Kıbrıs’ta görüşmeler tıkandı

Kıbrıs müzakerelerinde toprak dağılımı konusunda anlaşmaya varılamadı. Taraflar birbirini suçluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez sol kulvardaki Mustafa Akıncı’nın K.K.T.C.’nin Cumhurbaşkanlığına seçilmesinden sonra Kıbrıs’ta başlayan yeni çözüm süreci İsviçre’de geçtiğimiz saatlerde tıkandı. Taraflar belli başlı konularda anlaşmaya varamadı.

İsviçre Zirvesi'nden beklenen toprak konusunda bir ilerlemenin sağlanması ve güvenlik konusunun tartışılacağı beşli zirve tarihinin açıklanmasıydı. Ancak geçtiğimiz saatlerde taraflar bunun mümkün olmayacağını açıkladılar. Rum tarafı toprak konusunda ve Güzelyurt’un geleceğine yönelik olarak Kıbrıs Türk tarafını suçlarken, Türk tarafı Nikos Anastasiadis liderliğini “maksimalist” tavırlar sergilemekle suçladı.

İsviçre Zirvesi'nin akim kalması nedeniyle yayınladığı mesajda Birleşmiş Milletler tarafların bundan böyle Kıbrıs’a dönüp yeni bir yol haritası çizmeye çalışacaklarını açıkladılar. Son gelişmeler hakkında B.M. Genel Sekreteri özel olarak bilgilendirilecek.

ATİNA VE ANKARA’NIN DİRSEK TEMASLARI SONUÇ VERMEDİ

Bu arada son günlerde perde arkasından Atina ve Ankara arasında gerçekleştirilen dirsek temasları da bir sonuç vermedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras arasındaki telefon diplomasisi Kıbrıs Sorunundaki düğümün aşılmasını sağlayamadı. Dün akşam saatlerinde Yunanistan’ın resmi haber ajansı iki lider arasında yeni bir telefon görüşmesinin gerçekleştirildiği bilgisini geçti. Ancak bu bilgi Ankara tarafından bu ana kadar doğrulanmış değil.

Atina, Ankara ile son temaslarında beşli zirveye garanti sisteminin feshi ön koşuluyla oturacağı mesajını vermişti.

Bu arada Kıbrıs yeni güne oldukça “ağır” bir atmosferde başladı. Kıbrıs’ın her iki yakasında da olumsuz ve karamsar bir atmosfer hakim.

Görüşmelerdeki tıkanıklığın açıklanmasından birkaç saat evvel, ara bölgede bir araya gelen binlerce Kıbrıslı barış mesajları vermişti. Ancak birkaç saat sonra, ara bölgedeki olumlu havanın yerini karamsar bir atmosfer aldı.  Yeşil Hat'tın güneyinde Mustafa Akıncı liderliği ve Ankara hakkında oldukça sert söylemler öne çıkarken, Kıbrıs’ın kuzeyinde, merkez sol ve çözüm yanlısı gruplarda karamsar bir bakış açısı artık gündemine damgasını vurmuş durumda.