Rusya'dan Erdoğan'a Esad yanıtı geliyor

Rusya'nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fırat Kalkanı Operasyonu hakkındaki "Biz oraya Esed'in hükümdarlığına son vermek için girdik" sözlerine yanıt hazırladığı iddia edildi. Buna göre, BM toplantıya çağırılabilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rus gazetesi İzvestiya, 'Fırat Kalkanı Operasyonu'nun amacının Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın hükümdarlığına son vermek olduğunu' söyleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a bir yanıt üzerinde çalışıldığını yazdı.

'BM TOPLANTIYA ÇAĞIRILABİLİR'

Rus dış politika çevrelerinden bir kaynak, Erdoğan'ın açıklamaları sonrası Moskova'nın BM elçilerinin ya da BM Güvenlik Konseyi'nin acil toplantıya çağrılması ihtimalini değerlendirebileceğini kaydetti. Kaynak, Moskova'nın şu anda Erdoğan'a verilecek yanıt üzerinde çalıştığını aktardı.

'TÜRKİYE YARDIMCI OLMUYOR DEMEKTİR'

Moskova'nın resmi tepki için Erdoğan'ın açıklamasının doğrulanması gerektiğini belirten kaynak, "Fakat bu gerçekten doğruysa ve Türkiye başka bir ülkenin topraklarında terörle mücadele için operasyon düzenlemiyorsa o zaman Suriye krizinin çözümlenmesine yardımcı olmuyor demektir" dedi. Kaynak, "Suriye ve liderinin kaderinin ne olacağına dış güçler değil yalnızca Suriye halkı karar verebilir. Tüm çabalar sadece terörle mücadeleye yöneltilmelidir" dedi.

'TÜRKİYE KENDİ AMAÇLARINI İZLİYOR'

Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin uluslararası ilişkiler komitesi başkanı Konstantin Kosaçev de Erdoğan'ın açıklamasına sert tepki gösterdi. İzvestiya'ya konuşan Kosaçev, "Erdoğan'ın açıklamaları, bir kez daha Türkiye'nin Suriye'de kendi amaçlarını izlediğini gösterdi, ki bu amaçlar uluslararası terör güçlerine karşı koyma hedefi ile birbirine hiç uymuyor" dedi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan, İstanbul'daki Parlamentolararası Kudüs Platformu Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada Fırat Kalkanı operasyonuna ilişkin şunları söylemişti: "Şu anda 600'lü rakamlar konuşuluyor ama hayır. Bana göre Suriye'de 1 milyona yakın insan öldü. Bu ölüm hâlâ devam ediyor. Çocuk, kadın, erkek ayrım yapmaksızın devam ediyor. Nerede BM, ne yapıyor? Irak'ta var mı yine yok. Biz sabır, sabır, sabır dedik en sonunda dayanamadık ve Suriye'ye Özgür Suriye Ordusu ile beraber girmek zorunda kaldık. Niçin girdik? Bizim Suriye'nin topraklarında gözümüz yok. Mesele toprağın gerçek sahipleri topraklarına sahip olsunlar, bunu sağlamak için. Yani orada bir adaletin tesisi için varız. Devlet terörü estiren zalim Esed'in [Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad] hükümdarlığına son vermek için biz oraya girdik, başka bir şey için değil." (Sputnik Türkiye)