'Putin Davutoğlu'nun sözlerini tokat olarak algıladı'

Türkiye'nin eski Moskova büyükelçisi Kurtuluş Taşkent uçak krizinde esas Davutoğlu'nun Rusya'da büyük tepki çektiğini söyledi. Taşkent, 'Erdoğan'ın mektubuyla hatadan dönüldü" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Türkiye eski Moskova büyükelçisi Kurtuluş Taşkent Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel'e verdiği röportajda Türkiye ve Rusya arasında gerilime sebep olan uçak krizi döneminde Putin'in en çok o sırada başbakan olan Ahmet Davutoğlu'nun "talimatı ben verdim" sözlerine tepki duyduğunu söyledi.

Çamlıbel'in Rusya’nın yaklaşık bir yıl önce uçağının Türkiye  tarafından düşürülmesi ile büyükelçisinin Türkiye topraklarında öldürülmesine verdiği tepkiler arasındaki farkı yorumlamasını istediğinde Taşkent, "Soğuk Savaş dönemi dahil ilk defa bir Rus uçağı bilinçli bir şekilde düşürülüyor. Ondan sonra hatırlarsınız bazı talihsiz açıklamalar oldu. O zamanki başbakanın gazetelere yansıyan ‘Talimatı ben verdim’ şeklinde bir beyanı var. Putin bunu amiyane tabirle suratına vurulmuş bir tokat olarak aldı ve çok ciddi tepki gösterdi. Yine de aşırıya kaçmamaya dikkat etti. Türkiye üzerinde birincisi ekonomik yaptırımlara başvurdu, ikincisi Suriye hava sahasını yakın zamana kadar bize kapattı. Biz bu yaptırımlardan çok kötü etkilendik. Rakamlar ortada. 4.5 milyona yaklaşan turist sayısı 2016’da çok çok düştü" dedi. Taşkent daha sonra cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Putin'e yazdığı mektupla bu yanlıştan dönüldüğünü ifade etti.

'ERDOĞAN'IN SÖZLERİ PUTİN'İN AKLINA YATMASAYDI...'

Rusya'nın Ankara büyükelçisi Andrey Karlov'a yönelik suikastı da değerlendiren Taşkent suikastın FETÖ tarafından gerçekleştirildiği iddialarının Rusya tarafından nasıl yorumlandığıyla ilgili olarak da, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisine anlattıkları Putin’in kafasına yatmasaydı geçen haftayı bu kadar sakin geçirmeyecekleri" yorumunu yaptı. Taşkent, Rusların suikastla ilgili nasıl tutum alacaklarıyla alacaklarıyla ilgili ise, "Sayın Cumhurbaşkanımızın elinde muhtemelen istihbarattan ve güvenlik güçlerinden gelen bilgiler vardır. Fakat Rusların tutumunu beklemek ve tahkikatın sonucuna göre bir kanaate varmak üzerine kurulu diye anlıyorum" ifadelerini kullandı.