'Devletteki yeni cemaat' Süleymancılar mı?

AK Parti iktidarı ile arası mesafeli olan Süleymancılar lider değişiminden sonra tutumlarını değiştirecek mi? Bu mesafenin nedenleri nelerdi? Devletin yeni dönemde cemaatlerle ilişkisi nasıl olacak? Hayrullah Karadeniz anlatmaya devam ediyor...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uzun yıllar lider Kemal Kacar'ın yanında bulunan eski subay ve avukat Hayrullah Karadeniz Süleymancılar'ı anlatmaya devam ediyor... Cemaatte liderliğin aile içinde kalmasının nasıl sağlandığını anlatan Karadeniz, Gülen cemaatinin tasfiyesinin ardından devlette kadrolaşacak cemaatlerin hangileri olabileceği, Süleymancıların bunlar arasında olup olmayacağı sorularımıza da yanıt verdi. Karadeniz, devletin cemaatler için bir 'uyarı'da bulunacağını da ifade ediyor.

12 Eylül’den sonra önce cemaat liderini hapse atıyorlar. Sonra biraz iyi polis kötü polis oyunu oynanıyor. Ona bir teklifle geliyorlar. Kemal Kacar o dönem neler yaşıyor?

Doğrudan cemaat liderlerini hapse attılar. Kemal Bey yakalandı, 11 ay kadar Antalya’da cezaevinde kaldı. İdamla yargılanırken beraber cezaevine gittiği kişiler de dahil olmak üzere hepsi serbest bırakıldı. Cemaatin bütün mallarına el koymak için kararname hazırlanmıştı. Özal dahil bakanların tamamı imzaladı. O zaman Özal başbakan yardımcısıydı. İnançlı bir insan ama, devletin zorlaması... En son Adalet Bakanı Cevdet Menteş’e bıraktılar. Sol kökenden gelen bir bakandı. Yani kahramanca Kenan Evren’e direndi(!). Oradan da öyle bir şey çıkardılar. Bizim cemaatte o yüzden Cevdet Menteş’e sempati oluşmuştur. (FETÖ’nün Kasım Gülek’i veya Bülent Ecevit’i gibi bir şey...)

Ben o zaman orduda yüzbaşıydım. Tabii Süleymanlı olduğumu söylemiyorum. Ama sivil hayatımda cemaatin kurslarına gidiyorum, geliyorum. İstanbul’da görevli olduğum zaman Kemal Abi’yi görür sohbetlerine katılırdım. Cemaatin büyüklerini tanırdım. Rapor alır, bir iki ay, cemaatin yurtlarında İngilizce, fizik, matematik dersleri verirdim. Fakat bu olayın olduğu tarihte Ardahan’da görevliydim. İzinli olarak İstanbul’a geldim.

Kacar'la nasıl buluştunuz?

Hapisten çıktıktan sonra Sultanahmet’de bulunan büroda kendisini ziyaret ettim. Odaya kimsenin alınmamasını istedi. Sonra bana, ‘seninle bir sırrımı paylaşacağım. Bu sırrımı cemaatte H. Kumaş dahil paylaşacak kimsem yok’ buyurdu. İstihbaratın yani MİT’in kendisini cezaevinde bir anlaşmaya zorladığını kendisinin de bu anlaşmayı kabul etmek zorunda kaldığını belirtti. Kemal Bey ağabeye iki durumdan birini tercih etmesi teklif edilmişti. Ya kendisi ve 16 idareci/hoca arkadaşı ortadan kaldırılacak ve cemaatin bütün mülküne el konulacak ya da cemaatin tasfiyesi ve askeri idarenin emrine girmesi için idare ile işbirliği yapacaktı. Eğer bu anlaşma sağlanırsa, “Amerika veya Türkiye’de” en yüksek seviyede imkanlara haiz bir dünya hayatı garanti edilecekti. Büyük miktarda para da teklif ediliyordu. Kemal ağabey; “Ben bu anlaşmaya gönülden nasıl evet derim. Ama kabul etmediğim taktirde bu kişiler söylediklerini yapacak güçte ve kararlılıktalar. Bu sebeple anlaşmayı kabul ettim ve bu şekilde tahliye edildim. Diğer arkadaşlarımız da serbest kalacaklar. Bundan sonra artık bu anlaşma çerçevesinde neyi ne kadar ve nasıl yapabileceksek öyle olacak…

suleymancilar-yeni-lider1'ANLAŞMA AKSOY VASITASI İLE OLDU'

Bunu sizin gibi o zaman cemaatte çok etkin olmayan birine neden anlattı?

Bu soruya ancak yorum yapabilirim... Birinci sebep; hizmetin organik olarak içinde olan birine anlatamazdı. Cemaatin ermiş olarak gördüğü kişi askerlere boyun eğmiş olurdu. İkinci sebep; Kemal Bey Abi bunu hocalardan veya idarecilerden kimseye söylerse bu dışarı sızar ve anlaşmayı da ifşa etmiş olurdu. Peygamberlerin bile sırdaşları olmuştur. Bu insani bir tavırdır, vicdani rahatsızlığını biriyle paylaşmak ihtiyacı gibi. Bir de zamanı geldiğinde bilinmesinde hayır görmüştür. Gerçek sebebi kendisine malumdur. Güvendiği bir asker kişi olmam, bir de yeni serbest kaldığında ziyaretine giden kişi olmam beni tercihinin sebebi olabilir. Bilemiyorum. Bu anlaşmanın Muammer Aksoy vasıtası ile gerçekleştiğini düşünüyorum.

Muammer Aksoy gibi sol kimliği ile bilinen birisi ile bu ilişki nasıl kuruluyor?

12 Eylül’den önce Muammer Aksoy CHP senatörü, Kemal Bey Abi de Adalet Partisi'nden milletvekili. İkisi de Meclis adına Türkiye’yi Avrupa Parlamentosu'nda temsil ediyorlar. Bizim de Avrupa’da derneklerimiz var. Devlette imkânları olan bir devlet değil. Kemal Bey Abi Avrupa Parlamentosu üyesi olarak Strasbourg’a gittiği zaman, Muammer Aksoy da senatördü. Oradan tanışıyorlar. Mesela oralarda Atatürk’e laf söyletmezdi Kemal Bey Abi. 'O bizim milli değerimiz' derdi dışarıya karşı. Ama içeride kesinlikle karşı çıkardı. Atatürk’ü sevmediğimizi herkes biliyordu. Muammer Aksoy sanki Kemal Bey Abi'ye bir haksızlık yapılmış gibi onu savundu. Kemal Bey Abi'nin avukatlığını yaptı. Ben diyorum ki irtibatı oradan kurmuşlardır. Tabii bu benim yorumum.

Kacar'ın vefatından sonraki süreç nasıl oldu? Cemaat liderliğinin akrabalık ilişkisi içinde kalışı nasıl sağlandı?

Kemal Kacar’dan sonra (2000 yılında) Ahmet Denizolgun cemaatin başına geçti. Aradaki akrabalık ilişkisi nedir? Üstadın iki kızı var, oğlu yok. Kemal Abi büyük kızı ile evliydi. Yani Süleyman Efendi’nin büyük kızından dolayı damadıydı. Bir de küçük kızı ile evli Kamil Denizolgun abimiz vardı. Onun da iki oğlu bir kızı vardı. Büyük oğlu Mehmet Denizolgun, Süleyman Efendi'nin de torunu oluyor. Bu arada Kemal abinin çocuğu yok. Bu arada eşi, yani Süleyman Efendi’nin büyük kızı 1980 yılında vefat etti. Hayatta kim kaldı? Küçük kızı ve torunları kaldı. Küçük damat Kamil bey yani. Onun da oğlu geçenlerde vefat eden Ahmet beydi. Onun kızkardeşinin oğlu da şimdi cemaatin başına geçirilen Alihan Kuriş.

hk Hayrullah Karadeniz

Başlangıçta cemaatin başına geçenlerin dini bir liderlik vasfı var. Peki sonra ne oluyor da bu akrabalık ilişkileri ön plana geçiyor? Yapı artık aile etrafında mı örülüyor? Yani maddi ilişkiler, kurumlar artık aileyi mi ön plana çıkartıyor?

Üstad mürşid yani peygamber varisi değil mi? Üstadın evlatlarına da peygamberin Ehli Beyti gibi kutsiyet atfedilir. İşin mistik tarafı bu. Maddi tarafı ise şöyle, cemaat dev bir holding, maddi menfaatler var. Cemaatin önde gelen hocaları var. Bazıları imam der bizde 'idareci' denir. Bir zamanlar bölge idarecilerinin tamamı Süleyman Efendi'nin talebelerinden oluşurdu. Daha sonra Kemal Bey Abi'nin döneminde benim tespitime göre derin yapının baskısıyla Süleyman Efendi'den ders görmüş talebelerin hemen tamamı tasfiye edildi.

Eskiye gidersek daha iyi anlaşılır. 1959 yılında iki büyük hoca vardı. Bunlardan birisi Antalya’ya Süleyman Efendi'nin icazeti ile giden orada ders okutan Mustafa Çırpanlı. Birisi de geçenlerde vefat eden Hüseyin Kaplan Hocaefendi. O İstanbul’da okutuyor, diğeri Antalya’da.

Süleyman Efendi Hazretleri vefat ettiğinde Damadı Kemal Kacar ticaretle uğraşan birisi. Üstadın aile fertlerinden biri, onun etrafında ama Kuran kurslarından gelen birisi değil. Bu Çırpanlı Hocaefendi daha yaşlı daha itibar gören birisi. Bütün hocalar onu öne çıkarıyorlar. Yani onun idareciliğini kabul ediyorlar. Bu onu şeyh yapmıyor. Fakat o, Süleyman Efendi'nin şahsından dolayı 'bu aile bağları ile de güçlenirse daha iyi olur' diye düşünüyor olmalı ki, “Aldım, kabul ettim” deyip idareyi Kemal Bey Abi'ye tevdi ediyor. Kemal Bey Abi'nin baştan bunu kabul etmediği söylenir. ‘Beni bu işe sokmayın’ diyor. Başlangıç yıllarından itibaren Kemal Bey Abi’nin böyle dini bir kisve iddiası hiç olmamıştır. 'Abi' denmesinin sebebi de budur. Herkes Süleyman Efendi Hazretleri'nin doğrudan bağlısı evladıdır. Bizim için kıyamete kadar bu böyle devam edecektir.

Kemal Bey Abi vefat edince cemaatin birliğini sağlayacak bir Hocaefendi kalmadı. Bir çoğu cemaatten dışlanmış, geriye kalanlarda ise liderlik vasfı bulunmuyordu. Cemaati ancak Üstazın ailesinden birisi toparlayabilirdi. Zaten Ahmet Bey de bu makam için belli güçler tarafından hazırlanmıştı.

Benim anladığım Kemal Bey’in askerlerle ilişkisi biraz zorunluluktan kaynaklanıyor. Fakat sonrasındaki ilişki biraz daha farklı. Ahmet Bey'le birlikte girilen ilişki daha iç içe geçen bir ilişki.

Ahmet Bey cemaatin içinden gelmediği için onun içindeki ilişkileri bilmezdi. İkili görüşmelerimizden anladığım kadarıyla, Ahmet Bey meseleye şöyle bakıyordu: “Bu benim dedemin mirasıdır, bu mirasın da hak sahibi benim.” Biraz da çocukluğundan beri, etrafındakiler 'üstadın torunu', 'evliya' vs. gözüyle bakıyorlar cemaat içinde. Bizleri -cemaatleri-, siz gazeteci ve entelektüel kesim olarak yeni sorgulamaya başlıyorsunuz. Ama CIA ve MOSSAD meseleye başka bakıyor. MOSSAD bir adamını yollayıp cemaatin kurslarında okutup hoca yapıyor, veya küçük yaşta irtibat kurup kendi adamı yapabiliyor, cemaati içeriden tanıyor, bu yapıya göre de plan program yapıyor. (Lawrence örneğinde olduğu gibi.) Biliyorlar ki bu cemaatin içinde “ehli beyt’ten gelenlere” karşı bir sorgulamasızlık var, “Bunu ben bir de bakan yaparsam milletin önüne koyarım, herkes 'büyük evliya' diye kabul eder”. Aynen de böyle olmuştur.

Ahmet Arif Denizolgun vefat ettiAhmet Arif Denizolgun vefat etti

Bir de cemaatte devletle direkt karşı karşıya gelmeme çabası mı var?

Tüm cemaatleri devlet bir tehlike olarak gördü. İrticai faaliyetler olarak izledi. Devlet dediğin de yakına kadar NATO ordusu silahlı kuvvetlerdi. Bizim silahlı kuvvetlerimiz NATO döneminde Rusya’ya karşı yapılanmış, ama sonra bütün işi gücü iç politika olmuştur. İç politikadaki düşmanı da irticadır. Bu da, “Nurculuk”, “Süleymancılık” başta olmak üzere cemaatler ve tarikatlar. Dolayısıyla cemaat mensubu iki şeyle yetişiyor. Bir; bu devlet din düşmandır, iki; vakti geldiğinde bu devleti elime geçireceğim. Bu anlayış bütün cemaatlerin temelinde vardır. Ama en azı Süleyman Efendi cemaatindedir. Çünkü, bizim gayemiz Süleyman Efendi’nin başlangıçta söylediği, “Cehenneme sel gibi akan Ümmeti Muhammed’in evlatlarına dini öğretmektir.” Süleyman Efendi'nin şöyle bir yaklaşımı vardır; “Siz başka bir şeyle uğraşmayın. Yani devletin başına o gelmiş bu gelmiş sizi ilgilendirmez. Vardığınız yerlerde Kuran kursu açacaksınız dini öğreteceksiniz.” Cemaat buna şimdiye kadar bağlı kaldı.

'BÜYÜK YAPI'DA NELER VAR?

Hep 'büyük bir yapı'dan söz ediliyor. Bunu biraz açar mısınız. Yani neler var bu yapının içinde?

denizolgun Ahmet Arif Denizolgun kimdir? Geçtiğimiz ay hayatını kaybeden Ahmet Arif Denizolgun 2000 yılında hayatını kaybeden Kemal Kacar’dan sonra cemaatin başına geçmişti. Fakat cemaatin başına geçmesi aslında içeride büyük sorunlara yol açmıştı. Süleyman Hilmi Tunahan’ın küçük kızından torunu olan Ahmet Arif Denizolgun’un kardeşi Mehmet Beyazıt Denizolgun dini eğitim açısından cemaat tabanında daha çok rağbet görüyordu. Ancak cemaati idare eden hocalar tercihlerini Ahmet Arif Denizolgun’dan yana yaptılar. Bu iki kardeş arasında daha sonra da süren bir rekabet yarattı. Mehmet Beyazıt Denizolgun, Adalet Ve Kalkınma Partisi'nin kuruluşunda yer aldı, milletvekili seçildi. Ahmet Arif Denizolgun ise kuruluşundan bugüne AKP karşısında yer alan partilere oy verilmesini istedi. Bu durum 'cemaatin ikiye bölündüğü' yorumlarına dahi sebep oldu. İki kardeş arasında miras davaları yaşandı. Durum mahkemelere yansıdı. Ahmet Arif Denizolgun daha önce 1991 seçimlerinde Refah Partisi'nden milletvekili seçilmişti. 1995 yılında yine Refah Partisin'den Antalya milletvekili olarak Meclis'e girmiş 28 Şubat’ın en etkili olduğu 1998-99 yıllarında ANAP hükümetinde Refah Partili bir milletvekili olarak Ulaştırma Bakanlığı yapmıştı. 2000 yılında Kemal Kacar’ın vefatından sonra cemaatin başına geçen Ahmet Arif Denizolgun 8 Eylül 2016 tarihinde vefat etti. Yerine yeğeni Alihan Kuriş geçti. Ahmet Arif Denizolgun’un mezarının defnedildiği Karacaahmet Mezarlığı, Süleyman Hilmi Tunahan’dan itibaren bir aile mezarlığı haline geldi. Fakat Süleyman Hilmi Tunahan’ın mezarının yanına defnedilenler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın annesi Tenzile Erdoğan’da bulunuyor. Tenzile Erdoğan’ın, Süleyman Hilmi Tunahan’a bağlı olduğu bu yüzden vasiyetinde onun yanına defnedilmesini istediği iddia ediliyor.

Dediğim gibi Süleyman Efendi'nin ana mesajı, “Cehenneme sel gibi giden ümmetten kurtarabildiğini kurtarmak. Bunun yolu da bizim kurslardan yetişen insanlar vardıkları yerlerde Kuran kursları açsınlar.” Ya ilminizle ya paranızla hizmet edin. Geri kalanla yani siyasetle falan meşgul olmayın. Bizim çizgimiz bu. Dolayısıyla bizim cemaatte kapıdan giren vali ile zengin ile mesela Vehbi Koç’la sıradan biri arasında fark yoktur. Vehbi Koç gelmiştir de ondan söylüyorum. “Yahu ben milyonlar akıtıyorum bizim yurtlarımızda bu düzeni sağlayamıyorum” dediğine ben tanık olmuşumdur. Yani vali ile köylü arasında fark yoktur. Önce sırf kitapları dışarı bastıramıyoruz diye Fazilet Yayınevi kuruldu. Bir anonim şirket olarak kurulmuştu. O şirket dışında şirketimiz yoktu bizim. Sonra 1991 yılında Hilal Denizcilik diye bir şirket kuruldu. Daha sonra Ahmet Bey döneminde hastane (Hisar) açıldı. Maddi gücümüz daha çok yurtlardan kaynaklanır. Mesela seksenli yılların başında Türkiye’de üç bin civarında yurdumuz vardı bizim. Bu yurtlar da daha çok Anadolu’daydı. Bizim hemen her Sünni Müslüman köyünde bir Kuran kursumuz veya cami hocamız vardı. Daha sonra bu Kuran kursları yurtlara dönüştürüldü.

Daha sonra biçki dikiş kursları açıldı. Mesela İslam tarihinde ilk kadın kurslarını bizim cemaat açtı. İslam tarihinde başka örneği yoktur. İlk yatılı kız kuran kurslarını biz açtık. Daha sonra bu yurtlar Avrupa’ya ve Türkiye’nin her yerine yayıldı. Daha sonra hastaneler ve marketler açıldı. Önce helal gıda temini amaçlı marketler açıldı. Almanya merkezli Et Kombinesi (Tuna) kuruldu. Sonra yaygınlaştı.

Şimdi cemaatin başına geçen Alihan Kuriş gibi insanlara baktığınız zaman öncesinde belki 'modern' denilebilecek bir yaşamları var. Peki böyle bir cemaatin başına geçen kişinin dini bilgisinin olması beklenmez mi? En azından dini konularda konuşması, insanları etkilemesi...

Yani sonuçta muhafazakar bir ailede yetişmiş, temel dini eğitimini almış bir insan. Cemaatin başında bulunanın din adamı, hoca olması gerekmez. Doğrusu cemaatin birliğini temsil eden makamdır. Ahmet Bey de bu birliği ve temsil görevini yerine getirmiş, derin baskıların etkisiyle yaptığı icraatler dışında cemaat gelişmiş ve büyümüştür. Bizim cemaatin başındaki makam daha önce de arz ettiğim gibi asla şeyhlik, mürşitlik makamı değildir. Allah yolunda ve Üstazın izinde hizmet eden Cemaatin maddi yapısının birliğini temsil eder. Yeter ki, etrafında istişare kurulu oluşsun ve başa geçen kişi “La Yüs’al” sorumsuz sorgulanmaz bir mevkiye oturtulmasın. Bu yönüyle Cemaatin başına aileden birinin geçmesi bana göre isabetli bir tercihtir. Cemaatin birliği dirliği için.

Alihan Bey'de 'hoca' denilecek seviyede ilim olduğunu sanmıyorum. Ama asil bir ailenin iyi yetişmiş bir evladıdır. Bulunduğu makamı hakkıyla temsil edecek durumdadır. Dediğim gibi yeter ki, istişare heyeti oluştursun ve Ahmet Bey'in düştüğü hataya düşmesin, derin ilişkilerin içine girmesin.

İlk iktidara gelmesinden bugüne AK Parti ile cemaat arasındaki ilişkilerin çok gelişmediği söylediniz. İlişkilerin soğuk olmasının sebebi ne?

Ben bu ilişki biçiminin Ahmet Beyin hür iradesi ile karar verdiği bir ilişki olduğunu düşünmüyorum. Yeni dönemde bunun düzeleceğini ümit ediyorum.

Süleymancıların Fethullah Gülen ve diğer cemaatler ile ilişkisi nasıldı peki?

Bizim cemaat kapalı devre yaşıyor. Son zamanlarda tamamen içine kapandı. Diğer cemaatlerle hemen hiçbir ilişkimiz yok. FETÖ ile ortak yönümüz ise AK Parti karşıtlığı idi...

Yeni dönemde devletin stratejisi ne olur cemaatlerle ilgili?

Ben şahsen cemaatlere, “Siyasete ve devlete karşı durmaya kalkma, bir de dinin ana akideleri üzerinden bozuk itikatlar oluşturma, yoksa müdahale ederim” uyarısı yapılacak devlet tarafından diye bekliyorum.

Dışarıda da, “FETÖ’den sonra AK Parti artık, Süleymancılar ve Menzil gibi cemaatleri destekleyecek, devlet kadrolarını bunlara açacak” gibi söylentiler var.

Elde kalan bürokratlar, mantıklı olarak kendine düşman olmayanlar arasından seçilir. FETÖ’yü aradan çıkarırsa geriye onlar kalıyor. Diğer cemaatler de çok muhalif değildir zaten, Mahmut Efendi, Menzil, İskender Paşa cemaatleri AK Parti’ye yakın duruştalar. Bizim cemaatin mensuplarında politize olma hali yoktur. Ahmet Bey’in de tavrı buydu. 'Sen bana karışma ben de sana karışmayayım'. Ama ona baskı yapıp oraya getiren kuvvetler, AK Parti'nin karşısında olanlara oy vermesini sağladılar. Arada bir mesaj vererek AK Parti karşıtlığını canlı tutma gibi şeyler olmuştur. Ahmet Bey kendisi de milletvekili olmak istememiştir. Her seçimde adaylık teklif edildiğini duyuyorduk. Son seçimden bir gün önce açıklama yapmış; “Oy vereceğiniz yeri biliyorsunuz, kursumuzu yıkana oy vermeyin” diye. O derin güç ona bu açıklamayı yaptırmıştır diye düşünüyorum. Cemaat gittikçe bunun zorlama olduğunu görerek, AK Parti’ye doğru kayıyordu. Uyanma potansiyeli olanlara uyansınlar diye ben de bu hatırayı ölümünü vesile görerek açık ettim.

Sizin bir hukukçu kimliğiniz de var. Cemaatlerin iç yapısını da biliyorsunuz. Sonuçta cemaatler Türkiye’nin bir gerçekliği. Ama bir yandan bu yapıların hukuksal bir karşılığının olmadığı eleştirisi de var. Ne yapılmalı. Bir hukuksal altyapı oluşturulmalı mı?

Aslen her cemaatin bir hukuki görünen yönü var, bir de gönül bağıyla oluşan bir yapısı var. Geçmişteki bir mücadele birliğinden oluşmuş bir şey. Şimdi insanlar “Filanca yer bilmem ne derneği” diye dernek kuruyorlar. Aslında orada kumar oynamak için bir yer yapıyorlar. Dernek onların resmi kimliği oluyor, asıl amaçları kumar oynamak... Şimdi bizim cemaatlerin resmi görünen bir yanları var. Dolayısıyla Kuran kurslarının her biri Diyanet'e bağlı, öğrenci yurtlarının her biri Milli Eğitim’e bağlı. Anaokulu ve kolejlerin her biri Milli Eğitim’in denetiminde. Bazı yurtlar İçişleri'nin denetiminde olabilir, tam bilemiyorum mevzuatı. Her biri ayrı dernek ve vakıflar bazında organize olmuş. Hatta bir zamanlar bizim federasyonumuz vardı 12 Eylül’den önce “Kuran kursları federasyonu” diye. Bu bizim resmi yapımızdı. 12 Eylül’den sonra federasyonlar belli şartlara bağlanınca, yani “kamu yararına çalışan dernekler ancak federasyon olabilir” denince bir müddet devam etti, sonunu bilmiyorum... Devletle olan ilişkide, bir hizmet sahasına geçilirken kurallara uyuluyor.

Sivil toplum örgütü gibi yapılanmasıyla bu oluşumun arkasında resmi bir yapı var. Hiçbirisi hayali değil. Devletten alınmış sertifikası, izni hepsi var.

Belki denetim sorunu var?

Burada önemli olan devletin Milli Eğitim'e bağlı okullar, yurtların içinde veya Diyanet'e bağlı Kuran kursları içinde, o kurumun sahasına giren denetiminin yapılması. Kursların ve kurumların hiç gizli bir yönü yoktur. Bir zamanlar biçki dikiş, halk eğitim şeklinde, kız eğitim kuran kursu açtık. Halk eğitimden bir dikiş hocası gelir orada bulunur, odası vardır. Günde bir saat dikiş dersi verir sonra o gidince diğer tarafta Arapça-Osmanlıca medrese dersleri okutulur. Burada hukuki bir boşluk yok. Fakat cemaatler içinde tek adamın çıkıp bütün gücü elinde toplaması bir sorun.

'BÜTÜN İMAM HATİPLİLER ERDOĞAN GİBİ DEĞİL'

Cemaatin Diyanet'le ilişkisi nasıldır, “70’li yıllarda Diyanet'ten çıkarıldı” diyorsunuz, şimdi durum nasıl? Diyanet hocaları ile cemaat hocaları arasında hep bir rekabetten söz edilir...

Bizim dini eğitim sistemimiz Osmanlı dönemindeki gibi. Yani iptidai (ilkokul) ve tekâmül altı (orta öğrenim), tekamül (yüksek okul) diye üç kademeli bir eğitim sistemi var. Açık liseler devreye girdikten sonra, hem Diyanet'te görev almak kolay olsun diye, hem de yurtlar bu statüye kavuşsun diye (yurt olması için öğrenci olması lazım resmi devlet öğrencisi) Açık Öğretim'e kaydedilip oradan İmam Hatip’te okumak lise okumak gibi şeyler yaygınlaştı. Hatta bitirenler arasından ilahiyat okuyanlar çıkmaya başladı. Dolayısıyla Diyanet diploma arıyor ya bizim cemaatin mensupları da kazanmaya başladılar. Ama temelde tarihten gelen rakip olma, çatışma durumu devam ediyor. Bunu nerden anlıyorum? Benim yazımı Diyanet'in haber sitesinde paylaşınca baktım bütün hocalar bir de yorumlar yapmışlar. “Cemaatten çıkan hain bir adam da bizim gibi düşünüyor” diye... Baktım beni de tanınmaz hale getirmişler. Diyanet'in bayağı bir hıncı oluşmuş. Neden? Diyanetin hocaları İmam Hatip kökenli, orada evinde kalıyor, gündüz okula gidiyor. Halbuki dini hayatı Kuran kurslarında yaşayanlar 7/24, gece tesbih namazlarına, sabah cemaatle namazlar. Çocuklarda dini yaşamak manevi bir hal, ilim sahibi oluyor... Ve imam olarak bir yere gittiği zaman Kuran kursundan mezun bir imam halkı cezbediyor. Halbuki devlet memuru İmam Hatip kökenli imamlar ilahiyat mezunu bile olsa halka cazip gelmiyor, çünkü geçmişinde dini hayatı yok. İzne ayrılırken, “İzinde olduğum için cami kapalıdır” ilanı asan imam cemaatte yetişmez.

Anlayamadığım, devlet kökenliler imam hatipten geldiler de diğerleri oradan değil mi ki?

Şimdi, Süleymanlılar da sınavlara girip geçiyorlar ama orada da onlar biliniyorlar. Halk nezdinde Süleymanlı hocalar daha yakın geliyor, dini hayatı çocukken almış temelden... Hepsi R. Tayyip Erdoğan gibi yetenekli olmuyor İmam Hatiplilerin. Devlet memuru gibi işliyor kafa, valinin memuru var müftü de onlardan birisi, imam da müftünün memuru. Bu çatışma oradan meydana geliyor.

Güç Diyanet'in imam hatip kökenli hocalarında, fakat halk öbürlerine daha çok itibar ettiği için kıskançlık var hocalar arasında... Ne demişler; “Hasetliğin onda dokuzu hocalara, bakiyesi tüm insanlara dağıtılmış, hocalar 'Ondabirdeki payımızı isteriz' demişler.”

Devlet cemaati nasıl yarattı?Devlet cemaati nasıl yarattı?