'TBMM Camii yıkılmasın' çağrısı

Dünyaca ünlü Ağa Han Mimarlık Ödülü sahibi TBMM Camii'nin yıkılacak olmasına tepkiler sürüyor. Yazar Dücane Cündioğlu, TBMM Camii'nin bir başyapıt olduğunu belirterek, "Ülke mimarisi bir toplumun belleğini saklayan en kıymetli hazinedir. Her iktidar diğerinin yaptığını yıkarsa süreklilik nasıl sağlanır?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bombalanan TBMM'nin hasar gören bölümlerinin tadilat yerine yıkım işlemi devam ediyor. Kültür varlığı olarak tescilli TBMM Halklar İlişkiler Binası'nda yıkım çalışmalarının ardından, hasar gören TBMM Camii'nin de yıkılarak yenisinin yapılacağı belirtiliyor. Başta Mimarlar Odası olmak üzere çeşitli kesimlerden, Meclis yerleşkesinde bütünlüğü bozacak yıkım işlemlerinden vazgeçilmesi çağrısı yapılıyor.

Yazar Dücane Cündioğlu da, "Ülkenin tarihi ve kültürü konusunda gönlü hassas tüm insanlarına sesleniyorum" diyerek, "Ses veriniz, çünkü şimdi sıra o cânım mescidde, yani tasarımında Medine Mescidini kendine örnek almış olan yeryüzündeki biricik mescidde... Yapmayın etmeyin dedikçe yapıyorlar, yıkmayın dedikçe yıkıyorlar, önemli olan gözleri öyle karartmışki değerli olana hürmet etmiyorlar" eleştirisinde bulundu.

TARİH AFFETMEYECEK

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan da daha önce yaptığı açıklamada, "Bir tasarım harikası olan caminin yıkılması tam bir fütursuzluk olur. Kültürün bıraktığı izler bizim için çok değerli, TBMM Camii ve Eski Halkla ilişkiler Binası bir bütündür. Bugün yıkılan TBMM yerleşkesinin yapısal bütünlüğüdür. TBMM’de ödüllü mimarlık eserlerini yıkarak, ancak kültürsüzlüğünüzü ifade edebilirsiniz. Cumhuriyeti’nin kurucu mekanının yerleşkesinde bütünlüğü bozan radikal yıkım hareketlerini kabul etmiyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağız. Tarih bu yapılanları affetmeyecek” yorumunda bulunmuştu.

cami6

'TASARIM HARİKASI'

Kubbesiz, minaresiz ve saydam kıble duvarına sahip Meclis Camii için 1998 yılında New York Times'ta yayınlanan Herbert Muschamp imzalı makalede, caminin laik devlete güç verircesine tasarlandığı söyleniyordu. Behruz Çinici, tasarladığı bu yapı için cami yerine, kütüphanesi ve meydanı da bulunduğu için "Meydan-İbadethane-Kütüphane" ifadesini kullanıyordu. TBMM Camii aynı zamanda dünyanın en prestijli mimarlık ödülü Ağa Han Ödülü'ne de layık görülümştü. Ünlü mimar Behruz Çinici, 2011 yılında hayatını kaybetti.

(HABER MERKEZİ)