Demirtaş: PKK şiddetini kabul etmiyoruz

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin 'PKK şiddetini kabul etmediğini' söyledi. Demirtaş, "Biz PKK’yi terör örgütü olarak tanımlamıyoruz. Ancak, sivilleri hedef alan eylemlerini terör olarak nitelendiriyoruz” diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin PKK'nin siyasi kolu olmadığını söyledi. Demirtaş, "Biz PKK şiddetini kabul etmiyoruz. Kesinlikle PKK’nin politik kolu da değiliz" dedi.

Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung'a konuşan Demirtaş, "Biz PKK’yi terör örgütü olarak tanımlamıyoruz. Ancak, sivilleri hedef alan eylemlerini terör olarak nitelendiriyoruz” diye konuştu. Demirtaş, gazetenin “HDP için PKK’yi ve şiddete mesafe koymak neden bu kadar zor?” şeklindeki sorusuna da şu karşılığı verdi:

Bu zor değil. Binlerce kez söyledim. Biz PKK şiddetini kabul etmiyoruz. Kesinlikle PKK’nin politik kolu da değiliz. Ancak PKK’yi hükümetin ve devletin tanımladığı gibi de tanımlamak zorunda değiliz. Kürt halkı yüz yıldır devlet terörüne maruz kalıyor. PKK, bu devlet terörüne tepki olarak ortaya çıkmış bir şiddet örgütüdür.”

'SİVİLLERE YÖNELİK EYLEMLERİ TERÖRDÜR'

Demirtaş, PKK’nin eylemlerinin terör olup olmadığı sorusuna ise, ”Biz PKK’yi terör örgütü olarak tanımlamıyoruz. Ancak, sivilleri hedef alan eylemlerini terör olarak nitelendiriyoruz. Bunu protesto etmekten de geri kalmıyoruz” karşılığını verdi.

'TÜRKİYE'DE KANTON OLMAZ'

Demirtaş, Suriye’de oluşturulan kantonlar benzeri bir yapının Türkiye için de uygun olup olmayacağı sorusunu da şöyle yanıtladı: "Türkiye’ye birebir aktarılamaz. Türkiye kendi çözümünü bulmalı. Bizim önerimiz; Türkiye’nin Almanya gibi bölgesel bir sisteme geçmesi. Bu sistem içerisinde Kürtler de kendi bölgelerine sahip olur. Otonomi bizim için bağımsızlık demek değil. Biz yerel yönetimi kastediyoruz. Biz Türkiye’nin doğusunun Kürtlere verilmesini ve geri kalanının merkezden yönetilmesini istemiyoruz. Türkiye’nin her tarafında Kürtler ve Türkler birlikte yaşıyor. En büyük Kürt kenti İstanbul.”

'ULUSLARARASI ARABULUCU'

Selahattin Demirtaş, yeni bir çözüm süreci konusunda ise umutsuz olduğunu, taraflar arasında güven kalmadığını ve uluslararası arabulucu olması gerektiğini söyledi. PKK dahil edilmeden çözümün zor olduğunu da savunan Demirtaş, hükümetin Öcalan ile yeniden görüşmesini temenni ettiklerini belirtti. Demirtaş, PKK'yi silahları bırakma konusunda sadece Öcalan’ın ikna edebileceğini de dile getirdi.