Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılış töreni yapıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçişlerin 31 Ağustos gecesine kadar ücretsiz olacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Boğazı'na yapılan Yavuz Sultan Köprüsü'nün açılışı yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yer aldığı törende, bağlantı yolları da açıldı. Törende yapılan konuşmaların ardından Erdoğan ve protokol üyelerinin bulunduğu konvoy Yavuz Sultan Köprüsü'nden ilk geçişi yaptı.

Törene Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili’nin yanısıra çok sayıda ülkenin ulaştırma ve ekonomi bakanları da katılıyor.

İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende daha sonra Kur'an-ı Kerim okunmaya başlandı. Törende ilk konuşmayı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Aslan yaptı. Aslan, "Dünden daha çok çalışacağız, daha çok milletin hizmetinde olacağız, daha çok proje yapacağız" dedi.

Aslan'dan sonra konuşma yapan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, törene katılanlara hitap etti. Davutoğlu, "Sizler Cumhurbaşkanımızın çağrısına uyup sokağa çıkmasaydınız, bu projeyi tamamlayamazdık. Sizler 15 Temmuz'da bir tarih yazdınız" şeklinde konuştu.

MALAZGİRT'TEN FIRAT KALKANI'NA

Başbakan Binali Yıldırım konuşmasında 26 Ağustos'un Malazgirt Zaferi ve Büyük Taaruz'un başlamasının yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, "Bugün günlerden Türk'ün gücünün tüm dünyaya gösterildiği gündür. Bugün aynı zamanda Fırat Kalkanı'nın başarısının günüdür. Allah'ın izniyle galibiyet bizim olacak" dedi. Yıldırım, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen TIR, kamyon, kamyonet ve otobüslerin artık, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçeceğini belirtti.

ALEVİLERİN KARŞI ÇIKTIĞI İSME ÖVGÜ

Yıldırım'ın ardından kürsüye TBMM Başkanı İsmail Kahraman geldi. Köprüye verilen ismin çok güzel olduğunun söyleyen Kahraman, "Çok güzel bir isim konuldu. Çok büyük bir padişahımızdır. Mısır'a gitti kutsal emanetler ve hilafeti aldı" şeklinde konuştu.

Konuşması "İdam isteriz" sloganıyla kesilen Kahraman, "Gereken zamanda gereken yapılacaktır" dedi.

Aleviler Yavuz Sultan Selim'e neden itiraz ediyor?Aleviler Yavuz Sultan Selim'e neden itiraz ediyor?

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, temel atma törenine katıldığı köprünün açılışına katıldığı için mutlu olduğunu ifade etti. Gül yeni projelerle Türkiye'nin daha da ileri gideceğini belirti.

yavuz-sultan-selim-koprusu-acilis

"HALEP ORDAYSA ARŞIN BURDA"

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu süreçte 3 başbakan ve Sayın Gül'le birlikte çalıştık, temelini birlikte attık. Büyük bir çoşkuyla attık. Dalga geçenler oldu, yaptırmayacağız diyenler oldu, gösteri yapanlar oldu. Biz bu yoldan dönmeyeceğiz dedik. Halep ordaysa arşın burda. Bu gurur duyulacak açılışı sizlerle yapıyoruz. Sizler tankların önünde duran bir milletsiniz. Size de bu eserler yakışır" dedi.

Gezi eylemleri ve darbe girişimini aynı olduğunu ifade eden Erdoğan, "2013'ün Haziran ve Aralık ayındaki saldırıları başımız dik karşılayıp boşa çıkarmasaydık bugün burada olamazdık. Nihayetinde darbe girişimindeki silahlı saldırılar milletimizin kahramanlığı sayesinde durdurulmasaydı, bugün nerelere varırdık bilemiyorum" şeklinde konuştu.

Erdoğan, Artvin'de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yapılan PKK saldırısıyla ilgili olarak da açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Kılıçdaroğlu nezdinde 7 Ağustos'da Yenikapı'da sergilenen birlik ve beraberlik manzarası hedef alınmıştır. Kılıçdaroğlu ve arkadaşlarına geçmiş olsun diliyorum. Kılıçdaroğlu'na saldırı karşısında gösterdiği soğuk kanlı tavır nedeniyle teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, 31 Ağustos gecesine kadar köprüden geçişlerin ücretsiz olacağını açıkladı.

İLK GEÇİŞ ERDOĞAN'DAN

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in yaptığı duanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve törene katılan protokol üyeleri ile yabancı devlet temsilcileri kurdele kesti.

Açılışın sonrasında Erdoğan ve beraberindekilerin olduğu konvoy Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçti.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Tören öncesinde yoğun güvenlik önlemleri alınırken, özel harekat polisleri ve atlı jandarma birlikleri görevlendirildi. Uçaksavar ve ağır silahlar bulunan zırhlı araçlar da çevrede konuşlandırıldı. Sahil Güvenlik ve Donanma'ya bağlı gemiler İstanbul Boğazı'nda ve Karadeniz girişinde devriye görevi yaptı.

3. Köprü açılışında uçaksavarlı önlem3. Köprü açılışında uçaksavarlı önlem