Eğitim-Sen üyelerine AİHM tazminatı

Eğitim-Sen 2010 yılında iş bırakma nedeniyle disiplin cezası verilen üyelerinin durumunu iç hukuk yolları tükenince AİHM'e taşıdı. AİHM de, Türkiye'yi toplamda 153 bin lira tazminat ödemeye mahkûm etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Üyesi oldukları Eğitim-Sen'in aldığı karar doğrultusunda 29 Aralık 2015'teki iş bırakma eylemine katıldıkları için 600'e yakın öğretmenin ihraç edilip, yaklaşık 9 bin öğretmenin de açığa alınmasına tepkiler sürerken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden emsal niteliğinde bir karar geldi. 2010 yılında iş bırakma eylemine katılan sendika üyesi öğretmenlere İstanbul Avcılar Kaymakamlığı tarafından disiplin cezası verildi. Cezalara yapılan itirazlar sonuç vermeyince de Eğitim Sen 7 No'lu şube, süreci AİHM'e taşıdı.

'ÖRGÜTLENME HAKKI İHLAL EDİLDİ'

Davayı görüşen AİHM, sendikal eyleme verilen cezayla eğitim emekçilerinin sendikal örgütlenme haklarının ihlal edildiğini, bu ihlal karşısında da etkili iç hukuk yolları bulunmadığı sonucuna vardı. Mahkeme, “Türkiye-Yıldırım ve Diğerleri” kararıyla devlet tarafından ceza verilen öğretmenlere toplam 153 bin TL tazminat ödenmesi gerektiğine karar verdi.

'HUKUKSULUĞUN HESABI MUTLAKA VERİLİR'

Eğitim Sen İstanbul 7 Nolu Şube Başkanı Mehmet Emin Kırşanlıoğlu, son aylarda hukuksuz bir şekilde hem kamu emekçilerine hem de Eğitim Sen üyelerine yönelik baskıların olduğunu, birçok Eğitim Sen üyesinin sadece sendikal faaliyetleri nedeniyle cezalandırıldıklarını ve hatta bir kısmının meslekten ihraç edildiğini söyledi. Kırşanlıoğlu, “Bu olay bir kez daha göstermiştir ki her türlü hukuksuz uygulamanın gelip dayandığı bir nokta var. Bu noktada hukuksuzluğa yol açanlar mutlaka bunun hesabını vermektedirler. Biz bu davada başından beri haklı olduğumuza inanıyorduk ve bu inancımız bugün olan bitenler karşısında da zerre kadar azalmamıştır. Sendikacılık suç değildir. Dün olduğu gibi bugün de haklıyız. Dünü kazandık, şimdi sıra bugünü ve yarını kazanmakta. Ne kadar üstümüze gelirlerse gelsinler, bilsinler ki boyun eğmeyiz ve mutlaka kazanacağız.” dedi.

İhraç edilen öğretmenler itiraz dilekçesi verdiİhraç edilen öğretmenler itiraz dilekçesi verdi

Kararın kendilerine ulaştığını ve AİHM kararında belirlenmiş olan tazminat tutarının hesaba yatırıldığını ifade eden Kırşanlıoğlu, toplam 153 bin TL tazminat aldıklarını söyledi.

(HABER MERKEZİ)