teklifinin Meclis'e sunulduğu gün Gazete Duvar'a açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı doğuştan Türk vatandaşı olacakCumhurbaşkanı doğuştan Türk vatandaşı olacak

Şentop, bu değişikliğin 'bizzat Başbakan’ın talebi doğrultusunda' teklife eklendiğini söylerken, MHP adına Anayasa çalışmalarını yürüten Mehmet Parsak da, “Milletin birliğini, bütünlüğünü Başkomutan olarak sağlayacak kişi tabii doğuştan Türk vatandaşı olsun” demişti. Parsak, bu değişiklikte artan mültecilerin etkili olup olmadığı yönündeki soruya da “Tabii etkisi vardır” yanıtını vermişti.

Başbakan'ın istediği ve özel olarak teklife konulan bu maddenin şimdi nasıl değişeceği merak konusu.