'Agos'a bomba atar diye düşünmüşümdür'

Hrant Dink cinayetiyle ilgili kamu görevlilerin yargılandığı dava devam ediyor. Davanın bugün görülen duruşmasında dönemin istihbarat görevlisi Tamer Bülent Demirel, odaklandıkları kişinin Yasin Hayal olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesi ilgili kamu görevlilerinin yargılandığı davanın duruşması bugün görüldü. Sanık Ogün Samast, açık cezaevine sevk edilmemesi halinde duruşmalara katılmayacağını belirtti. Dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şubesi Müdür Yardımcısı Tamer Bülent Demirel ise, cinayetten öne odaklandıkları kişinin Samast değil, Yasin Hayal olduğunu söyledi.

İstanbul 14'üncü Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Ogün Samast ile başka suçtan tutuklu Osman Gülbel, Ali Poyraz ve Tamer Bülent Demirel katıldı.

Duruşmaya katılmayan tutuklu sanıklarından eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer, savunmasını hazırlamak için duruşmalara katılamayacağını belirterek mazeretli sayılması yönünde dilekçe verdi. Davanın tutuklu sanıklarından eski İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek ise, verdiği dilekçede duruşmalara getirilirken DHKP/C üyeleri ile aynı ring aracında getirildiğini, bu kişilerin slogan atarak kendisine sataştıklarını belirterek, can güvenliği açısından gereğinin yapılmasını istedi.

Cinayetin faili Ogün Samast'ın da açık cezaevine sevkinin yapılmasını talep etti. Samast talebi kabul edilmezse duruşmalara katılmayacağı belirtti. Mahkemenin yetkisinde olmadığı için Samast'ın bu talebinin işleme alınmadı.

'F4 RAPORUNU İSTANBUL'A İLETTİM'

Hakkındaki suçlamaları reddeden dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şubesi Müdür Yardımcısı Tamer Bülent Demirel, suçlamaların herhangi bir delile dayanmadığını öne sürdü.

Hrant Dink'in öldürüleceği bilgisinin yer aldığı F4 raporunu gördüğünü aktaran Demirel, "Zaten görmem gereken bir rapordu. Yasin Hayal'in isminin geçmesi nedeniyle suret olarak bizim birime gelmişti. Üzerine 'İstanbul'a yazılmayan husus varsa görüşelim' notunu yazmıştım. Amacım, Trabzon'un bize bildirdiği tüm notların İstanbul'a iletilip iletilmediğini kontrol etmekti. Bilgi saklaması, evrak saklanması gibi bir şey söz konusu değil. Evrak normal bir şekilde gitmiş. İsteyen görebilir. Koruma konusu ise ilgili ilin görevidir. İstihbarat Daire Başkanlığı'nın koruma aldırttığını ben de bilmiyorum" dedi.

'BİZİM ODAKLANDIĞIMIZ YASİN HAYAL'Dİ'

İstanbul'a gönderilen yazı ile İstihbarat Dairesi Başkanlığı'na gönderilen yazı arasında fark görüp görmediğinin sorulması üzerine Demirel, "Görmedim" diye yanıtladı.

İstanbul'a gönderilen yazıda "Ses getirilecek eylem", İstihbarat Dairesi Başkanlığı'na gönderilen yazı da ise, "Hrant Dink'in öldürüleceği" bilgisinin yer aldığı hatırlatılması üzerine Demirel, "Savcı bey gösterince fark ettim. Oradaki neticede ham bir bilgi. Bizim orada odaklandığımız Yasin Hayal'di. Ses getirecek olması, öldürülecek olması öyle bir şey dikkatimi çekmedi. Yasin Hayal McDonald's'a bomba atmış bir kişi. Agos gazetesine de bomba atar diye düşünmüşümdür. Ses getirecek eylem demek öldürme eylemini de içine alan en geniş kapsamdır. Bu nedenle bu yazıyı dikkate aldım" şeklinde konuştu. (İSTANBUL/DHA)