Basın çalışanlarının yüzde 3'ü işsiz

15 Temmuz sonrası başlatılan operasyonlardan birçok sektör nasibini aldı. Basında da çalışanların neredeyse yüzde 3’ü işsiz kaldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - OHAL’den emekçinin payına işsizlik düşerken “Darbeci” diye kapatılan kurumlarda çalışan işçilerin alacakları yok sayıldığı için darbeyle basın yayın emekçileri iki kere mağdur edilmiş oldu.

DİSK Basın İş'ten Alp Tekin Babaç'ın çalışmasına göre 15 Temmuz sonrasında Fethullah Gülen Cemaatine yönelik operasyonlardan basın yayın ve gazetecilik işkolundaki birçok firma da nasibini aldı. 27 Temmuz tarihinde çıkarılan ve Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname’ye göre 131 basın kurumu (*) FETÖ soruşturması çerçevesinde kapatıldı. Böylece daha önceden kayyum atanan firmaların tamamı da kapatılmış oldu.

Öncelikle ortaya konulan rakam tam doğru olmasa da gerçeğe yakındır, bu yüzden en az ifadesi kullanılmıştır. Bunun nedenlerinin başında şirket kurma ve işçi alacaklarını gasp etmenin çok kolay olduğu ekonomik yasa ve yönetmelikler zincirinin varlığı gelmektedir. İşkolundaki sigortasız işçi sayısı bilinmemekle beraber, emeklilerin sigortasız şekilde çalışması, stajyer adı altında sigortasız çalıştırılanlar ve yine sigortasız bir şekilde freelance çalışanlar da bahsi geçen firmalarda mevcuttur ancak sayısı bilinmemektedir. Ayrıca bahsi geçen firmaların Basın Yayın ve Gazetecilik İşkolu dışında başka işkollarında gösterdiği firmalarda çalışanların sayısına da ulaşılamadı.(**) Diğer nedenlerse araştırmayı zorlaştıran nedenlerdir. Bunların başında kapatılan kurumların marka ismi ile Ticaret Odasına kayıtlı şirket isimlerinin birbirini tutmaması ve kapatılan kurumların internet sitelerinin de kapatılması gelmektedir.

Araştırmada ilk olarak, kapatılan kurumlar listesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sendikalara her ay gönderilen işkolu işyeri listesi karşılaştırıldı. 131 firmanın çok azı gerçek yaygın bilinen isimleriyle bu listede kayıtlıydı.

YAZININ TAMAMI