Cangı'ya Afrika'dan Çevre Ödülü

Çevreci Avukat 11 ayrı kategoride düzenlenen Nükleersiz Gelecek Ödülleri'nde, 'Uluslararası Nükleersiz Gelecek Mücadelesi' dalında ödüle layık görüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Franz Moll NFFA (Nükleersiz Gelecek Ödülleri) İzmir Barosu üyesi, avukat Arif Ali Cangı'ya verildi. Ödülü ilk kez Türkiye'den biri kazanıyor. Çevreci Avukat 11 ayrı kategoride düzenlenen Nükleersiz Gelecek Ödülleri'nde, 'Uluslararası Nükleersiz Gelecek Mücadelesi' dalında ödüle layık görüldü. Arif Ali Cangı, “Bu ödülü kendi adıma almıyorum. 1950'lerden beri, Türkiye'de nükleer santraller gündeme geldiğinden beri bu alanda mücadele eden, hastalanan, ölen tüm nükleer karşıtı aktivistler, hareketler için alıyorum” dedi.

Ödülün kendisi için onur verici olduğunu belirten Cangı, şöyle devam etti: "Bir anlamda Türkiye'de antinükleer hareketin ödüllendirilmesi olarak isimlendirilmesini istiyorum. Ödülün verilmesinin en önemli nedenlerinden bir tanesi, Akkuyu'da kurulması planlanan nükleer santrale ilişkin yürütülen hukuki mücadele, diğer yandan kentimizde, İzmir'in göbeğinde bulunan Gaziemir'de bulunan atıklara ilişkin çalışmalar. Bunların gündeme gelmesi son derece önemli. İzmir gibi Türkiye'nin 3. Büyük kenti olan bir yerde kentin merkezinde ve yerleşim alanları içinde nükleer atıkların bulunduğu bir atık deposu halen mevcut. Bu atıkların nükleer santral atığı olmasına rağmen nereden geldiği, nasıl geldiği çözülebilmiş değil. Daha sorun çözülmüş değil, mücadele bitmiş değil. Bu ödülün antinükleer hareketle çalışanlar için, yaşam savunucuları için bir başlangıç olması ve dünyada diğer antinükleer hareketlerle iş birliği sağlanmasında bir vesile olmasını temenni ediyorum."

Ödül töreni 17 Kasım'da Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde gerçekleştirilecek. Bu yıl Cangı'nın dışında Habeşistanlı, Fransız, Hollandalı ve Güney Afrikalı yaşam savunucularına ödül veriliyor. (İZMİR/DHA)