Öcalan: Bu kör savaş 6 ayda çözülür

23 aylık aradan sonra dün İmralı'da Abdullah Öcalan'la gerçekleşen görüşmenin içeriği bugün Diyarbakır'da açıklandı. Öcalan'ın "Devlet hazırsa bu kör savaş 6 ayda çözülür" dediği belirtildi. Mehmet Öcalan, tecridin devam ettiğini ancak, fiziksel bir sorun olmadığını da söyledi. DTK, açlık grevini sona erdirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mehmet Öcalan, dün İmralı’da Abdullah Öcalan’la yaptığı görüşmenin içeriğini bugün Diyarbakır’da açlık grevinin sürdüğü DBP binasında açıkladı. Fiziki olarak Abdullah Öcalan’ın bir sorununun olmadığını ve sağlık durumunun iyi olduğunu ancak, tecrit koşullarının sürdüğünü söyledi. Ayrıca Öcalan’ın demokratik kurumlara, aydınlara, demokratlara ve siyasilere birleşip, bu sorunun çözümüne ortak olma çağrısı yaptığını ifade etti.

‘ÖCALAN 3 ARKADAŞIYLA GÖRÜŞEBİLİYOR’

Mehmet Öcalan’ın açıklamalarındaki dikkat çekici ayrıntı, Öcalan’ın aynı cezaevinde kalan arkadaşlarıyla görüşmesi ve beraber çalışıyor olması. Mehmet Öcalan’ın Kürtçe başlayıp Türkçe devam ettiği konuşmasının geniş özeti şöyle:

"Aile olarak iki yıl sonra görüştük. Herkese selam ve saygılarını yolladı. Bizim görüşmemizde çok önemli şeyleri açık açık konuştuk. Herkese selam ve saygılarımı söyle dedi. Şimdi Türkçe devam edeceğim, burada belki Türk basını da vardır. İki seneden beri bu yasal ve demokratik hakkımız, sistem ve devlet tarafından gasp edilmiştir. Bunu herkesin bilmesinde fayda vardır. Madem ki bu devlet hukuk devleti ise bu yasal ve demokratik hakkımızın verilmesi gerekiyor. Biz serok Öcalan’ı İmralı adasına götürmedik, bunu devlet götürdü. İki seneden beri aileyle (görüştürülmüyor.) Avukatların durumu hassastır, beş seneden beri avukat hakkı devlet tarafından çiğnenmiştir. Bu hukuk devletine yakışmayan bir şeydir. Doğru değildir. Öcalan’ın Kürtler içinde, Ortadoğu içinde ağırlıklı bir yeri vardır. Türk basınına şunu söylüyorum, bütün basına, Türk Kürt ayrımı da yapmıyorum. Dün görüşme yaparken herkes dürüst olmalıdır dedi.

DURUMUMUZ ESKİSİ GİBİ

-Oradaki üç arkadaşı da vardı.- Onlarla beraber dedi biz çalışıyoruz. (Yani fazla burda…) evet, tecrit durumu devam ediyor. Ama fiziksel olarak fazla bir sorunumuz yok burada. Durumumuz eskisi gibi devam ediyor. O arkadaşlarla ara sıra temas ediyoruz. Bizim projelerimiz vardır. Eğer devlet bu projelere hazırsa biz bu projeleri altı ayda bitirebiliriz. O önceki süreci dedi, biz o süreci yok etmedik, inanın ki böyle söyledi, o benim yanıma gelen heyet, (dedi ki evet) dediklerimizi söyledik onlara,

Onlar dediler ki, devletin heyeti, 15 gün sonra gene geleceğiz, bu süreç, bu sorun, (bak) Kürt sorunu ağır bir sorundur dedi, 20 senelik 40 senelik sorun değildir, 100 senelik, 200 senelik sorundur.

BU KAN GÖZYAŞI DİNSİN

Eğer dedi devlet samimi olsaydı bu sorun şimdi çözülürdü, bu kadar insan ölmezdi, her gün yatamıyorum bölgede ve ülkenin genelinde günde 30 insan ölüyor. Bu ülke bunu hak etmiyor. Vicdanlı insanlar bunu düşünmeli. Eğer devlet hazırsa iki adamını buraya gönderir, bu sorun evet ağır sorundur, projelerimiz hazırdır (dediklerini söylüyorum) altı ayda bu sorunu çözeriz.

Bu insanlar dedi bu kör bir savaştır, kimsenin kimseyi yeneceği bir savaş değildir. Bu 30 senedir 40 senedir devam ediyor, belki 80 sene daha devam eder. Yazıktır. Ölen insanlara yazıktır. Artık bu kan, gözyaşı dursun. Bunu dedi bizzat basına açıklayabilirsin. Bu tek taraflı olamıyor bu çözüm. En büyük taraf devlettir. Devlet işaret ederse bu sorun çok uzun müddet devam etmez. Çözülür.

Bana dedikleri budur.

Devlet eğer hukuk devletiyse bir an önce avukatları ve o eski heyeti de gönderebilir.

Sorun ne kadar siyasiyse o kadar da hukuksaldır. Bir an önce bu yasal, ailenin ve avukatların bu yasal hakkını devlet teslim etmesini istiyoruz ve bekliyoruz.”

23 AY SONRA GÖRÜŞME OLMUŞTU

5 yıldır avukatlara, 23 aydır ise aile fertlerine görüş izni Abdullah Öcalan’a görüş izni verilmiyordu. Dün aileye çıkan izin üzerine Mehmet Öcalan İmralı Adası’na giderek ağabeyi Abdullah Öcalan’la görüşmüştü. Mehmet Öcalan görüşmenin ardından herhangi bir açıklama yapmadan İstanbul’a dönmüştü.

Gemlik’ten İstanbul’a dönen Mehmet Öcalan, Abdullah Öcalan’ın avukatlığını yapan Asrın Hukuk Bürosu avukatlarıyla bir araya gelerek görüşmenin detaylarını paylaştı. Yapılan bu görüşmenin ardından Mehmet Öcalan ile Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Mazlum Dinç, bu sabah uçakla Diyarbakır’a hareket etti.

Mehmet Öcalan ve Avukat Mazlum Dinç, Diyarbakır’da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri ve belediye başkanlarının da bulunduğu açlık grevi eylemcilerine görüşmenin içeriğini aktardı.

DTK’DAN GÜRÜLTÜ EYLEMİ ÇAĞRISI

Tüm bu gelişmelerin ardından Abdullah Öcalan’la görüşme yapıldığı ve sağlığı iyi olduğu için açlık grevi eylemi sekizinci gününde sona erdirildi. DTK Eş Başkanı Leyla Güven “Talebimiz gerçekleşti, açlık grevini bugün sona erdiyoruz. Bundan sonra herkesi akşamları gürültü eylemi yapmaya davet ediyoruz” dedi.