Kamuda ihraçlar 'sır' oldu!

Darbe girişimi sonrası ihraç edilen binlerce kamu personelinin görevden uzaklaştırılmasına dayanak oluşturan bilgi ve belgelerin 'devlet sırrı' ilan edildiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hükümetin binlerce kamu personelini ihraç kararlarının 'devlet sırrı' olduğu ortaya çıktı. Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun, 4 Ağustos 2016 tarihli ‘ilke kararı’nda, “bilgi edinme başvurularının bilgi edinme hakkı kapsamı dışında değerlendirilmesi ve konu ile ilgili uygulamanın bu doğrultuda yapılması gerektiği” talimatı verildi. Kanunun 16. maddesi, “Açıklanması halinde devletin emniyetine, dış ilişkilerine, milli savunmasına ve milli güvenliğine açıkça zarar verecek ve niteliği itibarıyla devlet sırrı olan gizlilik dereceli bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkı kapsamı dışındadır” hükmünü içeriyor.

BİLGİ PAYLAŞIMI YOK

Cumhuriyet'ten Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun kararında, “Haklarında idari ve adli soruşturma başlatılan, açığa alınan ve/veya 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 ve 4. maddeleri uyarınca kamu görevinden çıkarılan kişilerle ilgili bu işlemler ile bu kapsamda yürütülen adli ve idari soruşturmalara ilişkin bilgi ve belgelerin talep edilmesi durumunda başvuruların bilgi edinme kapsamı dışında değerlendirilerek, bu doğrultuda uygulamaya gidilmesi gerektiği” talimatı verildi.

Bilgi Edinme Yasası’na göre kurumlar bilgi ve belgeleri bilgi edinme hakkı kapsamı dışında tutabiliyor.

Etiketler ihraç OHAL kamu devlet