Darbeye karşı çıktılar, cezaevine atıldılar

17 Temmuz'da tutuklanan Hopalı 9 genç Artvin Cezaevi'nde çok zor şartlarda tutuluyor. 10 kişilik koğuşta 25 kişi kalan gençler iki günde bir tuvalete çıkabiliyor, 3-4 günde bir ancak banyo yapabiliyor...

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı [email protected]

DUVAR - CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Hopalı 9 gencin 15 Temmuz gecesi darbecilere karşı sokağa indikten sonra emniyet müdürü ile kaymakamın kendi iç tartışması nedeniyle tutuklandığını belirterek, tahliyelerini istedi.

Gençleri cezaevinde ziyaret eden Sarıbal, gençlerin neyle suçlandıklarını dahi bilmediklerini söyledi. Cezaevinin fiziki koşullarının kötü olduğunu, 10 kişilik koğuşta 25 kişi kaldığını anlatan Sarıbal “Çocuklar 10 kişilik koğuşta 25 kişiler ve FETÖ'cüler ile bir arada tutuluyorlar. 2 günde bir ancak tuvalet ihtiyaçlarını giderebiliyorlar, 3-4 günde bir banyo yapabiliyorlar” dedi.

Koğuş kapısının akşam 20.00’den sonra kapanmasın nedeniyle içeride nefes dahi alınamadığına da dikkat çeken Sarıbal, “Aileler yaşananlardan, gençler ise hakaret saydıkları FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanmaktan perişan halde” diye konuştu.

GELECEKLERİ TEHLİKEDE

Artvin Kapalı Cezaevi'nde 9 tutuklu genci ziyaret eden Sarıbal, gençlerin insanlık dışı şartlarda alıkonulduğunu söyledi ve ekledi: “Hopa Emniyeti FETÖ soruşturmasında kendini aklamak için bu çocuklarımızı kullanıyor. Konu araştırılsın. Trajikomik olan ise bu çocukları tutuklayan savcı, emniyet müdürü FETÖ’den içeride!”

Sarıbal, yaptığı yazılı açıklamada, Hopalı gençlerle ilgili şu bilgileri verdi:

“Hopa'da müzik dinletisinde olan gençler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'darbeye karşı direnin' çağrısı üzerine sokağa çıktı. Darbeye direnmek üzere toplanan vatandaşlara dahil olan gençler, emniyet müdürü ve kaymakamın arasında çıkan tartışmanın arasında kaldı. Emniyet müdürünün kaymakama 'Yarın buranın valisi ben olacağım. Seni görevden alacağım' demesi ve havaya ateş açması sonucu polis grubu dağıttı. Olay yerinde darp edilen 14 genç ise 'Nasılsa alakamız yok' diye düşünüp olay yerinden ayrılmakta acele etmeyince gözaltına alınarak minibüs içerisinde darba maruz kaldı. Ardından gözaltı ve tutuklama işlemi yapıldı.

Söz konusu gençlerin yanlış anlaşılma nedeniyle gelecekleri tehlikede. Bu gençler her türlü darbeye karşılar ve darbeci addedilmekten dolayı çok üzgünler. Bu hatalı suçlama dolayısıyla gelecekte etiketlenmekten endişeliler.

hopa3

SAVCI VE EMNİYET MÜDÜRÜ AYNI HAPİSHANEDE

Gençlerin burada olmasına sebep olan emniyet müdürü ve kaymakamın FETÖ’den içeride tutuklu olması zaten bu durumun ne kadar haksız olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır. Hiçbir suçları olmadığı halde içeride tutulan bu gençlerin yaşadıkları haksızlığın bir an önce giderilmesi gerekmektedir. Toplum vicdanında yara açan bu uygulama bir an önce sonlandırılmalıdır.

Çocuklar kurban edilmek istenmektedir. Hopa emniyeti araştırılmalıdır. Öncelikli olarak gençlerin fiziksel koşulları iyileştirilmeli ve insani şartlara kavuşturulmalıdır. Mevcut yanlış anlaşılma da bir an önce düzeltilmelidir."

AİLELER DE PERİŞAN

Cezaevi ziyaretinin ardından mağdur gençlerin aileleri ile de görüşen Sarıbal, “Darbeyi protesto için sokağa çıkıp haksız yere hapis yatan bu çocukların aileleri de perişan. Yetkililere bu yanlıştan bir an önce dönülmesi için çağrıda bulunuyorum” dedi.

'FETÖCÜLERLE AYNI KOĞUŞTA OLMAKTAN RAHATSISIZ'

Sarıbal, Artvin Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan gençlerin mesajlarını iletti:

"Bütün toplum bilsin darbelere karşıyız. Darbelere karşı olduğumuz için yatıyoruz.

FETÖ’cülerle aynı koğuşta olmaktan çok rahatsızız aynı muameleyi görmekten rahatsızız. 10 kişilik başka bir koğuşa alınmayı talep ediyoruz. Gazete ve dergi gelmiyor, dışarıdan herhangi bir kitap sokulmuyor. Burada olanlar da çok sınırlı . Koğuş kapısının havalandırma ihtiyacımız nedeniyle açık bırakılmasını istiyoruz.

Ailelerimizle açık görüş istiyoruz. Bayramda ailelerimizle açık görüş izninin bize verilmeyeceğini duyduk üzülüyoruz."