Roboski mezarlığından AİHM'e başvuru

HDP'li Ferhat Encü, Roboski katliamını iç hukuk yolları tükendiği için AİHM'ye taşıyacaklarını söyledi. Encü kapsamlı açıklamayı Roboski mezarlığında yapacaklarını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı hkarabaglifgazeteduvar.com.tr

ANKARA - HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, 2011 yılında savaş uçaklarının bombardımanında 17’si çocuk 34 vatandaşın ölmesiyle ilgili iç hukuk yollarının tükendiğini söyledi. Encü katliamla ilgili AİHM’e (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) başvuru yapacaklarını açıkladı.

Roboski için Adalet Yeryüzü için Barış Derneği ve Roboski Aileleri adına açıklama yapan Encü, AİHM’e giden başvuru sürecini değerlendirdi.

'ANAYASA MAHKEMESİ REDDETTİ'

Encü yaşanan süreci şöyle özetledi: "Aralık 2011 tarihinde savaş uçakları tarafından yapılan bombardıman sonucu katledilen 17'si çocuk 34 yakınımız için sürdürdüğümüz hukuk mücadelesi Anayasa Mahkemesi'nin de usul yönünde reddetmesi ile birlikte Türkiye ayağında tek bir görevli dahi cezalandırılmadan tükendi."

'CAZAİ MÜEYYİDE GETİRMEDİ'

Bombardımanın 'tasarlanarak, bilerek, öngörerek yapıldığını' savunan Encü, şöyle devam etti: "Dava dosyasında da belirtilmiş olduğu gibi emri yerine getiren en alt kademeden emri veren en üst kademeye kadar herkesin katledilenlerin sivil olduğuna kanaat getirmiş olmasına rağmen bombalamanın yapılmış olması Türkiye yargısı için herhangi bir cezai müeyyideyi gerektirmedi."

'MEZARLIKTA DEKLERE EDECEĞİZ'

Encü şunları kaydetti: "Türkiye’de 34 insanın katledilmiş olmasından dolayı kimsenin cezalandırılma ihtiyacı duyulmamış olması doğal olarak bizim dosyanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götürmemizi mecburi bir hale getirdi. İlk günden bu yana her şartta ve her fırsatta yürüttüğümüz ‘Roboski için Adalet’ mücadelemizi bundan sonra AİHM’de sürdüreceğiz. Roboski katliamın da yitirdiğimiz canlarımız için AİHM’e yapılan başvuruyu bir basın açıklaması ile birlikte Roboski mezarlığında deklere edeceğiz."