CHP ve MHP, PYD'ye dikkat çekti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz ile MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Cerablus operasyonunun sınırı PYD'ye bırakmamak için başlatıldığını söyledi. İki isim de harekat için "Geç kalınmış olabilir dedi.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı [email protected]

DUVAR - CHP ve MHP'den Türkiye'nin Cerablus'a başlattığı operasyona ilişkin ilk değerlendirmeler geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı, TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Öztürk Yılmaz, Türkiye’nin  IŞİD’e karşı başlattığı Cerablus harekatı ile Suriye’deki denkleme dahil olmak istediğini söyledi.

Yılmaz, “Hükümet, Cerablus'u eğer muhaliflere aldırabilirse, Mare-Cerablus hattı denetim altına alınabilecek. Burayı muhaliflere kontrol ettirebilecek. Yalnız burada PYD 711 kilometrelik sınırın 650 kilometresine hakim olduktan sonra geç kalınmış bir hareket” dedi.

'SİYASİ STRATEJİ GEREKLİ'

Yılmaz, şunları söyledi: "Hükümet, Cerablus operasyonuyla PYD’nin sınırımızda oluşturmak istediği koridoru kesmek istiyor. Çünkü şöyle bir şey var, IŞİD’in Cerablus’tan sonra Menbiç’i alacağı söz konusuydu. Cerablus’un IŞİD’den temizlenmesi önemli bir şey. Hükümet, Suriye politikasının yanlışlığı nedeniyle uzunca bir süre araziyi doğru okuyamadı. Şimdi Suriye’de denkleme yeniden  dahil olmak istiyor. Ancak bir stratejisi olması gerekir. Bütün bu askeri hareketin siyasi stratejisi olması gerekir. Bunu göremiyoruz. Şimdi burada konu şu; Türkiye İran'la Rusya ile yapacağı  faaliyetleri ABD ile bir ana çerçeveye oturtamazsa küresel kriz haline dönüşen Suriye konusunda özellikle hareket edeceği ülkeler açısından sıkıntı yaşayabilir.

MHP: O BÖLGE PYD'YE VERİLMEMELİ

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye bu harekatı daha önce TBMM’de kabul edilen sınır ötesi teskeresine dayanarak yapıyor. Uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan haklarını kullanıyor. Suriye’de yaşananlar Türkiye için çok büyük bir tehdit oluşturmaya başlamıştı. Bu harekata geç kalmış bir hareket bile denilebilir. Suriye’den Türkiye’ye göçü de önleyecek hareketlerin yapılması gerekirdi. O bölge PYD’ye verilmemeli, PYD daha büyük bir tehdit."