Kadınların eylemine OHAL engeli

Antalya'da TBMM'ye sunulan cinsel istismar düzenlemesine tepki gösteren kadınlar basın açıklamasına izin verilmedi. Samsun'da ve Kocaeli'de basın açıklaması yapmak isteyen kadınlardan 26'sı gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antalya, Kocaeli ve Samsun'da, cinsel istismar suçunda fail ve mağdurun evlenmesi durumunda, cezanın geri bırakılması veya ertelenmesini içeren önerge, kadınlar tarafından protesto edilmek istendi. Antalya ve Samsun'da OHAL gerekçesiyle basın açıklamalarına izin verilmedi. Polis müdahalesinin yaşandığı Samsun'da 12, Kocaeli'de ise 14 kadın gözaltına alındı.

İstanbul'da Galatasaray meydanında basın açıklaması gerçekleşirken, yazılı açıklama yapan Trabzon Barosu ise, düzenlemenin hukuki bir kaos yaratacağını savundu. Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan ve berberindeki avukatlar da yaptıkları basın açıklamasında önergenin geri çekilmesini istedi.

Antalya Kadın Platformu'nun çağrısı üzerine Kalekapısı Meydanı'nda toplanan kadınlar, TBMM'ye getirilen önerge protesto etmek istedi. Basın açıklaması yapmak isteyen kadınlara polisler izin vermedi. OHAL nedeniyle izinsiz basın açıklaması yapılmasının yasaklandığını belirten polisler, kadınları dağılmaları yönünde uyardı.

Kadınlar bunun üzerine basın açıklaması yapmadan alandan ayrıldı. Bir süre yürüyen kadınları takip eden çevik kuvvet ekipleri, grubun tamamen dağılması üzerine meydandan ayrıldı.

SAMSUN'DA 12 KADIN GÖZALTINA ALINDI 

Samsun'da, cinsel istismar suçlar ile ilgili önerge protesto etmek isteyen kadınlara polis izin vermedi. Polis müdahalesinde 12 kadın gözaltına alındı.

İlkadım ilçesinde toplanan kadınlar Süleymaniye Geçidi'nde basın açıklaması yapmak istedi. OHAL gereği geçit üzerinde basın açıklaması yapılmasının yasak olması olduğunu söyleyen Güvenlik Şube Müdürü, kadınlardan dağılmalarını istedi.

Kadınların dağılmalarını belirtmelerinin ardından polis, gruba müdahale etti. Yaşanan arbedede 12 kadın gözaltına alındı. Sağlık kontrolü için Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürülen kadınlar, daha sonra Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

KOCAELİ'DE POLİS MÜDAHALESİ: 14 GÖZALTI

İzmit Yürüyüş Yolu'nda toplanan Kocaeli Kadın Platformu üyeleri CMK'de yapılmak istenen değişikliği teklifini tepki olarak basın açıklaması yapmak istedi. Basın açıklamasının yasaklandığını söyleyen polisler, dağılmamaları halinde gruba müdahale edileceğini belirtti.

Bir süre polis yetkilileri ile görüşen kadınlar, "Tecavüze sessiz kalmayacağız" sloganları atarak basın açıklaması yapacaklarını söylediler. Bunun üzerine gruba müdahale eden polisler, 14 kadını gözaltına aldı.

izmit-kadin-eylemi Kocaeli'de basın açıklaması yapmak isteyen 14 kadın gözaltına alındı.

'ÇOCUKLARIN GELECEĞİ ELLERİNDEN ALINIYOR'

İstanbul'da Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri, Meclis Genel Kurulunda görüşülen önergeyi protesto etti.

"Çocuk İstismarcılarını Aklatmayacağız" pankartı taşıyan kadınlar adına Meltem Figen, basın açıklamasını okudu. "Bu önerge ile 4 bin failin serbest kalınması isteniyor" diyen Figen, teklifin kabul edilmesi halinde çocukların geleceklerinin elinden alınacağını söyledi. Figen, yasa teklifinin reddedilmesini istediklerini belirtti.

MANİSA'DA AVUKATLARDAN PROTESTO

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, bir grup avukatla Demokrasi Meydanı'nda toplandı. Cinsel istismar suçuyla ilgili önergenin kabule edilemez olduğunu belirten Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Gözde Deliktaşlı, öneriyi protesto ettiklerini söyledi. Deliktaşlı, "Bu öneri ancak kadına yönelik işlenen suçları özendirir. Biz bu önergenin geri çekilmesini istiyor ve bu önergeyi verenleri kınıyoruz" dedi.

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan ise, gündeme gelen teklifin 2005 yılında kaldırıldığını hatırlattı. Arslan, "Önergede zinaya karışan, cinsel tacizde bulunan kişilerin mağdurlarla evlenmesi halinde cezasının 5 yıl askıya alınmasını ve 5 yıl sonra da kaldırılmasını içeriyor. Bu ne zihniyettir, bu nasıl mantıktır?" sözleri ile teklife tepki gösterdi.

manisa-barosu-eylem

TRABZON BAROSU: HUKUKİ KAOSLA KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ

Tartışmalara neden olan yasa teklifi ile ilgili Trabzon Barosu yazılı açıklama yaptı. Baro Başkanı Avukat Sibel Suiçmez imzasıyla yapılan açıklamada, yasa teklifinin cinsel istismar suçunda, fail ile mağdurun evlendirilmesi ile, cezanın ortadan kaldırıldığı belirtildi.

Açıklamada, "Mevcut ceza kanununda zaten 15 yaş ve daha büyük çocuklarda cebir, tehdit, hile olmaksızın cinsel birliktelikler şikayete bağlı olarak cezalandırılmaktadır. Yasanın hedef kitlesi 15 yaş altındaki çocuklardır ve akranlar arası olup olmadığı dikkate alınmaksızın bir düzenleme yapılmıştır. Yargıtay'ın 'rıza' konusunda toplumda infiale yol açmış içtihatları da göz önünde alındığında, bu düzenleme ile tam bir hukuki kaosla karşı karşıya kalınacaktır" denildi. (DHA)