Ankara Kıbrıs'ta beşli zirve için bastırıyor

Kıbrıs müzakerelerinin çok kritik bir dönemece girdiği bir süreçte Ankara’dan önemli bir Kıbrıs çıkışı geliyor. Türkiye, Kuzey Kıbrıs liderliğiyle işbirliği içerisinde, Yunanistan ve Kıbrıs Rum liderliğinden beşli zirve için tarih talep ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara’nın ve Kıbrıs Türk liderliğinin perspektifinden, gelinen noktada tarafların toprak, oranlar ve haritalar için Kıbrıs’ta ya da yurt dışında zaman kaybetme lüksü yok. Türkiye 2017 yılı öncesinde Kıbrıs sorununun çözümünün siyasi çerçevesini açığa çıkartmayı hedefliyor. Ankara bu hedef doğrultusunda, Atina ve Lefkoşa’dan yeni bir Kıbrıs zirvesi için tarih belirlemelerini bekliyor.

Ankara’nın önerdiği formül beşli bir zirve formatında, tarafların Kıbrıs sorununda şu an kapanmamış tüm başlıkları aynı mekân ve zaman diliminde ele almalarına olanak sağlıyor. Üçüncü bir ülkede gerçekleştirilecek olan zirvede, Kıbrıs liderlikleri bir odada toprak, harita ve dönüşümlü başkanlık gibi mevzuları ele alırken, başka bir odada garantör ülkeler garanti mevzusunu ele alacak. Ayrıca, kurulacak iki masa arasında bir al-ver süreci de gerçekleştirilecek.

Ankara’nın formülü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bugün Kıbrıs’ın kuzeyine gerçekleştirdiği ziyarette ayrıntılı olarak ele alındı. Çavuşoğlu Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümet temsilcileri ve siyasi parti liderleriyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir araya geldi. Bu görüşmenin sonunda, Çavuşoğlu Türkiye’nin Kıbrıs’taki çözüm sürecini desteklemeye devam ettiğini ifade etti.

AKINCI'NIN MESAJI

Çavuşoğlu ile temaslarından sonra basına açıklamalarda bulunan Akıncı şu noktanın altını çizdi: “Şu anda önümüzde bir fırsat vardır. Bunu yitirmeyelim. Bizler bu hedefe bağlı olarak sonuç almak için hareket edelim. 5'li konferansın tarihini de somutlaştıralım”.

Akıncı şu noktalara temas etti: “Henüz tarihler belli değildir ama Erdoğan ve Tsipras görüşmesi olasıdır. İngiltere ile de temaslar olacaktır. Yapılması gereken, garanti ve güvenlik konularında onların da yakınlaşmalarını sağlamak. Biz de arta kalan konuları konuşuruz ve siyasal bir çerçeve hazırlarız. Uygulamaya ilişkin birtakım konular olabilir 2017'ye sarkacak. Halka da zaman dilimleri ayırarak önümüzdeki yılın ortalarında referandum bile gerçekleştirilebilir. Bu konuda tüm taraflar olumlu bir şekilde hareket etmelidir. 2017'de bizi sıkıntılar beklemektedir. Bu fırsatı yitirmeyelim”.

RUMLAR MESAFELİ

Yeşil Hat'tın güneyinden Duvar’a yansıyan ilk bilgiler Rum tarafının Ankara’nın yeni formülüne mesafeli yaklaştığını gösteriyor. Lefkoşa toprak, harita ve kuzeye dönecek Rum göçmenler konuları bir karara bağlanmadan beşli zirveye gitmeyi arzulamıyor. Bu yöndeki mesajın önümüzdeki günlerde Yunanistan Başbakanı tarafından da Ankara’ya ulaştırılacağı tahmin ediliyor.

Bu arada, Rum tarafı ve Atina Kıbrıs Sorununu bir 'işgal meselesi' olarak tanımlamaya ve bu şekilde güvenlik meselesini Kıbrıs sorununun diğer başlıklarından ayrı bir şekilde ele almaya devam ediyor.

Kıbrıs’ta görüşmeler tıkandıKıbrıs’ta görüşmeler tıkandı