Erdoğan'a uluslararası tepkiler

Cumhuriyet gazetesine yönelik son operasyonun ardından Sınır tanımayan gazeteciler ve İsveç Pen'den sert tepkiler geldi. Baskıların dönüm noktasının 7 haziran seçimleri olduğu düşünülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - En son cumhuriyet gazetesine yapılan operasyon ve gözaltıların ardından uluslararası platformlardan cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan'a yönelik tepkiler gelmeye devam ediyor.

Deutsche Welle Türkiye'nin haberine göre Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) "Basın Özgürlüğü Düşmanları" listesine ilk defa Recep Tayyip Erdoğan'ı da dahil etti. RSF,  Almanya Temsilcisi Christian Mihr, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın, Türkiye’deki medya kuruluşlarının kapatılması ve gazetecilerin gözaltına alınmasından “sorumlu olduğu için” bu listeye dahil edildiğini söyledi.

DÖNÜM NOKTASI 7 HAZİRAN SEÇİMLERİ

RSF'nin açıkladığı rakamlara  göre, Türkiye'de şu an en az 130 gazeteci hapiste bulunuyor, 140 medya kuruluşu ise kapatıldı. Mihr, Türkiye’de bağımsız medyaya yönelik “baskıcı yöntemlerin” darbe girişiminden önce uygulanmaya başlandığını hatırlattı. Mihr bu baskıların dönüm noktasının AKP'nin oy kaybına uğradığı 7 Haziran 2015 seçimleri olduğunu düşündüklerini beyan etti. Örgüte göre 7 Haziran'dan bu yana muhalif medya üzerine kurulan baskılar arttı. RSF'ye göre Kürtlere ait medya kuruluşları, Gülen cemaatine ait gazete ve kanallarda mesai yapan gazeteciler gözaltına alındıkça diğer gazetecilerin de gözü korkuyor ve otosansür uygulamaya başlıyorlar.

Uluslararası Yazarlar Derneği'nin (PEN)  İsveç şubesi de son gözaltılara sert tepki gösterdi. Olayla ilgili olarak İsveç televizyon kanalı SVT’ye konuşan İsveç PEN Genel Başkanı Ola Larsmo, Cumhuriyet Gazetesi’ne karşı yapılan operasyonu Türkiye hükümetinin, yapılan eleştirileri sistematik bir şekilde susturma eyleminin bir parçası olarak gördüğünü beyan etti.

'TÜRKİYE ULUSLARARASI ARENADA GÜVENİLİRLİĞİNİ KAYBEDEBİLİR'

DHA'nın haberine göre Ola Larsmo açıklamasında ‘‘Gördüğümüz, yaz aylarındaki darbe girişiminden beri devam eden demokratik kamusal alanın yok edilme çabalarının son evresidir. Bunu, yapılan her eleştiriyi bastırmak için kullanılan bir olanaktan başka türlü değerlendirebilmem mümkün değil." dedi  Cumhuriyet'in, Suriye’deki çatışmalara silah kaçırılmasını da ortaya çıkaran gazete olduğunu hatırlatan Larsmo, son gelişmenin bu olayla ilgili olabileceğini vurguladı. Ola Larsmo, sığınmacı krizi sayesinde uluslararası toplum üzerinde üstünlük kazandığını düşünen Türkiye'nin bu olay yüzünden küresel arenada güvenilirliğini kaybedebileceğini ifade etti. (DIŞ HABERLER)