Şemdinli davası yeni baştan görülecek

Umut Kitabevi'nin bombalanmasının ardından olay yerinde çevredeki halk tarafından yakalanan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz’in yeniden yargılanma başvuruları kabul edildi. 2005'te gerçekleşen saldırının ardından iki astsubay 39 yıl hapse mahkum edilmişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin gündemine oturan Şemdinli davasında bugün önemli bir gelişme yaşandı. Tutuklu sanıkların yeniden yargılanma talebini değerlendiren Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi tutuklu sanıklar Ali Kaya ve Özcan İldeniz’in yeniden yargılanma başvurularını kabul etti. Kararı, dosyaya bakan Van 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi verdi.

Ulusal Kanal'a açıklama yapan sanıkların avukatı Yurdakan Yıldız, yaptıkları başvuruya olumlu yanıt aldıklarını ancak, tutuklu bulunan isimler için infaz durdurma taleplerinin reddedildiğini söyledi. İki astsubayın önümüzdeki günlerde yeniden yargılanması yapılacak.

NE OLMUŞTU?

9 Kasım 2005'te Şemdinli'de Seferi Yılmaz'a ait kitapçı bombalanmış, bir kişi hayatını kaybetmişti. Bombayı attığı öne sürülen bir kişinin sığındığı otomobil halk tarafından durdurulmuş ve içindeki üç kişi yakalanarak polise teslim edilmişti.  Bu kişilerin üzerinden askeri kimlik, araçlarında kroki ve silahlar bulunmuştu. Kitabevinin önünde park halinde bulunan ve patlamanın faillerine ait olduğu belirtilen 30 AK 933 plakalı Renault 19 marka otomobilin de Hakkari Jandarma Komutanlığı’na ait olduğu ortaya çıkmıştı. Aracın bagajında ise 3 Kalaşnikof tüfek, bunlara ait 10 şarjör, bomba malzemeleri, polis ve asker yelekleri ile krokiler bulunmuştu.

CHP'Lİ VEKİL VE SAVCIYA ATEŞ AÇILMIŞTI

Asker olduklarını açıklayan zanlıların serbest bırakıldığı iddiası üzerine Şemdinli halkı sokaklara dökülmüştü. Olayların ardıdan saldırıda kullanılan otomobilde keşif yapan savcı ve CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan'ın üzerine de ateş açılmış, bir kişi de burada hayatını kaybetmişti.

39 YIL CEZA ALDILAR

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Şemdinli Davası'nda  sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş 39’ar yıl 10’ar ay 27’şer gün ağırlaştırılmış hapis cezası çarptırılmıştı.

Astsubayların kullandığı aracın bagajında silahlar ve kitabevi ile Seferi Yılmaz'ın evine ait krokiler bulunmuştu. Astsubayların kullandığı aracın bagajında silahlar ve kitabevi ile Seferi Yılmaz'ın evine ait krokiler bulunmuştu.

SAVCI SARIKAYA AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Umut Kitabevi’ne bombalı saldırıya ilişkin iddianameyi hazırlayan savcı Ferhat Sarıkaya 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaptığı açıklamada, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt’ın dosyaya dahil edilmesini daha sonra davaya bakan hâkim İlhan Kaya’nın istediğini söylemişti. Sonraki dönemlerde Yargıtay üyeliğine getirilen İlhan Kaya, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanmıştı.

ŞEMDİNLİ DAVASI NEDİR?

Dönemin Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, Şemdinli’de 9 Kasım 2005’te Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitabevi’nin bombalanmasına ilişkin iddianame hazırladı. Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş’in sanık olduğu iddianamede, astsubay Ali Kaya için “Tanırım iyi çocuktur” diyen Yaşar Büyükanıt da çete kurmak ve yargıyı etkilemeye teşebbüsle suçlandı. Sarıkaya, Büyükanıt’ın dosyasını ayırarak dava açılması için Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderdi. Başkanlığını İlhan Kaya’nın yaptığı Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, astsubaylar ve PKK itirafçısına yargılama sonucunda 39 yıl 10 ay 27’şer gün hapis cezası verdi. Dönemin HSYK’si, Sarıkaya’yı 20 Nisan 2006’da meslekten attı. 12 Eylül 2010’da yapılan anayasa değişikliği sonrasında HSYK, Sarıkaya’yı 26 Nisan 2011’de tekrar mesleğe kabul etti ve Ankara Cumhuriyet Savcısı olarak görevlendirdi. Astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş ise halen cezaevinde.

(HABER MERKEZİ)