MEB'den proje liseler için yeni karar

MEB çoğu köklü okullar olan 'proje liseler' için ilk kez yönetmelik hazırladı. Bu liselere nasıl öğrenci ve öğretmen alınacağını hükme bağlayan yönetmelik sınav hakkı da getiriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 'proje okul' ilan ettiği liselerle ilgili yönetmelik yayınlandı. Bünyesinde ortaokul olan bu liselerin ortaokul bölümüne öğrenci alımında yazılı veya sözlü sınav yapılabilecek.

MEB, Kabataş Erkek, İstanbul Erkek, Ankara Atatürk gibi yüksek puanlı liselerin de aralarında bulunduğu 133 okulu 'proje lise'  kategorisine sokmuştu.

İLK YÖNETMELİK

Bu okullara öğretmen, yönetici ve öğrenci alımıyla ilgili yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu söz konusu okullarla ilgili yayınlanan ilk yönetmelik.

Hürriyet'ten Esra Ülker'in haberine göre öğretmen ve yöneticileri Milli Eğitim Bakanı tarafından atanan proje okullarda, eğitimciler 4’er yıllık iki dönem halinde olmak üzere en fazla 8 yıl aynı unvanla çalışabilecek.

Tamamen kız öğrencilerin bulunduğu okullar ile karma eğitim verip müdür yardımcısı üç ve daha fazla olanların müdür yardımcılarından en az biri kadın olacak. Burada öğretim elemanları ders verebilecek. En az doktora düzeyindeki öğretim üyeleri de yöneticilik yapabilecek.

YAZILI VE SÖZLÜ SINAV HAKKI

Bu okulların sınıf mevcudu 30’u geçmeyecek. Yönetmelikte “Gerekli görülmesi hâlinde bünyesinde ortaokul bulunan proje okullarına öğrenci alımı, okul yönetimince yapılacak yazılı veya yazılı ve sözlü sınav sonucuna göre belirlenebilir” ifadesi yer aldı.

Liselere mi yoksa ortaokullara mı sınavla öğrenci alınacağı konusu kafaları karıştırdı. MEB’den alınan bilgiye göre, proje okulları bünyesindeki ortaokullara öğrenci alımında bu sınavlar yapılabilecek. Sadece proje imam hatip liselerinin ortaokulları olduğu biliniyor.

4 YILDA BİR DEĞERLENDİRME YAPILACAK

Bu okulları seçecek ‘Proje Okulu Belirleme Komisyonu’nda müsteşar ya da bir müsteşar yardımcısının başkanlığında, İnsan Kaynakları Genel Müdürü, okulun bağlı olduğu ilgili genel müdür, il milli eğitim müdürü ve uzmandan oluşacak. Başvuru yapan okullardan il milli eğitim müdürlüğünce uygun görülenler ilgili genel müdürlüğe bildirilecek. Komisyon bu liselerin dört yılda bir proje okul niteliği taşıyıp taşımadığını değerlendirecek. Gerekli özellikleri taşımıyorsa bir yıl içinde, bağlı bulunduğu genel müdürlüğün uygun görüşü ve Bakan onayı ile proje okulu kapsamından çıkarılabilecek.

BAŞVURU İÇİN İKİ AY ŞARTI

Proje okul seçimi için başvurular yarıyıl tatillerinde yapılacak ve iki ay içinde sonuçlandırılacak. Proje okul seçilebilmesi için bazı şartları da taşıması istenecek. Bunlar arasında merkezi sınavlarda kendi türünde başarı ortalamasına göre il genelinde ilk 5 dereceye girmesi, uygulanacak projeye uygun fiziki altyapı, donanım ve insan kaynağına sahip olması, eğitsel ve sosyal faaliyetlerde bulunduğu yerdeki diğer okullardan öne çıkması, açılış tarihi, yapısı veya yetiştirdiği devlet adamları itibarıyla tarihi nitelik taşıması gibi şartlar bulunuyor.