'Üniversitelerde başkanlık sistemi'ne itiraz

Yükseköğretim Disiplin Hükümlerini Düzenleyen Yasa Tasarısı Meclis’te kabul edildi. Üniversitelerde muhalif görüş belirtmenin neredeyse imkânsız hale getirildiği yasayı, Eğitim Sen, CHP’den Anayasa Mahkemesi’ne götürmesini talep edecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Bakanlar Kurulu tarafından 21.03.2016 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunulan ve bazı değişikliklerle birlikte, başka bir torba yasa çalışmasının içerisinde tekrar Meclis gündemine getirilen yasa tasarısı geçtiğimiz günlerde Meclis’te kabul edildi. Eğitim Sen’li akademisyenlere göre rektörlerin Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan atandığı üniversitelerde disiplin hükümlerini düzenleyen bu yasa ‘üniversitelerde başkanlık dönemi’nin başladığının tescili.

EĞİTİM SEN’DEN YASAYA TEPKİ

Eğitim Sen yasayla ilgili yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 14.01.2015 tarihinde yükseköğretim alanına dair düzenlenen disiplin yönetmeliğini iptal kararını hatırlatarak, ‘AYM kararıyla 1982’den bu yana süregelen 33 yıllık disiplin yönetmeliği uygulamasının hukuka aykırı olduğu tescillendi’ yorumunu yaptı ve hükümetin yasal boşluğu evrensel hukuk normları çerçevesinde gidereceğine üniversitelerde baskıyı artırmayı tercih ettiğini söyledi.

12 EYLÜL ÜRÜNÜ

“Her fırsatta ‘darbecilerle mücadele’ diyenler, tarihin çöplüğüne atılması gereken 12 Eylül ürünü 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası’nı yasakçı, baskıcı yeni araçlarla güçlendirerek korumayı tercih etmiştir” denilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:

-657 sayılı kanunun disiplin hükümleri hukuka aykırı biçimde genel hükümler olarak kabul edildi. Suç olarak değerlendirilen fiil sayısında artış oldu.

-Zamanaşımına getirilen düzenleme ile soruşturma baskısı artırıldı.

-Kamu görevinden çıkarma cezasına 'terör suçu' damgasını vurdu. Mahkemelerin yerine idareciler geçti.

-Uyarı ve kınama cezası dışındaki diğer cezalarla ilgili fiillerde YÖK başkanına doğrudan soruşturma açabilme yetkisi verildi.

-Anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı biçimde sendikal hak ve özgürlükler ayaklar altına alındı.

-Vakıf üniversitelerindeki öğretim elemanları üzerindeki baskı arttı.

'ÜNİVERSİTE SUÇ ÜRETİM MERKEZİ OLARAK ALGILANIYOR'

CHP'den yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürmesini talep edeceğini açıklayan Eğitim Sen, ‘Akademinin ve üniversitelerin suç üretim merkezi olarak algılanması sonucu hazırlanan bu yasanın 12 Eylül düzenlemesini bile geride bıraktığını’ belirtti.

'YÖK BAŞKANI, BAŞ DİSİPLİN AMİRİ KONUMUNA GELDİ'

Açıklamada şöyle denildi: “Çok açıktır ki bu düzenlemeyle amaçlanan, yükseköğretim alanındaki emekçilerin siyasi iktidara ve YÖK’e itaat etmesidir… 2547 sayılı yasanın 53’üncü maddesine eklenen düzenleme ile YÖK Başkanı doğrudan ve fiili olarak tüm üniversitelerin yönetici, öğretim elemanları ve diğer personelinin ‘baş disiplin amiri’ konumuna gelmiştir.” (DUVAR)