Mahkeme Figen Yüksekdağ'ı dinledi

HDP Eşbaşkanı Yüksekdağ, cezaevinden, 10 Ekim katliamıyla ilgili sözleri nedeniyle açılan davanın duruşmasına bağlandı. Yüksekdağ, katliam sanıklarının duruşmadaki itiraflarında anlattıklarını bir yıl önce dile getirdiği için yargılandığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 10 Ekim Barış Miting katliamının ardından katıldığı cenaze töreninde yaptığı konuşmadan dolayı hakkında açılan davanın duruşmasına SEGBİS ile bağlandı. Mahkemeyi HDP adına, Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat ve Kadın Meclisi Genel Koordinasyonu Üyesi Sultan Güneş Özcan ve il örgütü yöneticileri takip etti.

'DOKUNULMAZLIĞIM DEVAM EDİYOR'

Kandıra'daki Kocaeli F Tipi Cezaevi'nde bulunan Yüksekdağ, Adana 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasında söz alan Yüksekdağ, halen milletvekili dokunulmazlığının devam ettiğini söyledi. "Ben Türkiye’nin Meclis’teki 3'üncü büyük partisinin milletvekiliyim" diyen Yüksekdağ, şunları söyledi:

"Sözlerimin yargılamaya konu olması hukuki garabetin bir göstergesidir. Sözlerim bir suç değildir. Hedef alınarak tutuklandık ve sözlerimiz siyasi iktidar tarafından suç olarak sayılmaktadır. Ancak darbenin hüküm sürdüğü ülkelerde milletvekilleri tutukludur, bu bir utanç tablosudur. Benim utancım değildir bu."

'KATLİAMIN SORUMLULARI YARGILANMALI'

Yargılanma konusu edilen 10 Ekim Katliamı'na dair konuşmak istediğini belirten Yüksekdağ, şöyle devam etti:

"Esas yargılanması gereken benim 10 Ekim katliamından sonra sarf ettiğim sözler değildir. Esas yargılanması gereken bu katliamın sorumlularıdır. Başta Adana’da olmak üzere 10 Ekim’de katledilen tüm canlarımızı saygıyla anıyorum. Siyasi iktidar halkımızın bu acısını paylaşmak yerine, sadece ben değil bu cenazelere katılanlar hakkında da soruşturma açtı. Hala yüzlerce insan tutuklu. Sadece barış isteyenlerin cenazesine katıldık diye tutuklandık, en büyük haksızlık budur. Katliam sonrası halkımızın doğal tepkisinin sözcüleri olduk, eleştiride bulunduk. Bu bizim görevimizdir."

'SANIKLAR AÇIK İTİRAFLARDA BULUNDU'

HDP Eşbaşkanı Yüksekdağ, 10 Ekim katliamına ilişkin konuşurken ise şunları söyledi: "Asıl 10 Ekim Katliamı'nı gerçekleştirenler yargılanmalıdır. 10 Ekim yargılamalarında ortaya çıkan ibretlik ifadelerin üzerine gidilmesinin Türkiye’de bu haksızlığın ortadan kaldırılmasında en önemli adım olacağını düşünüyorum. Son 10 Ekim yargılamasında sanıklar çok açık itiraflarda bulundu. Devlet görevlilerinin bu katliamdaki sorumluluğu, işbirliği, yönlendiriciliği konusunda çok açık beyanlarda bulundular. Bunu ben söylemiyorum, bunu mahkeme kayıtları söylüyor. Ben 10 Ekim Katliamı'nın duruşmasında söylenenleri bir yıl önce söylediğim için yargılanıyorum. Yargılanması gerekenin ve hesap vermesi gerekenin kim olduğu açıktır. Bu katliamı gerçekleştirenleri açığa çıkartmayan siyasetçiler esas yargılanmalıdır."

'YARGI ÇOK ÖNEMLİ BİR SINAVDAN GEÇİYOR'

Yüksekdağ, şöyle devam etti: "Biz bir söz verdik barış şehitlerine, onların istediği barışı sağlamak sözünü verdik. İster içeride ister dışarıda olalım, barış ve özgürlük mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz. Son olarak, iddiaların mesnetsiz olduğunu ve siyasilerin yönlendirmesiyle açılmış bir dava olduğunu görüyorum. Siyasi kimliğim nedeniyle yargılanmam büyük bir ayıptır. Bu ayıp ortadan kaldırılmalıdır. Yargının siyasetin baskı aracına dönüştürülmesine karşı direnç gösterilmesi gerekir. Siyaset kurumu bütün yargı mekanizmasını kendi siyasi amaçlarına alet etmeye çalışıyor. Bizim gibi muhalif siyasetçiler üzerindeki baskı ve otoritesini tesis etmek için yargıyı kullanmaya çalışıyor. Türkiye yargısı çok önemli bir sınavdan geçiyor. Yargı bağımsız karakterini ortaya koymalıdır."

'TUTUKLAMA HUKUKA AYKIRI'

Duruşmayı izleyen HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, duruşma sonrası mahkeme önünde açıklama yaptı. Yüksekdağ'ın tutuklu yargılanmasının hukuka aykırı olduğunu savunan Irgat, şöyle dedi:

"Türkiye hukuk ve adalet sisteminin geldiği nokta gözler önüne serilmektedir. 2013’tae Anayasa Mahkemesi'nin şu an yaşanan duruma ilişkin kararı var. Bir milletvekilinin tutuklu yargılanması Türkiye’nin de bağlı olduğu uluslararası yasalara aykırıdır. Milletvekillerimizin yeri cezaevleri değil, milletvekillerimizin yeri aramızda Meclis'te, seçildiği illerde faaliyet yürütmek üzere özgürlüklerine kavuşmasıdır.

'MECLİS'TE ANLATACAĞIZ'

Meclis'te bütçe görüşmelerinin devam ettiğini hatırlatan Irgat, şunları dile getirdi: "Yarın Adalet Bakanlığı bütçesi görüşülecek. Orada da Türkiye kamuoyuyla ve tüm Türkiye’yle, yaşanan bu zulmü anlatacağız. Yaşanan bu haksızlığı anlatacağız. Bir milletvekili asla ve asla sarf ettiği sözlerinden dolayı, konuşmasından dolayı tutuklu yargılanamaz." (HABER MERKEZİ)