NATO 'darbeci' subaylara sahip çıktı

NATO'nun Avrupa komutanı Scaparrotti, 15 Temmuz sonrası NATO'da görevden alınan TSK mensuplarının 'darbeci olduğuna inanmadığını' söyledi. Scaparrotti, bu kişilere dair kaygılı olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  NATO'nun Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Orgeneral Curtis Scaparrotti, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye tarafından görevden alınan subayların 'darbeci olduklarını düşünmediğini' söyledi. Bu kişiler hakkındaki endişelerini Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'a ilettiğini aktaran Scaparrotti, Akar'ın hukukun üstünlüğünün sağlanacağı konusunda kendisine bizzat teminat verdiğini anlattı. Amerikalı orgeneral, Brüksel'de görevli subayları görevden uzaklaştırmasının ittifakı 'zayıflattığını' da vurguladı.

'BENCE DARBECİ DEĞİLLERDİ'

Scaparrotti, Brüksel'de yaptığı açıklamada, 15 Temmuz sonrası NATO'da görevli 300 TSK mensubundan 150 üst düzey askeri personelin tutuklandığını, geri çağrıldığını ya da emekliye sevk edildiğini açıkladı. NATO komutanı, bu subayların darbe girişiminde yer aldıklarını düşünüp düşünmediğine dair soruya ise açıkça 'Hayır' yanıtını verdi. Scaparrotti, "Hayır... Bu kişiler NATO'da önemli hizmetler veriyordu" dedi.

'AKAR BANA SÖZ VERDİ'

Amerikalı orgeneral, söz konusu personelin Türkiye'ye döndükten sonra kötü muameleye maruz kalıp kalmadığı konusunda endişe duyduğunu da açıkça belirtti. "Burada bizimle birlikte çalışan insanlara ne olduğu konusunda kaygılıyım" diyen Scaparrotti, "Hukukun üstünlüğüne saygı gösterilip bu kişilere buna uygun biçimde muamele edilmesi konusundaki kaygılarımı Orgeneral Akar'a da ilettim" diye devam etti. NATO komutanı, Akar'ın bu kişilerle 'şahsen ilgileneceği' konusunda kendisine söz verdiğini de aktardı.

'NATO'YU ZAYIFLATTI'

Scaparrotti'nin, Türkiye'deki görevden almaların 'NATO'yu zayıflattığı' tespiti de dikkat çekti. Amerikalı NATO komutanı, "Burada yetenekli ve yetkin insanlarla birlikte çalışıyordum ve şu anda ekibimde yetenek, uzmanlık ve üretilen iş anlamında bir zayıflama görüyorum" dedi. Scaparrotti, en çok etkilenen alanın üst düzey subaylar tarafından verilen eğitimler olduğunu da açıkladı. (Dış Haberler)